Çıldırtan atıştırmalıklar
.
Peynirli&sucuklu çıtır börekler (4 kişilik)
Hazırlama süresi: 20 dakikaPişirme süresi: 10 dakikaMalzemeler:1 yufka 1 parmak sucuk10 adet dilimlenmiş taze kaşar peynirÇöp şişHazırlanışı: Yufka yuvarlak bir kalıp veya bardak ağzı ile kesilir. Peynir daha küçük bir kalıp ile kesilir. Yufkalara su sürülür, dilimlenmiş sucuk ve kaşar yerleştirilir, üzerlerine bir kat daha yufka konarak yapıştırılır. Sıcak teflon tavada, yağ ilave etmeden iki tarafı kızartılır. Arzu edilirse çöp şişlere takılarak servis edilir.Şef’in önerisi: Börekler ıspanaklı, beyaz peynirli, pastırmalı vs. yapılabilir.
Bruschetta (4 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaMalzemeler:3 adet domates2 diş sarımsak1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (arzu edilirse)½ paket/demet taze fesleğenSos:1 yemek kaşığı balsamik sirke1/3 ölçü/ 50 ml sızma zeytinyağı1 tutam tuz1 tutam taze çekilmiş karabiberHazırlanışı: Domatesler ikiye kesilir, çekirdekleri çıkartılır, ufak küp şeklinde doğranır. İnce kıyılmış fesleğen ve ezilmiş sarmısak ilave edilir. Dolmalık fıstıklar az zeytinyağında pembeleştirilir ve domatesler ilave edilir. Zeytinyağı, balsamik sirke, tuz, karabiber ile hazırlanan sos domatesler ile karıştırılır. Baget ekmek veya kıtırlar ile servis edilir.
Çıtır tavuk&ballı hardallı sos (4 kişilik)
Hazırlama süresi: 20 dakikaPişirme süresi: 20-25 dakikaMalzemeler:2 tavuk göğsü1 yumurta1 yemek kaşığı zeytinyağı½ ölçü/50 g galeta unu1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiberHazırlanışı: Tavuk göğüslerinin yağları temizlenir, parmak şeklinde kesilir. Yumurta, zeytinyağı, tuz, karabiber karıştırılır, tavuklar bu karışıma bulanır. Daha sonra galeta ununa bulanan tavuk parçaları fırına girebilir bir kaba dizilir ve 180 derece ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirilir. Ballı & hardallı sos ile servis yapılır.Ballı&hardallı sos:1 ölçü/150 g mayonez, 2 yemek kaşığı hardal, 2 yemek kaşığı balTüm malzemeler karıştırılır, sos soğuk servis edilir.
Milföy çubukları& sıcak rokfor sos (4 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakikaPişirme süresi: 15 dakikaMalzemeler:4 adet donmuş milfoy hamuru 1 tatlı kaşığı keten tohumu 1 yumurta sarısı 1 tatlı kaşığı haşhaş tohumuHazırlanışı: Milfoy hamurları oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletilir. (Yaklaşık 10-15 dakika) Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, her biri 5 parçaya kesilir. Fırın tepsisine aldıktan sonra üzerlerine haşhaş tohumu, keten tohumu serpilir. 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika kapak açılmadan pişirilir.Rokfor sos:100 g rokfor peyniri1 ölçü /150 ml krema ½ limon suyu ½ ölçü / 45 g iri çekilmiş ceviz 1 tutam taze çekilmiş karabiberRokfor sosun hazırlanışı: Rokfor peyniri ezilir, kalan malzeme ilave edilerek ufak bir tencerede ısıtılır. Milfoy çubukları ile sıcak servis edilir.Püf noktası: Sosu sulandırmak için su veya süt ilave edilebilir.Şef’in önerisi: Milföy çubukları pul biber, çörek otu, rende parmesan peyniri, susam, kimyon vs. ile yapılabilir.
Ispanaklı dip& kıtırlar (4 kişilik)
Malzemeler:2 demet/500 g ıspanak1 demet taze soğan1 kutu/ 200 g beyaz veya labne krem peynir1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiber1 tutam muskat rendesi (küçük hindistan cevizi)2 diş sarımsak1 yuvarlak bütün ekmek½ ölçü/45 g rendelenmiş kaşar veya parmesan peyniriHazırlanışı: Temizlenmiş taze soğan ince doğranır, yıkanmış ıspanaklar ile 5-10 dakika kavrulur. Soğuduktan sonra, krem peynir, tuz, biber, muskat rendesi ve sarımsak birlikte robottan geçirilir. İçi oyulmuş ekmeğe konur, üzerine az parmesan veya kaşar peyniri serpilerek 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. (Yaklaşık 10 dakika) Kıtırlar veya ekmek dilimleri ile servis edilir.Kıtırlar:4 adet lavaş (tortilla)Lavaş ekmekler üçgen kesilerek, fırın tepsisine dizilir ve 180 derece ısıtılmış sıcak fırında 10 dakika kızartılır. Kıtırlar bruschetta, tavuk ciğeri pate, peynir ve şarküteri ile de sunulabilir.
Elmalı&tarçınlı çıtır (4 kişilik)
Hazırlama süresi: 20 dakikaPişirme süresi: 15-20 dakikaMalzemeler:1 yufka5-6 adet kırmızı elma2x1/3 ölçü/100 g toz şeker1 tatlı kaşığı tarçın2 yemek kaşığı tereyağ Hazırlanışı: Elmalar soyulur, rendelenir şeker ve tereyağı ile 5 dakika pişirilir, tarçın ilave edilir. Karışım yufkanın yarısına sürülür, yufka katlanır ve hamur keseceği ile şeritler halinde kesilerek yağlanmamış fırın tepsisine dizilir.175 derece ısıtılmış fırında 15 - 20 dakika pişirilir.Püf noktası: Fırından çıktıklarında yumuşak olmalarına rağmen dışarıda bekleyince çıtırlaşacaklardır. Aynı gün tüketilmez ve yumuşarsa tekrar fırınlayarak çıtırlaştırılabilirler. Çıtırlar kahvaltıda, çay saatinde hatta dondurma ile tatlı olarak da servis edilebilir.Şefin önerisi: Pul biber, kekik, ezilmiş sarımsak ilave edilen zeytin ezmesi ile "zeytinli çtırlar" yapılabilir