Biz onları kötü bilirdik!
.
GÜNEŞ
İyi yönü: Kansere neden olan UVB ışınları deriye nüfuz ettiğinde derinin altındaki kimyasallar bunu D vitaminine dönüştürür. D vitamini, kalsiyumun barsakları terk ederek, kan dolaşımına karışmasına ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. "Eğer 10-15 dakikalığına herhangi bir güneş kremi sürmeden dışarı çıkarsan, güneş ışınları bir bardak sütün yüz katı fazla D vitamini sağlar" diyor Maine Üniversitesi’nde araştırmacı olan Dr. Susan Sullivan. Kuzeye doğru gittikçe güneş ışınları zayıflar, dolayısıyla insanlarda D vitamini azlığı söz konusu olur. "Kollarını ve bacaklarını günde 10-15 dakika koruyucu krem sürmeden (özellikle sabah 10.00'dan önce ve öğlen 14.00'ten sonra) güneşe çıkarmanın bir mahsuru yok. Bu süre zarfında aldığın vitaminin yanı sıra psikolojik olarak da pozitif enerji yüklenmiş olursun. İlerleyen saatleri de güneş altında geçireceksen yüzüne SPF 15 uygulamayı ihmal etme. Kişinin yüzü için D vitamini almasına da gerek yok" diye ekliyor.Güneş keyfinizi sağlıklı yaşamak için öneriler!Güneşten nasıl korunursunuz?
FAZLA KİLOLAR
İyi yönü: Gardırobundan zaman zaman şikayetçi olsan da fazladan birkaç kilo aslında o kadar da kötü değil. "Eğer hareket ediyorsan ve iyi besleniyorsan, 4.5-9 kg fazlan olması, sağlık açısından endişelenmen gereken bir konu değildir" diyor Big Fat Lies: The Truth About Your Weight and Your Health kitabının yazarı Dr. Glenn Gaesser. Biraz kalça ve basen düşündüğün kadar kötü değil. Bunlar bio-kimya bakımından diğer yağlardan (kalp hastalıkları, diyabet ve kanserle bağlantılı olan karın bölgesindeki yağlardan) farklıdır. "Kalça ve basendeki yağlar iyi kolesterolle pozitif ve kalp hastalıkları için risk oluşturan kandaki trigliserit oranıyla da negatif ilişkilidir" diye belirtiyor Dr. Gaesser. Yapılan bir çalışmada araştırmacılar kalçadaki yağın trigliseriti kan dolaşımından uzak tuttuğu ve iyi kolesterolü bu bölgesinde yağı olmayan bir insana göre daha yüksek seviyede tuttuğu kanısına varmış.Artan kilolar hastalık habercisi mi?Kilo vermenin eğrileri doğruları
KAFEİN
İyi yönü: Kafeinin teşvikiyle meydana gelen sıkıntı, el titremesi, baş ağrısı ve kötü nefesi bir kenara koyarsan aslında kafein sağlıklıdır. "Kahvede neredeyse diğer bütün meyve ve kiraz türü besinlerdekinden daha çok antioksidan vardır. Ve antioksidanlar tıkalı damarları açmak için birebirdir" diyor Vanderbilt University “Medical Center Institute for Coffee Studies” doktoru Tomas de Paulis. Harvard araştırmacıları normal miktarda (günde 1-3 bardak) kahve içen kadınların Parkinson hastalığı riskini azalttığını tespit etmiş. Annals of Internal Medicine'de yapılan son çalışmaya göre günde 1 ya da2 bardak kahve içmenin karaciğer kanseri riskini yüzde 30 oranında düşürdüğü görüldü. Ayrıca başka çalışmalar da gösteriyor ki günde 4 bardak içmek, safrakesesi taşı hastalığı ve tip 2 diyabet riskini düşürüyor. Aşırıya kaçılmadığı sürece kahvenin zararından çok faydası varmış gibi görünüyor.Çay ve kahvenin zararlarıÇay mı, kahve mi?
STRES
İyi yönü: Kendimizi bitkin ve yıpranmış hissettiğimizde "om" demeye şartlandırılmış olsak bile 'eustress" yani sağlıklı stres denilen bir şeyin de olduğunu söylemek gerekiyor. Faydası: Fizyolojik ve psikolojik hali yükseltmesi. "Eğer uygun bir şekilde tepki verirsen, stres proje ve işlerini tamamlayabilmen için motivasyonunu tetikleyici bir şekle dönüştürür" diyor stres uzmanı doktor Melisa Stöppler. Kısa dönemli stres sağlıklı bile olabilir. Örneğin iş görüşmeleri, toplum önünde konuşmak veya teste girmek vücudunun yara ve enfeksiyonlarla mücadele edebilmesi için antikor üretmesini teşvik eder. Dr. Stöppler "Kısa dönemli, ani stres, bağışıklık sistemini tetikleyerek tekrardan iyi bir şekilde çalışmasını sağlar" diye özetliyor.İşyerinde stresi azaltmanın 8 yoluBu kokular stresi azaltıyor!
YUMURTA SARISI
İyi yönü: Normal kolesterol seviyesine sahip kadınlar günde bir yumurta yiyebilir. Harvard araştırmacılarına göre bu kalp hastalıkları riskini de arttırmıyor. Yumurta sarısı en yüksek kolin (hamile ve hamile olmayı isteyen kadınlar için önemli olan B vitamini bileşiği) kaynağıdır. "Kolin, anne karnındaki bebeğin beyninin gelişimi için gereklidir" diyor Food: Your Miracle Medicine kitabının yazan Jean Carper. Yumurta sarısı ayrıca hafızayı güçlendiren ve gözleri yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı koruyan lütein içerir. "Yumurta sarısı ıspanağa oranla daha fazla lütein içerir" diyor Carper.Yumurtalı ve düşük kalorili 5 kolay tarifKolesterolünüze takılıp kalmayın
YAĞ
İyi yönü: Diyetisyenler için yağı elimine etmek uyanıkça yapılmış bir plandır. Fakat aşırı düşük yağlardan oluşan diyetler safrakesesinin kasılmasını engeller ve taş oluşumuna neden olur. Pennsylvania School of Medicine profesörlerinden Dr. Gregory G. Ginsberg’e göre bu kardiyovasküler hastalıklara da sebep olabilir çünkü aşırı düşük yağlı diyetler bedene HDL adı verilen düşük kolesterol bakımından ve hafif zararlı olan trigliserit bakımından da ağır gelir. Bir taraftan da yağlar, vitamin açısından takviyede bulunulmuş tahılların vücutta emilimine yardım eder. "Bu vitaminler yağ sayesinde çözünür ve hücrelerin içine geçebilmesi için yağ gerekir" diye ekliyor Dr. Carper. Yapılan bir çalışmaya göre, katılımcılardan salata yiyip üzerine yağ koymayanların beta-karoten ve likopeni absorbe edemedikleri görülmüş. Ancak biraz yağ veya bol yağ kullanıldığında vitaminler insanların bedenine daha kolay işliyor. Diyetine az miktarda yağ eklemenin son bir faydası: Haftada bir gün canının istediği şekilde yemek metabolizmanın hızını arttırır. National Institute of Health araştırmacıları tek bir günde normalin iki katı kalori almanın devamındaki 24 saat içinde metabolizmayı yüzde dokuz arttırdığını görmüş.Karpuz: Gerçek bir yağ yakıcıYağ kaybı için hangi egzersizleri yapmalı?
ALKOL
İyi yönü: Fazla miktarda alkol tüketmek, insanı sarhoş eder. Fakat günde tek bardak içmek belleğinin daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. "Makul miktarda alkol almak, beyne giden kan akışını arttırır, algı ve kavrama yeteneklerinin zayıflamasını engeller. Bir yandan da iyi HDL kolesterolünü arttırır ve Alzheimer hastalığı ile bağlantılı bir çeşit tabakanın oluşumunu engeller" diyor Wake Forest University School of Medicine profesörü Dr. Mark Espeland. Başka bir çalışmada ise zamanla oluşan zihinsel düşüşün, ölçülü içenlerde hiç içmeyenlere göre yüzde 23 daha az olduğu görülmüş. İtalya'daki Campobasso Catholic Üniversitesi araştırmacılarından Giovanni de Gaetano, günde bir bardak şarap içmenin kadınlarda kardiyovasküler hastalıklar riskini yüzde 28 azalttığını açıklıyor.İçkilerin alkol ve kalori miktarlarıŞarap hakkında gerçekler
ÇİKOLATA
İyi yönü: Siyah çikolatanın içindeki flavonoidler veya antioksidan bilişimler, kalbe yararlı olmasının yanı sıra kan basıncını düşürür ve tip 2 diyabete etken olan insüline hassaslığı arttırır. "Bu etkiden sorumlu olan moleküllerin kakaonun içindeki flavanol olduğuna inanılıyor" diyor Kaliforniya Üniversitesi’nde araştırmacı kimyager Dr. Cesar Fraga. Ayrıca Finli araştırmacılar kadınlara "Hamileyken çikolataya ne kadar düşkündünüz?" diye sorduklarında, çikolata sevenlerin daha mutlu ve aktif çocukları olduğunu keşfetmişler. Bu da çikolatanın bir diğer artısını gösteriyor.Hangisi daha mutlu ediyor?: Dondurma mı, çikolata mı?Tatlı bela çikolata
KARBONHİDRATLARİyi yönü:
Düşük karbonhidratlı bir makarnanın tadı da içindeki karbonhidrat gibi az oluyor. "Eğer hareketli bir insansan, özellikle de düzenli olarak egzersiz yapıyorsan, vücudundaki gliserinin yenilenebilmesi için öğünlerini nişastalı karbonhidratlar üzerine ayarlamalısın. Çünkü karaciğerin ve kasların için gereken yakıt bunlardadır. Düşük karbonhidratlardan oluşan bir diyet, glikojen stoklarını bitirebilir" diye açıklıyor British Dietetic Association ile birlikte görev yapan Dr. Frankie Phillips. Daha da fazlası, yapılan bir araştırmada sağlıklı ve nişastalı karbonhidrat yemenin serotonin üretimini ateşlediği tespit edildi. Akşam yemeğinden önce kahverengi buğday unundan yapılmış bisküvi veya biraz tahıllı gevrek yemek, serotoninin iştahını kapamasını ve ruh halini hareketlendirmesini sağlar. Ancak sütü işin içine katmayın. "Protein bütün bunların olmasını engeller" diyor Massachusetts Institute of Technology Klinik Araştırma Merkezi Kadın Sağlığı Programı Yöneticisi Dr. Judith Wurtman.Kıymalı makarna sağlıklıdırKarbonhidrat bağımlısı mısınız? Kaynak: Women's Health