Bu et yemeklerini denediniz mi?
.
Kuzu budu fırında
Malzemeler: 1 kuzu budu (yaklaşık 1 kg) 4 çorba kaşıgı margarin yarım kilo patates 1 kahve fincanı domates salçası yarım kilo taze bezelye 8 yeşil biber 2 baş soğan 2 havuç tuz, karabiber Hazırlanışı: Beş, altı bardak suya, kabuklarını çıkardığınız iki küçük soğanı atıp kaynatın.Iyice yıkadığınız budu koyup, ara sıra üzerinde biriken köpükleri de alarak, 30-35 daika kadar haşlayın. Daha sonra budu fırın tepsisinin ortasına yerleştirin. 3 çorba kaşığı margarini, kızdırarak salçayı ve soğanlarını çıkarıp, süzdüğünüz et suyunda bir iki taşım kaynatın. Tuzunu ve karabiberini kontrol ederek, kuzu budunun üzerine bulamaç gibi gezdirin. Budun yanlarına, soyup ikiye böldüğünüz patatesleri dizin ve orta sıradaki fırına sürün. Bir tarafı kızarınca diğer taraflarını çevirin. Bu arada yanlamasına doğradığınız havuçları, tanelediğiniz bezelyeleri ayrı ayrı haşlayın. Ayırdığınız bir kaşık yağda, yeşil biberleri de katarak sote edin. Et iyice pişip kızarınca, havuç, bezelye ve biberle süsleyin. On dakika kadar fırında bekletip, servis yapın.
Salamlı pizza
Mazlemeler: 5 su bardağı un 5 yemek kaşığı zeytinyağı 1 ılık su 5 su bardağı kuru maya (tepeleme) 1 tatlı kaşığı tuz (tepeleme) 1 tatlı kaşığı toz şeker 1 tatlı kaşığı domates (rendelenmiş) 2 adet kaşar peyniri 5-6 dilim salam Hazırlanışı: İlk olarak pizza hamurumuz yapılacak. Bir kase içerisine 1.5 su bardağı ılık su, şeker ve aktif kuru maya konulacak, karıştırılacak. Karışım 10 dakika dinlendirilecek. Hamur yoğurma kabı içerisine 5 su bardağı un elenerek konulacak. Un orta yerinden havuz gibi açılacak. 1 tatlı kaşığı tuz havuzun kenarlarına serpilecek. Kase içerisindeki maya havuzun içerisine boşaltılacak. Üzerine 5 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilecek. Hamur yoğurma yöntemlerine uygun olarak pürüzsüz bir hamur yoğrulacak. Yoğurulan hamur kişilik porsiyonlar olarak bezelere bölünüp unlu bir tezgahta açılacak. Yağlanmış fırın tepsisine hamurlarımız koyulup üzerine rendelenmiş domates sosumuz eklenecek. Üzeri sosis, salam, mısır ve kaşar ile donatılacak. 25 dk 170 C fırında pişirilecek.
Koyun güveci
Malzemeler: 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı 2 orta boy soğan (halka halinde doğranmış) 1 kg koyun eti (yağsız, kuşbaşı doğranmış) 750 gr domates (kabukları soyulup dilimlenmiş) 1 kırmızı sivri biber (ince kıyılmış) 1 tatlı kaşığı şeker 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber Hazırlanışı: Büyük bir güveçte yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca soğanları ekleyip arasıra karıştırarak 5-7 dakika, soğanlar pembeleşinceye kadar kızartınız. Eti ekleyip sürekli karıştırarak 5 dakika, pembeleşinceye kadar kızartınız. Domates, sivri biber, şeker, tuz ve karabiberi güvece ekleyip karışımı sürekli karıştırarak kaynatınız. Kaynamaya başlayınca ateşin altını kısıp güvecin ağzını örterek 1 saat, etlere bıçağın ucu kolaylıkla batana kadar pişiriniz. Güveci ateşten alıp servis ediniz. Not: Bu çok lezzetli Güney Afrika yemeği, kuzu etinden de hazırlanabilir. Kuzu kullanılırsa son pişirme süresini 30 dakika kısaltmak gerekir.
Güveçte pastırmalı fasulye
Malzemeler: 300 g kurufasulye 150 g pastırma 2 çorba kaşığı tereyağ 1 büyük soğan 3 diş sarımsak 2 domates 1 sivribiber 1 çorba kaşığı domates salçası 2 çay kaşığı kırmızı pulbiber Tuz, nane, su Hazırlanışı: Kurufasulyeyi akşamdan ıslatın. Suyunu değiştirip haşlayın ve süzün. Pastırmaları dilimleyin. Soğan ve sarmısağı temizleyip kıyın. Domates ve sivribiberi küçük küçük doğrayın. Bir tavada tereyağını eritin. Soğan, sarımsak ve sivribiberi ekleyip kavurun. Domatesi ve 1 kaşık suyla ezdiğiniz salçayı ilave edip 5 dakika pişirin. Malzemeyi güvece alın. Kurufasulye, biraz su, tuz, pulbiber ve sarmısağı ekleyin. Üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında pişirin. Güveci fırından alıp pastırmayı ekleyin. Kabı tekrar fırına verip 10 dakika daha pişirin. Üzerine nane serperek sıcak olarak servis yapın.
Sığır haşlama
Malzemeler: 200 gr kemikli sığır eti 1/2 kereviz 1/2 patates 1/2 havuç Yarım soğan 2 bardak su Tuz Hazırlanışı: Etin yağı ve sinirleri çıkarıldıktan sonra kemiği ile beraber bir tencereye konur. İçine 2 bardak su atılır ve az ısılı bir ateşte haşlanır. Sebzeler de ayrıca ayıklanır ve haşlanmış etin bulunduğu tencereye atılır. Ortalama 1 saat kadar tekrar kaynatılır. Et, sebzelerle beraber ve suyu ile servis yapılır. Not: Suyu ayrılıp yalnız sebzeler ve et de verilebilir. Su, lapa ya da çorbada kullanılabilir.
Sucuklu pide
Malzemeler:500 gram un 250 gram margarin 40 gram yaş maya 4 adet yumurta 1 küçük bardak süt Yarım kangal sucuk Hazırlanışı:Mayayı süt ile beraber bir tencere içinde ezin. Unu ve yağ mayaya katarak üzerine üç yumurta karın. Tuz da koyarak iyice yoğurun. Sonra tencerenin ağzını kapatın. Ilık bir yerde kabarıncaya kadar bekletin. Tencereden taşacak derecede kabaran hamuru hamur tahtasına alın. iki yumurta büyüklüğünde parçalara ayırarak bu parçaları iki avuç arasında yuvarlayın. Sonra hafifçe tahtayı unlayarak bir parmak inceliğinde oval olarak açın. Sucukları çok küçük olarak kestikten sonra hamurların ortasına yerleştirin ve yanlarına doğru yayın. Sonra hamurun kenarlarını pide şeklinde kapatın. Üçer parmak ara ile yağlanmış tepsiye dizin. Ilık bir yerde yarım saat bekletin. Üzerine yumurta sarısı sürerek orta hararetli fırında yarım saat pişirin. İçlerine biraz yağ sürerek servis yapın.
Dana arnavut ciğeri
Malzemeler: 1 kilo dana ciğeri 1 su bardağı çiçek yağı 2 çorba kaşığı tereyağı 3 çorba kaşığı un 1 su bardağı süt 1 demet taze soğan 2 kuru soğan 1 demet maydanoz Tuz Pul biber Sumak Kekik Hazırlanışı: Ciğerin zarı ve sinirleri ayıklanır ve yıkanır. Küçük kuşbaşı doğranır. 1 bardak soğuk süt dökülüp 10 dakika bekletilip süzülür. Kağıt havlu ile kurulanır. Una bulanır. Tel süzgeçte fazla unu elenir. Tavaya çiçek yağı ve tereyağı konup kızdırılır. Kızdırılmış yağa ciğerler atılır. Tahta kaşıkla karıştırılır. Kızartılan ciğerler delikli kepçe ile yağdan alınır. Bir kaba konur. Üzerine kapak konur. 5 dakika sonra kapak açılır. Piyaz biçimi, doğranmış soğan ince kıyılmış maydanoz sumak ve kırmızı biber karıştırılır. Ciğerle beraber servis yapılır. Ciğerlere kekik serpilir.
Keçi bacağı
Malzemeler: 1 bardak yoğurt 1 veya 2 tane yumurta 1 paket kabartma tozu (karbonat olabilir) alabildiği kadar un 1 çay kaşığı tuz bir miktar sıvıyağ (kızartmak için) Hazırlanışı: Yoğurt, yumurta, un, tuz ve kabartma tozu ile ele yapışmayacak bir hamur yoğurun. 15-20 dk dinlendirip merdane ile açın kesip bol yağda kızartın.