Deniz mahsulleriyle ‘şık’ tatlar
.
Avokadolu somonlu krep (6-8 kişilik)
Malzemeler:İçi için:1 adet avokado, küp küp doğranmış, 1 adet küçük kırmızı soğan, ince doğranmış, 4-5 dilim somon füme, 4 yemek kaşığı balsamik sirke, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, Bir fiske beyaz toz biber, Peynir karışımı için:1 yemek kaşığı kapari, ezilmiş3 yemek kaşığı krem peynir2 yemek kaşığı labne peynirKrep hamuru için:3 adet yumurta, 1 su bardağı un, 20 gr tereyağı, erimiş, 2 su bardağı süt, 1 fiske tuz, 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağıHazırlanışı: Krep için derin bir kaba yumurtaları, unu, sütü koyun ve mikserle çırpın. Erimiş olan 20 gr tereyağını ve tuzu içine ekleyin ve karıştırın. Krep tavasını ısıtın. Çok az ayçiçeği yağı sürün. Bir kepçe kadar krep karışımını tavaya dökün ve hemen tavayı sağa sola çevirerek yuvarlak ince bir satıh olarak tavayı tam kaplamasını sağlayın. 1 dk kadar pişirin, bir spatulayla ters çevirip 30 saniye kadar daha pişirin ve tavadan büyük bir tabağa alın.Diğer krepleri de aynı şekilde pişirin. Her seferinde tavayı çok az yağla yağlayın ve aşırı kızmaması için tavayı ara sıra ateşten alarak biraz soğutun.İçin hazırlanışı: Bir kâsede soğan, avokado, nar ekşisi, zeytinyağı, beyaz toz biber ve balsamik sirkeyi karıştırın. Karışımı 30 dk kadar bekletin. Peynir karışımı için krem peynir ve labne peyniri bir kapta pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar karıştırın ve ezilmiş kapariyi ekleyip hafif karıştırın. Hazırladığınız soğan karışımını süzün. Düz bir zemine önce bir krep koyun. Krepin içine peynir karışımından ince bir tabaka yayın. Üstüne önce somon füme sonra da soğan karışımını koyun ve rulo şeklinde sıkıca sarın. Tüm krepleri aynı işlemden geçirin. Sardığınız ruloları streç filmle sıkıca sarıp buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın.
Somon köfte (6-8 kişilik)
Malzemeler:200 gr patates 150 gr somon fileto1 yemek kaşığı tereyağı2 yemek kaşığı dereotu, ince kıyılmış1 adet taze soğan, ince kıyılmış Tuz ve karabiberPane için:3 yemek kaşığı un1 adet yumurta3 yemek kaşığı galeta unuKızartmak için: Ayçiçeği yağıSüslemek için: SalatalıkSos için:2 yemek kaşığı mayonez2 yemek kaşığı zeytinyağı1-2 tatlı kaşığı hardal1 ufak diş sarmısak1 tatlı kaşığı kıyılmış dereotuTuzHazırlanışı: Patatesleri soyun ve dörde bölün. Tuzlu suda haşlayın, süzün ve ezin. Somon filetoyu kaynar suya atın, 3-4 dk kadar haşlayın ve alın. Tereyağı, dereotu ve taze soğanı ilave edin, tuz ve karabiberle tatlandırın. Haşladığınız somonları ilave edip elle iyice karıştırın. Fritözde veya derin bir tavada ayçiçek yağını kızdırın. Patatesli karışımdan avucunuzda küçük yuvarlak şekiller yaparak köfteleri hazırlayın. Köfteleri önce una, sonra yumurtaya ve en son galeta ununa bulayın. Kızgın yağda kızartın (siyahlaşmayacak). Mayonez, hardal ve zeytinyağını karıştırın; tuz, sarımsak ve dereotuyla tatlandırarak sosu hazırlayın. Somon köftelerini sosla birlikte ve incecik uzun kesilmiş salatalık dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
Yufkada kalamar (4 kişilik)
Malzemeler:300 gr kalamar 4 adet yufka1 yemek kaşığı tereyağı2 diş sarmısak, ezilmiş4 yemek kaşığı beyazpeynir, rendelenmiş3 yemek kaşığı kaşarpeyniri, rendelenmiş3 yemek kaşığı dilpeyniri, rendelenmiş2 yemek kaşığı fesleğen, ince doğranmış1 yemek kaşığı kekik, ince doğranmışHazırlanışı: Fırını 200 derece ısıtın. Yufkaları 15 cm çaplı bir tabak boyutunda yuvarlak kesin. Aynı genişlikte iki yufkayı yağlayın ve iki kat halinde küçük muffin kalıplarına yerleştirin. Isıtılmış fırında iyice kızarıncaya kadar tutun. Bir tavada tereyağını eritin. Sarımsağı ve kalamarı ekleyin ve pişinceye kadar soteleyin. Tavayı ocaktan aldıktan sonra tüm peynirleri ilave edin ve eriyinceye kadar karıştırın. Ardından da fesleğen ve kekiği ekleyip karıştırın. Yufkadan tabakların içine karışımı bölüştürün. Sıcak veya ılık servis yapın.Not: Gravyer peyniri ve mozarella peyniri gibi eriyen türleri de kullanabilirsiniz.
Levrek Bruschetta (6-8 kişilik)
Malzemeler:2 adet baget ekmek2 dilim levrek filetoMarinat için:2 yemek kaşığı beyaz şarap2 yemek kaşığı portakal suyu2 adet limonun suyuReyhan, ince dilimlenmiş TuzÜzeri için:Zeytinyağı1 adet kırmızı soğan, küp küp doğranmış1 adet domates, ince küp küp doğranmış2 yemek kaşığı avokado, küp küp doğranmış2 diş sarımsak, ezilmiş1 dal fesleğen, ince doğranmışHazırlanışı: Bir kapta, marinat malzemesi olan beyaz şarap, portakal suyu, limon suyu ve reyhanı karıştırın, levrekleri ekleyerek marine edin. Tuzu biraz fazla koyun. Karışımı buzdolabında 12 saat bekletin. Balıkları beklettiğiniz marinat karışımdan alarak (Diğer marinat malzemelerini atın.) minik küp küp doğrayın ve bir kaba alın. Üzeri için, avokadoyu, domatesi, fesleğeni, soğanı, sarımsağı ve zeytinyağını ilave edin. Hafif karıştırın. Fırını 220 derece ısıtın.
Hindistancevizinde karides pane (6 kişilik)
Malzemeler:12 adet jumbo karides1/ 2 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu1 tutam tozkarabiber1 /3 su bardağı bira1 su bardağı süt 1 adet yumurtaTartar sosu:1/2 su bardağı mayonez4 adet kornişon salatalık turşusu1 tatlı kaşığı kapari 1 tatlı kaşığı hardal 1/2 limonun suyu tuz, karabiberHazırlanışı: Tartar sosu için bir kâsede tüm sos malzemelerini iyice karıştırın. Büyük bir kâsede un, kabartma tozu ve toz biberi karıştırın. Ayrı bir kâsede bira, süt ve yumurtayı çırpın, unlu karışıma katın ve iyice karıştırarak bir bulamaç elde edin. Başka bir kapta hindistancevizi rendesi ve galeta ununu karıştırın. Karidesleri önce hazırladığınız bulamaca sonra hindistancevizi karışımına bulayın. Fritöz veya wok tavada yağı kızdırın. Kızgın yağda, altın sarısı rengi alıncaya kadar kızartın. Karideslerin fazla yağını alması için tabağa havlu kâğıt döşeyin. Yağları süzülmüş karidesleri ılık olarak sosla birlikte servis yapın.
Kum midyesi (Peynirli kremalı sosla) (6-8 kişilik)
Malzemeler:20 adet kum midyesi 1 su bardağı su 1 çay bardağı beyaz şarap 3 yemek kaşığı sirkeSos için:1 yemek kaşığı mayonez3 yemek kaşığı krema1 çay kaşığı limon rendesi1 yemek kaşığı beyaz peynir1 yemek kaşığı mascarpone peynir1 yemek kaşığı limon suyu1 dal fesleğen, ince kıyılmış Bir fiske beyazbiber, bir fiske karabiber, tuzHazırlanışı: Derin bir tencereye midyeleri koyun. Su, şarap ve sirkeyi de ekleyip yüksek ateşte pişirin, kaynayınca alın.Tüm sos malzemelerini blender’dan geçirin. Ilıyan midyeleri açın ve içine hazırladığınız sostan birer tatlı kaşığı kadar koyun.Ilık veya soğuk servis yapın.
Kiş hamurunda çimçim karides güveç (8 kişilik)
Malzemeler:Kiş hamuru için:200 gr un, elenmiş, 125 gr margarin veya tereyağı, küp küp kesilmiş, 1 adet yumurta sarısı, bir fiske şeker, 2 çorba kaşığı soğuk su,tuzİçi için:200 gr çimçim karides, ayıklanmış, yıkanmış2 yemek kaşığı tereyağı100 gr kaşarpeyniri, rendelenmiş1 adet sarı kaliforniya biberi, küp küp doğranmış1 adet büyük boy domates, küp küp doğranmış1 adet soğan, ince kıyılmış1 adet sarımsak, ince kıyılmış1 yemek kaşığı taze kekik yaprağı1 yemek kaşığı taze biberiye yaprağıKarabiber, nohut, tuzHazırlanışı: Kiş hamuru için unu bir kaba koyun, tereyağını, şekeri, tuzu ilave ederek karıştırın. (Robotunuz varsa onu kullanın.) Yumurta sarısını ve soğuk suyu ekleyip elinizle yoğurun. Fırını 190 derece ısıtın. Hamuru top şekline getirip streç filme sararak 30 dakika buzdolabında bekletin. Ardından merdaneyle açın ve ufak tart kalıplarına bastırarak yerleştirin. Çatalla hamur üzerinde delikler açın, üzerine yaydığınız alüminyum folyonun üstünü nohutla doldurun.Fırında 10 dk pişirdikten sonra, çıkarıp soğumasını bekleyin. İçi için bir tavada soğanı, sarmısak ve biberleri sırayla ekleyerek tereyağında soteleyin. Karides, kekik, biberiye yapraklarını da katın ve sotelemeye devam edin. Domatesleri ekleyip karıştırın ve 5 dk kadar daha pişirin. Tuz ve karabiber ektikten sonra ocaktan alın. Hazırladığınız karışımı ufak kiş kalıplarına bölüştürün ve üzerine kaşar rendesi serpiştirin. Isıtılmış fırında 15 dk kadar pişirin. Sıcak servis yapın.Not: Nohutlar fırınlandıktan sonra yemeklik olarak kullanılamaz.
Kabak kasesinde midye dolma (4 kişilik)
Malzemeler:6 adet kabak200 gr midye3 yemek kaşığı sirke100 gr mantar, ince kıyılmış2 çay bardağı pirinç, 3 saat kadar önce ıslatılmış1,5 çay bardağı su½ çay bardağı zeytinyağı2 yemek kaşığı kaşarpeyniri, rendelenmişTuz, karabiberHazırlanışı: Kabağı yıkayın, uzunlamasına ince dilimleyin, fırçayla üzerine zeytinyağı sürün ve ızgaraya koyun. (Tost makinenizin ızgara bölümünü kullanabilirsiniz.) Midyeleri, tuz eklenmiş 3 yemek kaşığı sirkeli suda haşlayın ve ayıklayın. Mantarları tuzlu suda haşlayın (diri kalmasına özen gösterin). Bir tavada zeytinyağını kızdırın, pirinci ilave edip şeffaflaşıncaya kadar kavurun (5 dk kadar). Midye ve mantarları ilave edin, karıştırın. 1 çay bardağı katın, suyunu çekinceye kadar pişirin. Ateşten aldığınız karışıma kaşarpeyniri, tuz ve karabiber ekleyerek fazla ezmeden karıştırın. Fırını 180 derece ısıtın. Küçük fırın kalıplarını (muffin kalıbı kullanılabilir) yağlayın; kabak dilimlerini üst üste gelecek ve uçları kalıpların dış sarkacak şekilde yerleştirin. Hazırladığınız pilavı kalıplara paylaştırın. Kabakların dışa kan kısımlarını kıvırın ve pilavın üzerini kapatın. Isıtılmış fırında 15 dk pişirin. Ilıyınca servis tabağına ters çevirerek çıkarın. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.