Birbirinden Lezzetli Yemek Tarifleri!
.
Tava tostu
Malzemeler4 dilim tost ekmeği 1 çorba kaşığı tereyağı2 dilim taze kaşar 8 dilim sucuk HazırlanışıTavaya tereyağının yarısı konur. Tava kısık ateşe yerleştirilir. 2 dilim ekmek yan yana konur. Üzerlerlerine dörder dilim sucuk ve birer dilim kaşar konur. Üzerlerine kalan ekmek dilimleri kapatılır. Üzerine kaşığın arkasıyla bastrılır. Kalan yağ tavaya bırakılır. Tostlar çevrilir, diğer yüzü de kızarana kadar pişirlir.
Peksimet salatası
Malzemeler1 paket etimek 1 kase yoğurt 2 diş sarımsak 3 çorba kaşığı tuz 3 çorba kaşığı mayonez 1 çay kaşığı pul biber Üzeri içinMaydanoz HazırlanışıEtimek dışındaki malzeme iyice karıştırılır. Etimek iri kırılır. Yoğurtlu karışıma atılır karıştırılır Servis tabağına aktarılır. Üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
Söğürme
Malzemeler4 adet patlıcan 2 bardak süzme yoğurt 3 yemek kaşığı zeytinyağı Yarım yemek kaşığı kırmızı toz biber 3 diş sarımsak 1 çay kaşığı tuz HazırlanışıPatlıcanları ister ızgarada, ocağın üzerinde ya da imkanınız varsa mangalda közleyiniz. Közlenen patlıcanlarınızı soyunuz ve bıçak yardımıyla minik, mink kıyınız. Sarımsakları soyup tuz ekleyip dövünüz. Yoğurt içerinse ekleyip karıştırınız. Sarımsaklı yoğurdu patlıcanların üzerine döküp iyice karıştırınız. Servis tabağına alınız ve üzerine zeytinyağı gezdiriniz. Son olarak ta toz kırmızıbiberi serpiniz.
Lazanya
MalzemelerYarım paket lazanya 250 gr kıyma 2 adet soğan 3 adet domates 2 yemek kaşığı salça 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ Beşamel sos için2 kaşık tereyağı 4 yemek kaşığı un 2 su bardağı süt 1 kase kaşar rendesi HazırlanışıGeniş bir tavaya yada tencereye sıvıyağı alın. Üzerine kıymayı ilave ederek 1-2 dakika kavurun. Üzerine soğanları ekleyin soğanlar pembeleşince salçayı ekleyin ve iyice karıştırın. Domatesleri ekleyip gerekirse biraz su koyup kaynatın ocaktan alın. Tereyağı ve unu tencerede koyun ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun sütü ekleyip beşameli hazırlayın borcama 1 sıra lazanya- 1 sıra beşamel- 1 sıra kıyma olacak şekilde dizin, son olarak beşamel sos ve kaşarı koyup fırınlayın.
Portakallı pırasa
MalzemelerYarım kg pırasa 1 su bardağı portakal suyu 10 adet arpacık soğan 1 adet havuç 3 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çorba kaşığı pirinç HazırlanışıKüçük doğranmış soğanları ve havucu zeytinyağında soteliyoruz Doğranmış pırasayı ilave ediyoruz. 5 dakika sonra 1 su bardağı portakal suyunu pirinci tuz ve şekeri ilave ederek hiç su eklemeden pişiriyoruz 10 dakika sonra ateşten alıp ılık veya soğuk servis ediyoruz.
Çaylı kek
Malzemeler4 adet yufka 2 su bardağı toz şeker 1 su bardağı soğuk ve demli çay 1 su bardağı eritilmiş margarin 3 su bardağı un 1 çorba kaşığı tarçın 1 paket kabartma tozu 3 çorba kaşığı kakao Yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz HazırlanışıÖncelikle yumurta ve 2 su bardağı şekeri boza kıvamına gelene kadar çırpın. 1 su bardağı çayı karıştırın. Margarini ekleyin, elenmiş una tarçın, kabartma tozu, kakao ve cevizi karıştırın. Bunu da diğer malzemeye ilave ederek iyice yoğunlaşana kadar çırpın. Önceden yağlanıp unlamış oladuğunuz kek kalıbına hazırladığınız karışımı dökün. Önce kızgın fırındaa kabartın, sonra fırın derecesini düşürüp 45 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Meyveli pasta
Malzemeler3 yumurta 2 çay bardağı şeker 2 çay bardağı un 1 çay bardağı mısır nişastası Yarım paket kabartma tozu İçi içinYarım kg. süt 1 yumurta 1 paket vanilya HazırlanışıYumurta ve şeker beraberce çırpılır, 2 çay bardağı un, 1 çay bardağı mısır nişastası, yarım paket kabartma tozu eklenerek, 1 dakika daha çırpılır, Yağlanmış kek kalıbına dökülür, önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir. Ortadan ikiye kesilir. Arasına Yarım kg. süt, 1 yumurta, 1 paket vamilya pişirilerek hazırlanan muhallebinin yarısı sürülür, kalan yarısıda üzerine sürülür, meyve parçaları ile süslenerek servis yapılır.
Kısır
Malzemeler 1 su bardağı ince (köftelik) bulgur1 su bardağı sıcak su2 orta boy domates2 sivri biber5 adet taze soğanyarım demet maydanoz2 dal taze nane4 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı biber salçası1 yemek kaşığı zeytinyağı1 yemek kaşığı nar ekşisiKırmızı biberTuz HazırlanışıBulguru yayvan bir kaba koyun, sıcak suyu dökün, kapağını kapatıp 15-20 dakika bekletin. Domatesin kabuğunu soyun, küçük küp şeklinde doğrayın. Sivri biberlerin sapını kesin, tohumlarını ayıklayın ince halkalar halinde kıyını. Taze soğanın dış kabuklarını ayıklayın, beyaz kısmını ince ince doğrayın. Maydanoz ve naneyi kıyını. Bütün malzemeyi suyunu çekmiş ve kabarmış olan bulgura katın. Koruk suyunu, salçaları, tuzu, biberi ekleyin, iyice karıştırın ve sofraya getirin. Nar ekşisi yerine koruk suyu veya limon suyu koyabilirsiniz.
Fırın sütlaç
Malzemeler1,5 litre süt 180 gr. şeker 40 gr. pirinç 40 gr. nişasta 1 paket vanilya HazırlanışıBir tencereye sütün 1 litresini boşaltıp kaynatın. Kalan sütü ikiye ayırıp birinde; 1 saat suda beklettiğiniz pirinci lapa kıvamına gelene kadar pişirin. Kalan sütte nişastayı çırparak açın. Kaynayan süte şeker ilave ederek karıştırın. Pişen pirinç ve çıprttığınız nişastayı aynı tencereye alın. Bu karışımı bir taşım kaynatın. 1 paket vanilyayıda içine atıp tekrar karıştırdıktan sonra varsa güveç kabına, ya da ısıya dayanıklı kaseye koyun. Sütlaç kaselerini bir tepsiye yerleştirin ve tepsinin içine 2 santim yüksekliğinde su doldurun. Önce 200 derece ısınmış fırına koyun ve zaman zaman kontrol ederek üzerini istediğiniz ölçüde kızartın. Fırından çıkınca soğutun.
Domates çorbası
Malzemeler5 adet domates 1 kaşık salça 2 kaşık un 1 kaşık yağ 8 bardak et ya da tavuk suyu Kaşar peynri rendesi Maydanoz HazırlanışıDomateslerin kabuklarını çıkararak rendeleyin. Bir tencerede yağı eritin, unu katarak yağda çevirin. Üzerine domates salçasını ve domatesleri katarak iyice öldürün. Yavaş yavaş et suyunu ilave edin, tuzunu da ekleyerek 10 dakika kaynatın. Seris kaselerine allın, üzerini kaşar rendesi ve maydanoz koyarak süsleyin.