Bu burgerler formunuzu koruyor!
.
GORGONZOLA PEYNİRLİ HİNDİ BURGER
1 kilo yağsız hindi kıyması 90 gr Gorgonzola peyniri, doğranmış 120 gr kurutulmuş domates, doğranmış 2 diş sarımsak, ezilmiş 2 tatlı kaşığı kimyon 2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı 6 adet tam tahıllı hamburger ekmeği 6 çorba kaşığı barbekü sos Kıyılmış kırmızılahana (isteğe göre)
Yapılışı
1. Izgarayı orta derece ısıt. İlk beş malzemeyi bir kâseye al, tuz ve karabiber ekleyip hafifçe yoğur. Harçtan elinle eşit parçalar kopararak 6 adet köfte hazırla; her tarafına fırçayla sıvıyağ sür. 2. Köfteleri ızgaraya alarak her iki tarafını 4-5 dakika ya da içleri 75 dereceye gelinceye kadar (ısıölçerle kontrol edebilirsin) pişir. Hamburger ekmeklerini 2 dakika ısıt. İçlerine birer köfte yerleştir. Barbekü sos ve isteğe göre kıyılmış lahana ile servis yap. 6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda 293kalori. 11gr yağ (4gr'ı doymuş). 27 gr karbonhidrat, 4gr lif. 545 mg sodyum, 26 gr protein.
MEKSİKA FASULYELİ YULAFLI BURGER
570 gr Meksika fasulyesi, süzülmüş ve durulanmış 400 gr mantar, dilimlenmiş¾ su bardağı sade yulaf ezmesi2 diş sarımsak, kıyılmış1 yumurta, hafifçe çırpılmış1 çorba kaşığı kimyon½ tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber2 tatlı kasığı ayçiçeği yağı6 adet tam tahıllı hamburger ekmeği 6 çorba kaşığı baharatlı hardal 1 adet domates, dilimlenmiş 250 gr bebek ıspanak
Yapılışı
1. Izgarayı orta derece ısıt. Fasulyenin yarısını mutfak robotuna al; mantar, yulaf, sarımsak, yumurta, kimyon ve karabiberi ekleyip iyice karıştır. Kalan fasulyeleri ekleyip, tüm malzeme birleşinceye kadar karıştır. Harçtan elinle eşit parçalar kopararak 6 adet köfte hazırla ve her tarafını yağla. 2. Köfteleri ızgarada her iki tarafı kızarıncaya kadar yaklaşık 3-4 dakika pişir. Hamburger ekmeklerini 2 dakika ısıt. Pişmiş olan fasulye burgerlerini ekmeklerin arasına yerleştir. Üzerine hardal, domates ve bebek ıspanak ilave edip servis yap. 6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda: 283 kalori. 6 gr yağ (1gr'ı doymuş). 45gr karbonhidrat, lOgr lif. 300 mg sodyum. I8gr protein.
ÇİLEK SOSLU TAVUKLU BURGER
3 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı½ orta boy soğan, ince dilimlenmiş2 çorba kaşığı esmer şeker ½ kilo çilek, dilimlenmiş½ çorba kaşığı balsamik sirke½ tatlı kasığı karabiber, taze çekilmiş 1 çorba kaşığı taze nane, kıyılmış 1 orta boy havuç, kabuğu soyulmuş1 orta boy kabak, kabuğu soyulmuş ½ kilo yağsız tavuk göğüs kıyması¾ su bardağı ekmek kırıntısı2 tatlı kaşığı Worcestershire sos 1 yumurta, hafifçe çırpılmış5 çorba kaşığı maydanoz, kıyılmış6 adet tırnak pidesi250 gr roka ya da bebek ıspanak
Yapılışı
1. Tavada 1 tatlı kaşığı yağı ısıt. Soğanları ilave edip yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 4 dakika orta ateşte kavur. Üzerine esmer şeker ekle, 2 dakika daha pişir. Çilek, balsamik sirke ve karabiberi ilave et. 1 dakika daha pişirdikten sonra naneyi ekleyip karıştır ve ocaktan al. 2. Izgarayı orta derece ısıt. Rende yardımıyla, havuç ve kabakları küçük parçalar hâlinde doğra. Büyük bir kâseye al. Tavuk kıyması, ekmek kırıntıları. Worcestershire sos, yumurta ve maydanozu ekleyip hafifçe yoğur. Tuz ve karabiberle tatlandır. Harçtan elinle eşit parçalar kopararak 6 adet köfte hazırla. Üzerlerine fırça yardımıyla sıvıyağ sür. 3. Köfteleri ızgaraya alarak her iki tarafını 4-5 dakika ya da içleri 75 dereceye gelinceye kadar (ısıölçerle kontrol edebilirsin) pişir. Bu sırada pide ya da lavaşları 1-2 dakika ısıt. 4. Pidelerin üzerine önce roka sonra köfte yerleştir. Üzerine sosu gezdirip ikiye katlayarak servis yap.6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda:187kalori. 8gr yağ (2 gr'ı doymuş). 54 gr karbonhidrat 7gr lif. 497mg sodyum. 27 gr protein
MANTAR SOTELİ MERCİMEKLİ BURGER
120 gr kinoa570 gr konserve yeşil mercimek, süzülmüş ¼ su bardağı ekmek kırıntısı1 yumurta, hafifçe çırpılmış2 diş sarımsak, ezilmiş 2 tatlı kaşığı kimyon5 çorba kaşığı taze kişniş ½ limonun suyu120 gr ceviz içi1 çorba kaşığı tereyağı 250 gr mantar, dilimlenmiş4 çorba kaşığı sek kırmızı şarap2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı6 adet tam tahıllı hamburger ekmeği
Yapılışı
1. Sos tenceresinde kinoa ile 240 ml suyu karıştır. Kaynadıktan sonra 10 dakika pişir. 2. Mercimeğin yarısını bir kâseye al. Ekmek kırıntıları, yumurta, sarımsak, kimyon, kişniş, limon suyu ve pişmiş kinoayı ekleyip karıştır. Tuz ve karabiberle tatlandırıp mutfak robotunda karıştır. Kalan mercimek ve cevizi ilave et. Hepsi birleşene kadar tekrar karıştır. Harçtan parçalar kopararak 6 adet köfte hazırla. 3. Izgarayı orta derece ısıt. Bir yandan orta ateşte tereyağını erit. Dilimlenmiş mantarları ilave et. Karıştırarak 5 dakika sotele. Şarabı ekleyip 5 dakika daha pişir. 4. Burgerleri sıvıyağ ile fırçala, her ıkı tarafını 4 dakika pişir. Hamburger ekmeklerini 2 dakika ısıt. Köfteleri ekmeklerin içine yerleştir. Üzerlerine mantar soteyi paylaştırıp servis yap. 6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda:445 kalori. 15 gr yağ (3 gr 'ı doymuş). 62 gr karbonhidrat. 13 gr lif. 305 mg sodyum, 19 gr protein.
KARAMELİZE SOĞANLI P0RT0BELL0 BURGER
1 çorba kasığı tereyağı2 adet kırmızı soğan, ince dilimlenmiş 1 çorba kasığı esmer şeker1 tatlı kaşığı balsamik sirke8 adet Portobello mantarı (Bulamazsan yerine kestane mantarı da kullanabilirsin.) 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağı1 küçük boy patlıcan, halka şeklinde dilimlenmiş1 küçük boy közlenmiş kapya biber120 gr dilimlenmiş az yağlı mozzarella1 adet focaccia ekmeği
Yapılışı
1. Tereyağını büyük bir tavaya alarak orta ateşte erit. Soğanı ilave edip şeffaflaşana kadar, yaklaşık 4-5 dakika kavur. Şeker ve balsamik sirkeyi ekleyip karıştır. Ateşi kıs, tencerenin kapağını kapat ve ara sıra karıştırarak 30 dakika pişir. 2. Bir yandan ızgarayı orta ateşte ısıt. Mantarları saplarından ayır ve her yerini fırça yardımıyla yağla. Tuz ve karabiberle tatlandır. 3. Dilimlenmiş patlıcanları ızgaraya al; her iki tarafını yaklaşık 2 dakika pişirdikten sonra bir kenarda beklet. Mantarları damarlı bölümleri alta gelecek biçimde ızgaraya al ve 6-7 dakika pişir. Diğer tarafını çevirip 4 dakika daha pişir. 4. Pişen mantarların 4 tanesinin üzerine peynir ve közlenmiş biberi paylaştır. Üzerlerine kalan mantarları sandviç gibi kapa (damarlı bölümleri birbirine bakmalı). Izgarada peynirler eriyinceye kadar, yaklaşık 2 dakika pişir. Bir kenarda beklet. 5. Focaccia ekmeğini 4 kare olacak şekilde dilimle, her dilimi enine ikiye kes. Dilimlerin her iki tarafını ızgarada 2 dakika ısıt. 6. Hazırladığın mantarlı harcı ekmek dilimlerine paylaştır. Üzerine karamelize soğan ve patlıcan dilimlerini ilave et. Kalan focaccia dilimlerini üzerine kapatarak servis yap. 4 KİŞİLİK. Bir porsiyonda: 536 kalori. 14gr yağ (5gr'ı doymuş). 81 gr karbonhidrat, 7gr lif.
ASYA USULÜ YOĞURT SOSLU SOMON BURGER
1 su bardağı yağsız yoğurt ¼ misket limonu (lime) suyu ½ portakalın suyu1 tatlı kaşığı bal½ kilo somon, derişiz ve kılçıksız1 çorba kaşığı susam yağı2 çorba kaşığı az sodyumlu soya sosu1 parça (2,5 santim) zencefil, kıyılmış2 diş sarımsak, ezilmiş ½ limon suyu¾ su bardağı ekmek kırıntısı¼ demet taze kişniş, kıyılmış 2 tatlı kaşığı ayçiçeği yağı 6 küçük tam tahıllı pita ekmeği
Yapılışı
1. Yoğurt, misket limonu suyu, portakal suyu ve balı karıştır. Bir kenarda beklet. 2. Izgarayı orta derece ısıt. Somunu yıkayıp kurula. Yarısını doğra: susam yağı, soya sosu, zencefil, sarımsak ve limon suyuyla robotta ez. Tuz ve karabiber ekle. 3. Kalan balığı doğrayıp ekmek kırıntıları ve kişnişle birlikte harca ekle. Hafifçe yoğur. Harçtan parçalar kopararak 12 adet küçük köfte hazırla; her tarafını yağla. 4. Köfteleri ızgarada 4 dakika pişir. Yoğurt sosuyla birlikte pita ekmeklerinin içine yerleştirip servis yap.6 KİŞİLİK. Bir porsiyonda:292 kalori. 11gr yağ (2 gr’ı doymuş). 27gr karbonhidrat, 3gr lif. 446 mg sodyum, 23 gr protein.