Çay saatine keyif katan lezzetler
.
Antepfıstıklı tart
Malzemeler:150 gr un,yarım paket vanilya,30 gr şeker,70 gr tereyağı,1 limonun rendelenmiş kabuğu,2 yumurtanın sarısı,2 çorba kaşığı su.Üzeri için:Yarım litre süt,5 yumurtanın sarısı,40 gr un,yarım yeşil limonun rendelenmiş kabuğu,100 gr ince çekilmiş Antep fıstığı,5~6 yaprak ıspanak.Süslemek için:Taze meyveler,meyve sosu.Hazırlanışı: Un, şeker, rendelenmiş limon kabuğu ve vanilyayı hamur yoğurma kabında harmanlayın. Küp şeklinde kesilmiş tereyağı, su ve 2 yumurtanın sarısını ekleyip yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp buzdolabında yarım saat bekletin. Ispanağı yıkayıp kıyın ve haşlayın. Suyunu süzüp püre haline getirin. Sütü ısıtın. 5 yumurtanın sarısı ile kristal şekeri ayrı bir sos tenceresinde çırpma teliyle iyice çırpın. Unu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar çırpmaya devam edin. Ocağın üzerine alıp kısık ateşte azar azar süt ilave ederek pişirin. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın ve ıspanak püresi ile çekilmiş Antep fıstığını ekleyin. Karıştırıp ılınmaya bırakın. Hamuru ısıya dayanıklı tart kalıbına yayın ve pişme esnasında çok fazla kabarmaması için çatalla (kalıbın tabanına değdirmeden) delin. Üzerine Antep fıstıklı karışımı dökün. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında hamur kızarıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Taze meyveler ve meyve sosu ile süsleyip servis yapın.
Lokumlu kurabiye
Malzemeler:250 gr margarin,2 yumurta,1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu,2 su bardağı nişasta,6 çorba kaşığı un,10 çorba kaşığı şeker,20 güllü lokum.Hazırlanışı:Margarinin yumuşaması için oda ısısında bekletin. Un, vanilya, kabartma tozu, nişasta ve şekeri hamur yoğurma kabına alıp harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp margarin ve yumurtaları ekleyin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru top şekline getirip üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat bekletin. Hamuru un serpilmiş zeminde oklava yardımıyla açın. Açtığınız hamuru üçer santimlik karelere kesin. Hamurların ortalarına ikiye bölünmüş güllü lokumdan yerleştirin. Karşılıklı iki ucundan birleştirin. Kalan hamurlara aynı işlemi uygulayın. Kurabiye hamurlarını yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirin.
Milföylü ananas sepeti
Malzemeler:7 kare milföy hamuru, 2 çorba kaşığı şeker, 4 dilim konserve ananas dilimi, 2 çay bardağı dondurulmuş vişne.Hazırlanışı: Vişne ile şekeri bir kapta karıştırın. Milföy hamurlarından üçünü üstüste yerleştirin. Tırtıklı bir bıçakla parmak kalınlığında dilimleyin. Kalan dört milföyden birini tezgahın üzerine alın. İnce kestiğiniz milföylerin dört tanesini milföyün kenarlarına dizin. Diğer üç milföyü de aynı şekilde hazırlayın. Her milföyün üzerini çatalla tepsiye değmeyecek şekilde delin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Milföyleri fırından alıp vişneli karışımı yayın, dilimlenmiş ananasları yerleştirin. Taze nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
Renkli makaronlar
Malzemeler:Makaron hamuru için:100 gr ince çekilmiş şeker, 50 gr ince çekilmiş badem, 2 yumurtanın akı, 4 çorba kaşığı şeker,Çikolatalı krema için:1 paket bitter çikolata (80 gr), 1 çay bardağı krema,30 gr tereyağı,Fıstıklı krema için:40 gr tuzsuz Antep fıstığı, 1 su bardağı şeker,100 gr tereyağı, 1 paket vanilya,Portakallı krema için:100 gr tereyağı, 1 kahve fincanı portakal suyu,2 çay bardağı şeker, 3 yumurtanın sarısı, 2 yumurta,1 portakal, 2 çorba kaşığı nişasta.Hazırlanışı:İnce çekilmiş şekeri ve file bademi mutfak robotuna alıp ince un kıvamına getirin (arada bir mutfak robotunu durdurup elinizde harmanlayın). Yumurta aklarını mikserin orta hızında köpük köpük oluncaya kadar beş dakika çırpın. Mikserin devrini artırıp 4 çorba kaşığı şekeri toplam iki dakikada azar azar ekleyin. Bademli karışımı elekten geçirin. Yarısını önceden hazırladığınız yumurta aklı karışıma ilave edin. Tahta bir kaşıkla çok fazla müdahale etmeden karıştırın. Kalan bademli karışıma ekleyip pürüzsüz ve tek bir renk hamur (muz kıvamında) oluncaya kadar tekrar karıştırın. Hamuru sıkma torbasına aktarın. Yaklaşık 2 cm çapında dairesel hareketlerle yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı sıkın. Birinci tepsiyi 170 dereceye ayarlı fırında; fırının orta rafında 10 dakika pişirin. Fırından çıkarıp ikinci tepsideki makaronları da aynı şekilde pişirin. Pişen makaronları soğuması için bekletin. Tepsiden özenle çıkarıp iki makaron arasına istediğiniz kremayı sürün. Tost şeklinde kapatıp kapaklı bisküvi kutusuna aktarın. --------------------->>
Çikolatalı krema için:Çikolatalı ganaj için bıçakla kıyılmış bitter çikolata ve tereyağını benmari usulü eritin. Kremayı ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Makaronların arasına çikolatalı karışımdan sürün. Bir gün buzdolabında beklettikten sonra servise hazırdır. Fıstıklı krema için:
Antep fıstığı ile ince çekilmiş şekeri mutfak robotunda un haline getirin. Vanilyayı ve tereyağını ilave edip tahta bir kaşıkla krem haline gelinceye kadar karıştırın. Karışımı buzdolabına alıp yarım saat kadar bekletin. Portakallı krema için:Portakalın kabuğunu rendeleyin. Tüm malzemeyi sos tenceresine alıp kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.