Çikolatayla yapılan lezzetli tarifler
.
Çikolatalı Kahveli Kek (Kaju soslu)Sos için:
8 çorba kaşığı tuzsuz kaju125 gr bitter çikolata, kıyılmış2 çorba kaşığı akçaağaç şurubuKek için: 2 ½ su bardağı tam buğday unu5 çorba kaşığı toz kakao2 tatlı kaşığı toz espresso1 tatlı kaşığı kabartma tozu½ tatlı kaşığı karbonat ½ tatlı kaşığı tarçın½ tatlı kaşığı tuz1 adet büyük boy yumurta8 çorba kaşığı esmer şeker120 ml kanola ya da üzüm çekirdeği yağı240 ml koyu kalıve, oda sıcaklığında1 tatlı kaşığı vanilya esansı
Hazıılanışı:
1. Kajuları bir kâseye koy, üzerini geçecek kadar su ilave edip 2 saat beklet. 2. Fırını 180 dereceye ayarla. Dilimli kek kalıbını ya da 20 santimlik kare fırın kabını hafifçe yağla. Büyük bir kâsede un, kakao, espresso, karbonat, kabartma tozu, tarçın ve tuzu harmanla. Başka bir karıştırma kabında yumurtayı hafifçe çırp. Şeker, yağ, kahve ve vanilyayı ekle. Sıvı karışımı kuru karışımın üzerine dökerek, hiç kuru malzeme kalmayana kadar karıştır. Hamuru kalıba dök, yaklaşık varım saat ya da ortasına batırdığın kürdan temiz çıkıncaya kadar pişir. Kalıptan çıkarmadan önce 10 ılakik.ı ılınmasını bekle. 3. Kek pişerken kajuları üzerini geçecek kadar suyla birlikte blender yardımıyla püre hâline getir. Küçük bir sos tenceresinde kaju kreması, akçaağaç şurubu ve çikolatayı karıştır. Kısık ateşte, çikolata eriyinceye kadar ara sıra karıştırarak pişir. Kekin üzerine kaju sosu dökerek, isteğe göre taze ahududu ile servis yap.10 Kişilik. Bir porsiyonda: 360 kalori, 19 gryağ (4 gr doymuş), 42 gr karbonhidrat, 190 mg sodyum, 4 gr lif, 5 gr protein.
Kakao çekirdekli dana filetoMalzemeler
2 çorba kaşığı kakao nibi (Bu ürün henüz Türkiye'de üretilmiyor. İthal ürünler satan web sitelerinden sipariş edebilirsin.) 2 çorba kaşığı esmer şeker1 tatlı kaşığı toz kakao½ tatlı kaşığı karabiber, taze çekilmiş1 tatlı kaşığı kimyon1 tatlı kaşığı pul biber½ tatlı kaşığı yenibahar½ tatlı kaşığı tarçın½ tatlı kaşığı saf tuz veya deniz tuzu1 tatlı kaşığı kuru kekik½ kg dana fileto1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
Hazırlanışı:
1. Fırını 230 dereceye ayarla. Havanda kakao çekirdeklerini küçük parçalar haline gelinceye kadar ez. Et ve yağ dışındaki diğer malzemelerle karıştır. 2. Eti yıkayarak temizle, kâğıt havlu ile hafifçe kurula. Üzerine yağ sürdükten sonra çikolatalı baharat karışımı ile ovarak her tarafını karışımla kapla. 3. Fırına girebilen bir kızartma tavasına 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı koy, ocakta ısıt. Eti tavaya al, her yeri kızarıncaya kadar yaklaşık 8 dakika pişir. Tavayı fırına aktar. Et ısısı ölçeri batırdığında 80 dereceyi gösterene kadar, yaklaşık 15 dakika pişir. Dilimlemeden önce 10 dakika kadar dinlendir. 4 Kişilik Bir porsiyonda: 230 kalori, 4,5 gryağ ( 1,5 gr doymuş), 9 gr karbonhidrat, 330 mg sodyum, 1 grlif, 36 gr protein
Deniz Tuzlu, Bademli Çikolata ToplarıMalzemeler
250 gr badem ezmesi8 çorba kaşığı pudra şekeri1 tatlı kaşığı vanilya esansı125 gr bitter çikolataİri taneli deniz tuzu
Hazırlanışı:
1. Bir kâsede badem ezmesi, pudra şekeri ve vanilya esansını karıştır. Karışımdan parçalar alıp elinde yuvarlayarak eşit büyüklükte 20 top hazırla. Yağlı kâğıt ya da parşömen kâğıdı üzerine diz. Yaklaşık 1 saat dondurucuda beklet. 2. Su dolu bir kabın üzerine metal ya da cam bir kâse koy, çikolataları içine kır. Kabı ocağa al, kaynayan suyun buharında çikolatayı erit. (Ya da mikrodalga fırının orta ayarında 1 dakika süreyle erit, karıştırıp tekrar fırına koy. Tamamen eriyinceye kadar 20 saniyede bir karıştır.) 3. Bademli topları erimiş çikolataya batır. Üzerine deniz tuzu serpiştir. Çikolata sertleşinceye kadar, yaklaşık 30 dakika buzdolabında beklet. 20 Adet. Bir porsiyonda (bir top): 120 kalori, 9gr yağ (2gr'ı doymuş), 9 gr karbonhidrat, 60 mg sodyum, 1 grlif, 2 gr protein.
Mole Soslu Tavuk BuğulamaMalzemeler
4 adet kuru Meksika biberi2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı1 adet orta boy soğan, doğranmış2 diş sarımsak, kıyılmış1 adet olgunlaşmamış (yeşil) muz, dilimlenmiş8 adet yeşil domates, dörde bölünmüş4 çorba kaşığı kuru üzüm1 tatlı kaşığı tarçın2 adet kararını½ tatlı kaşığı yenibahar½ tatlı kaşığı kişniş1 tatlı kaşığı mercanköşk4 çorba kaşığı badem ya da ceviz içi2 çorba kaşığı susam45 gr bitter çikolata ya da bitter kuvertür. kıyılmış4 adet derisi alınmış kemiksiz tavuk goğsu (her bin 185 gr) 3 dal taze kekik
Hazırlanışı:
1. Biberleri bir kâse ılık suyun içinde 30 dakika beklet. 2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağını kızartma tavasına alıp orta ateşte ısıt. Soğanları yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 4 dakika kavur. Sarımsak, muz, yeşil domates, kuru üzüm, tarçın, karanfil, yenibahar, kişniş ve mercanköşkü ilave et. Arada karıştırarak 5 dakika pişir.2. Biberleri suyun içinden çıkar, suyun yaklaşık 2 bardağını ayır. Biberlerin tohum ve saplarını temizle. Ayırdığın su, biber, yeşil domatesli karışım, badem ve susamı blender ile pürüzsüzleşene kadar karıştır. Karışımı tavaya aktar ve çikolata ekleyip karıştır. Tuz ve karabiberle tatlandırdıktan sonra çikolata tamamen eriyinceye kadar ısıt.3. Tavuk etlerini haşlamak için geniş bir tencereye al. Üzerini iki parmak geçecek kadar su ilave et. Tuz ve kekik dallarını ekle I aynama noktasına gelım eye kadaı ısıt jzeyde kop -;!eı oluş n ık (- ıdaı kaynamamalı). Ateşi kıs. kapağını aralık bırakarak yaklaşık 15 dakika, ya da ısı ölçer 75 dereceyi göstennceye kadar pişir. Hole sos ve isteğe gore kişnişle birlikte servis yap.4 Kişilik. Bir porsiyonda: 514 kalori, 18 gr yağ (4 gr’ı doymuş), 48 gr karbonhidrat, 223mgsodyum, 10 gr lif, 44 gr protein.
Üç tip sıcak çikolataMalzemeler
360 ml yatım yağlı süt45 gr bitlet çikolata, ince rendelenmiş (yaklaşık 5 çorba kaşığı)Aztek usulü: 1 tutam toz muskat1 tutam kırmızıbiber veya pul biberChai usulü: 1 tutam toz zencefil1 tutam toz kakule1 tutam karabiber1 tutam tarçın
Naneli:
1 çay kaşığı nane esansı2 taöı kaşığı toz şekerHazırlanışıSütü küçük bir sos tenceresine al. Orta ateşte hafifçe kaynat Ocaktan alıp çikolatayla karıştır Seçtiğin tip için gerekil malzemeyi ilave et, 1 dakika boyunca karıktırıp servis yap.Her biri 2 kişilik. Bir fincan sade sıcak çikolatada (değerler yapılan eklemelerle biraz değişebilir): 190 kalori, 9 gr yağ (5 gr’ı doymuş), 22 gr karbonhidrat, 85 mg sodyum, 2 gr lif, 7 gr protein.
Kuru meyveli çikolataMalzemeler
375 gr bitter çikolata, kıyılmış8 çorba kaşığı kuru kayısı, doğranmış8 çorba kaşığı kuru vişne, doğranmış8 çorba kaşığı tuzsuz Antepfıstığı, kıyılmış½ tatlı kaşığı toz zencefil½ tatlı kaşığı tarçın1 tutam kırmızıbiber ya da pul biber
Hazırlanışı:
1.Tel ızgara üzerine yağlı kâğıt ya da hafifçe yağlanmış alüminyum folyo ser. Su dolu bir kabın üzerine metal ya da cam bir kâse koy ve çikolataları kâseye al. Kaynayan suyun buharında çikolatayı erit. (Ya da mikrodalga fırının orta ayarında 1 dakika süreyle erit, karıştırıp tekrar fırına koy. Tamamen eriyinceye kadar 20 saniyede bir karıştır.)3. Kuru meyve ve Antep fıstığının yarısını, baharatla birlikte çikolataya ekleyip karıştır. Karışımı yağlı kâğıdın üzerine dök. Kakao çekirdeklerini, kalan kuru meyve ve Antep fıstığını serpiştir, üzerine yavaşça bastırarak yapışmasını sağla. Donuncaya kadar, yaklaşık 30 dakika buzdolabında soğut. Daha sonra kırarak parçalara ayır.10 Kişilik Bir porsiyonda: 260 kalori, 14 gr yağ (7 gr’ı doymuş), 31 gr karbonhidrat, 10 mg sodyum, 4 gr lif, 4 gr protein.