Deniz kokan lezzetlerle sofradan hafif kalkın!
.
AHTAPOT IZGARA
Malzemeler:1 kg ahtapot,½ marul,1 demet roka,½ demet maydanoz,50 ml. zeytinyağı,biberiye,1 adet limon,2 diş sarımsak,hardal,tuz.Hazırlanışı:Ahtapot gün boyunca güneşte gerilerek kurutulur. Akşam 10 derecede, buzdolabında 1 saat dinlendirilir. Önceden hazırlanmış zeytinyağı, sarımsak karışımına bulanıp ızgarada pişirilir. Sonra marul, roka, maydanoz, biberiye soğuk su ile yıkanıp doğranır; iki saat buzlu suyun içinde bekletilir. Yeşillikler servis tabağına alınır, üzerine ahtapot dilimleri dizilir. Zeytinyağı, limon suyu, hardal, tuz ile yapılan sos dökülüp, biberiye ile servis edilir.
FIRINDA SEBZELİ ALABALIK
Malzemeler:1 alabalık (yaklaşık 2,5 kg pulları temizlenip, fileto çıkarılmış),2 diş sarımsak (ince kıyılmış),2 çorba kaşığı limon suyu (taze sıkılmış),1/2 tatlı kaşığı tuz,bir tutam karabiber,2 çorba kaşığı tereyağı,2 çorba kaşığı ayçiçek yağı,1/2 çorba kaşığı kekik,1 sarı dolmalık biber (sapı ve çekirdekleri alınıp, halkalar halinde dilimlenmiş),350 gr ıspanak (ince kıyılmış),4 ekmek dilimi (kabukları alınıp, ufalanarak, kurutulmuş).Hazırlanışı:Alabalık filetolarını soğuk su altında yıkayıp kurulayın. Sarımsaklar, limon suyu, tuzun 1/2 tatlı kaşığı ve karabiberin yarısını bir tabakta karıştırıp, filetoların her iki yanını bu karışıma bulayarak, bir kenara bırakın. Önce fırınınızı 190 °C'a ısıtın. Tereyağını ve ay çiçek yağının 1 çorba kaşığını bir tavaya koyun; orta ateşte tereyağını eritin. Eriyince kekiği serpin ve ara sıra karıştırarak 5 dakika pişirin. Biber halkalarını koyup, yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2 dakika) pişirdikten sonra, ıspanağı ekleyerek, kalan tuz ve kalan karabiberi serpin ve 6 - 7 dakika pişirin. Ufalanmış ekmek içini katıp, karıştırdıktan sonra, tavayı ateşten alın.Filetolarından birini, derisi alta gelecek biçimde, biraz ay çiçek yağıyla hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine alın. Tavadaki sebzeli karışımı kaşıkla üstüne döşeyip, ikinci balık filetosunu üstüne serin. Kalan ay çiçek yağını mutfak fırçasıyla balığın üstüne sürün. Tepsiyi fırında 25 - 30 dakika pişirin. Piştikten sonra filetoları servis tabağına çıkarın ve 6 parçaya bölüp, servis yapın.
KALAMAR TAVA
Malzemeler:1 paket dondurulmuş kalamar,½ bardak un,kızartmak için sıvıyağ,Pane için:2 yumurta,1 bardak un,1 bardak bira (oda sıcaklığında) ya da soda2 yemek kaşığı sıvıyağ1 çay kaşığı tuz.Hazırlanışı:Paneyi hazırlamak için tüm malzemeleri karıştırın. ½ bardak unu çukur bir kaba koyun. Kalamarları önce una, daha sonra hazırladığınız karışıma batırıp derin yağda 2 dakika kızartın.