Çerkez mutfağı'ndan seçmeler
.
Fıccın (Etli ekmek)
Malzemeler1 kg un1 çay bardağı sıvı yağ1 tepeleme tatlı kaşığı toz maya1 su bardağı süt1 tatlı kaşığı tuz150 gr tereyağ1/2 su badağı yoğurt1 yumurta sarısı1/2 kg kıyma3 adet kuru soğan4 diş sarımsakKırmızı toz biber,pul biberHazırlanışı;Tüm hamur malzemeleri sıra ile katılarak, yumuşak bir hamur elde edilir. Elde edilen hamur 10 dakika bekletilir. Yumruk büyüklüğünde 2 adet beze hazırlanır. Bezeleri ayrı ayrı, yuvarlak bir fırın tepsisi büyüklüğünde açılır. Bu arada karıştırarak hazırlanan iç malzemesi, açılan hamurlardan birine yayılır. Hamurun diğeri de üstüne kapatılarak, kenarları içe doğru kıvrılmak suretiyle özel bir biçimde kapatılır. Hamurun ortasına küçük bir delik açılır ve hamurun üstüne yumurta, tereyağ ve yoğurt karışımı sürülerek fırına verilir. Yaklaşık 40 dakika, 180 derece ısıda pişirilir.
Tulen (Tavuklu çorba)
Malzemeler1 orta boy tavuk2 su bardağı süt5-6 diş sarımsak2 yemek kaşığı buğday unu1 orta boy kuru saoğan1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber1 tatlı kaşığı çekilmiş karabiberYeteri kadar tuzHazırlanışıBütün tavuk temizlenir, tütsülenir, yıkanır. 7-8 bardak su içinde tavuk haşalnır. Haşlanan tavuk, küçük parçalara ayrılır. Bir kasede süt ve un çırpılır. Kaynayan tavuk suyuna karıştırılarak ilave edilir. Tavuk parçaları ve sarımsakları konularak karıştırılır. Tuz ilave edilir. İnce doğranmış soğan yağda kavrulur, içine kırmızı pulbiber ve karabiber ilave edilir. Bu karışım çorbanın üzerinde gezdirilir.
Fıdıgabın (Kıymalı Çerkez mantısı)
Malzemeler1 kg buğday unuAldığı kadar suYeteri kadar tuzİç malzeme için;½ kg kıyma1 orta boy kuru soğan3 diş sarımsak Üzerine gezdirmek için;2 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiberHazırlanışıUn, su ve tuz ile kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Hamur oklava ile açılır. Su bardağı ile yuvarlak kesilir . Kıyma, ince kıyılmış soğan, sarımsak, karabiber ve tuz ile hazırlanmış harçtan içine bir miktar konur. Yarım daire biçiminde kapatılır. Kaynar, tuzlu suda, ağızda dağılacak kıvama gelene dek pişirilir. Mantılar tabağa alındıktan sonra üzerine tereyağı ve kırmızıbiber gezdirilir.
Acıka
Malzemeler250 gr biber salçası10 dilim kurutulmuş tost ekmeği1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi3 - 4 diş sarımsak1 çay kaşığı kişniş2 yemek kaşığı zeytinyağıYeteri kadar tuzYapılışıTost ekmekleri robotta çekilir. İçine ceviz içi, ince dilimlenmiş sarımsak, tuz, kişniş, zeytinyağı ve biber salçası ilave edilerek iyice karıştırılır ve servise sunulur.
Çerkez Tavuğu
Malzemeler1 bütün tavuk 250 gr ceviz½ tatlı kaşığı biber salçası½ tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı pul biber5-6 diş sarımsak½ bayat ekmek veya 150-200 gr galeta unuHazırlanışıBütün tavuk haşlanır. (Haşlama suyuna 2-3 bütün soğan ve yeşil biber atılabilir.) Haşlandıktan sonra tavuk ayıklanır ve didiklenir. Üstüne, kalan tavuk suyundan 1 bardak su (suyunu kendiniz ayarlayabilirsiniz), galeta unu, pul biber, karabiber, ceviz, biber salçası eklenerek yoğrulur. Bir müddet bekledikten sonra servise sunulur.
Haşhaşlı revani
Malzemeler1 su bardağı haşhaş2 su bardağı irmik1 su bardağı su8 yumurta2 su bardağı un1 su bardağı şeker2 paket vanilyaŞerbet için; 8 su bardağı şeker10 su bardağı suHazırlanışıMalzemeler karıştırılıp mikserle 3 - 4 dakika çarpılır. Dikdörtgen bir cam kaseye boşaltılır. 180 derece fırında 30 – 35 dakika pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra önceden hazırlanmış ve soğumuş şerbet, revaninin üzerine dökülür. Arzu edilirse üzerine krem şanti sürülerek servis edilir.
Velibah (Patatesli sac böreği)
Malzemeler1 kg buğday unu1 kibrit kutusu kadar yaş mayaAldığı kadar suYeteri kadar tuzİç malzemeleri için1,5 kg patatesÜzerine sürmek için istendiği kadar tereyağıHazırlanışıUn , maya tuz ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur. Kabarıncaya kadar bekletilir. Patates haşlanır, pütürsüz hale gelene kadar ezilir. Tuz ve terayağı ile karıştırılır. Hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler yapılır. Patates, hamurların içine yerleştirilir ve elle açılır. Sac üzerinde pişirildikten sonra tereyağı sürülerek servis yapılır. (sade pekmez veya balla da yenilebilir.)