Cevizle yapabileceğiniz 5 pratik tarif!
.
TAVUK ETLİ, KAVRULMUŞ CEVİZ ÇORBASI
(4 kişilik)GEREKLİ MALZEMELER:300 gr kemiksiz tavuk budu1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi1 soğan1,5 yemek kaşığı un 4 su bardağı su1 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı ayçiçek yağı1/5 demet ince kıyılmış maydanozTuz, karabiberÜZERİ İÇİN:TereyağıKırmızı pul biberHAZIRLANIŞI:Tereyağı ve ayçiçek yağını tencerede ısıtın. Yemeklik doğradığınız soğanı ekleyip kavurun. Soğan yumuşayınca cevizi ilave edin. Tavuk etleri pişmeye yakın unu ilave edip karıştırın. Kaynameye başlayınca tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin. Tavuk etleri pişince çorbayı ocaktan alıp üzerine tereyağında kızdırılmış kırmızı pul biber döküp servis yapın.NOT: Cevizdeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, diabedi, felci, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
CEVİZLİ KATMER
(8-10 KİŞİLİK)GEREKLİ MALZEMELER:1 yumurta Yarım su bardağı yoğurtYarım su bardağı ayçiçek yağıYarım su bardağı suAldığı kadar unYarım tatlı kaşığı kabartma tozuİÇ HARCI İÇİN:1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içiYarım su bardağı toz şeker 100 gr eritilmiş tereyağıÜZERİ İÇİN:1 yumurta sarısı2 yemek kaşığı esmer şeker (isteğe bağlı)HAZIRLANIŞI:Un hariç hamur için gerekli tüm malzemeyi derin bir kapda yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur kıvamına gelinceye kadar un ilave edin. Hamuru iki bezeye ayırın. Her bezeyi ince yufka olacak şekilde açın. Üzerine tereyağı dökün. Ceviz ve toz şekeri serpin. Rulo şeklinde katlayarak sarın ve kendi etrafında sararak gül şekli verin. Üzerini örterek buzdolabında 20 dakika bekletin. Dinlendikten sonra buzdolabından çıkarıp merdane yardımıyla ince açın. Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp esmer şeker serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Servis yapın.
CEVİZLİ İNCE BULGUR SALATASI
(6 KİŞİLİK)GEREKLİ MALZEMELER:1 su bardağı ince bulgur250 gr ceviz 4-5 kurutulmuş domates1 çay bardağı dilimlenmiş yeşil zeytin4-5 taze soğan¼ demet ince kıyılmış maydanozMarul yapraklarıSOSU İÇİN:2 yemek kaşığı nar ekşisi1 çay bardağı zeytinyağıTuz, karabiber, kırmızı pul biberHAZIRLANIŞI:İnce bulgurun üzerine bulguru geçmeyecek kadar kaynar su ilave edip üzerini bir kapakla kapatın. Bulgurlar yumuşayınca derin bir kaseye alın. Üzerine iri kıydığınız cevizleri, maydanozu ve ve taze soğanı ekleyip harmanlayın. Sos için gerekli malzemeleri karıştırdıktan sonra salatanın üzerine gezdirip tekrar harmanlayın. Marul yaprağı ile servis yapın.
CEVİZLİ KÖFTE
(6 kişilik)GEREKLİ MALZEMELER:1 kg köftelik kıyma 300 gr iri çekilmiş ceviz içi1 rendelenmiş soğan 2 diş ezilmiş sarımsak1 yumurta1 yemek kaşığı biber salçası3 yemek kaşığı galeta unu1 tatlı kaşığı kimyon, pul biber, kırmızı toz biberTuz, karabiberHAZIRLANIŞI:Ceviz hariç kalan tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırın. Tepsiyi yağlayın. Kıymalı malzemenin yarısını tepsiye yayın. Cevizin tamamını üzerine serpin. Kalan kıymalı malzemeyi de üzerine aktarıp yayın. Öneceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
CEVİZ BADEM KURABİYESİ
(6-8 KİŞİLİK)GEREKLİ MALZEMELER:300 gr ceviz10 gr badem3 yumurta akı1 çay bardağı toz şekerYarım çay bardağı esmer şeker1 tatlı kaşığı tarçınTuzÜZERİ İÇİN:Eritilmiş bitter çikolataHAZIRLANIŞI:Ceviz ve kabukları soyulmuş bademi un haline gelinceye kadar mutfak robotunda çekin. Yumurta aklarını 1 tuttam tuzla çırpın. Üzerine toz şekeri ilave edip çırpın. Ardından esmer şekeri de ekleyip çırpmaya devam edin. 4-5 dakika kadar çırpın. Tarçın, badem ve ceviz ununu ekleyip 7-8 dakika çırpın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Kaşık yardımıyla tepsiye hazırladığınız hamurdan aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 10 dakika pişirin. Soğuduktan sonra kurabyelerin üzerini banmari usulü eritilmiş better çikolatala ile süsleyin. Servis yapın.Kaynak: Lezzet Dergisi