Bayramda acil durumlar için kolay bir mönü
.
BARBUNYA FASULYELİ TARHANA ÇORBASI
Malzemeler: - 7 yemek kaşığı tarhana (Bir kasede üstüne 1 su bardağı su ekleyin, biraz beklesin ve erisin)- 2 adet sivri biber- ½ demet dereotu- ½ su bardağı barbunya fasulyesi - 2 diş sarımsak - 3 yemek kaşığı yığı tereyağı- 1 yemek kaşığı otlu tuz (marketlerde bulabilirsiniz.)- 1 çay kaşığı kuru nane- 1 çay kaşığı toz kırmızı biberYapılışı:Barbunyayı akşamdan ıslatıp haşlayın. Süzün. Tarhanayı tencereye alın. Üzerine 3 su bardağı su ekleyin. Biberleri ince kıyıp katın. 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyip devamlı karıştırarak pişirin. Kıyılmış dereotu, fasulyeler ve ezilmiş sarımsakları ilave edin. Tuz katın. Kalan yağı tavada kızdırıp toz biberi ekleyin. Çorbanın üzerine gezdirin.
ACI SOSLU BONFİLE
Malzemeler:- Her biri yaklaşık 150 gr.lık 4 dilim dana fileto- 2 diş sarımsak- 100 gr yeşil zeytin- 1/2 acı kırmızı biber- 100 gr çok küçük doğranmış domates- 1/2 su bardağı kırmızı şarap (isteğe bağlı)- Zeytinyağı- TuzHazırlanışı: 4 çorba kaşığı zeytinyağında sarımsağı öldürün. Eti ekleyip, harlı ateş üstünde iki tarafları da altın sarısı renk alıncaya kadar kızartın. Sonra etleri çıkarın. Aynı yağa irice kıyılmış zeytinleri, domates ve ufalanmış acı kırmızıbiberi koyun. Harlı ateşte 2 dakika kadar pişirin. Şarabı katıp buharlaşmasını bekleyin. Eti yeniden tavaya koyun, zeytinlerin tuzunu göz önüne alarak biraz tuzlayın ve bir dakika kadar pişirin. Filetoları sıcak servis tabağına koyun. Üzerine bir miktar pişme suyundan ilave edin ve yanına da kızarmış patateslerden ekleyin.
REVANİ
Malzemeler:Kek için;- 3 adet yumurta- 1 çay bardağı şeker- 3 yemek kaşığı un- 1 su bardağı sıvıyağ- 1 su bardağı irmik- 1 su bardağı yoğurt- 3 yemek kaşığı (ince çekilmiş) fındık- 1/2 çay kaşığı karbonat- 1 paket kabartma tozu- 1 paket vanilyaŞerbeti için;- 3 su bardağı şeker- 3 su bardağı su- 3-4 damla limon suyuHazırlanışı:Öncelikle şerbeti hazırlayın, bir tencereye şekeri ve suyu koyun, orta ateşte şeker eriyinceye kadar sürekli karıştırın, kaynamaya başlayınca altını kısın ve kısık ateşte 5-10 dk. kaynatın, indirmeye yakın limon suyunu ekleyin.Kek malzemelerini, kek yaparken kullandığımız sıralama ile (yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırpın, yağı ve yoğurdu ekleyip biraz daha çırpın, kuru malzemeleri eleyip ekleyin ve karıştırın) hazırlayıp, yağladığınız bir kalıba (yaklaşık 25x30 cm.lik bir tepsiye ya da 26-30 cm.lik yuvarlak bir kalıba) dökün. 175 derece ısınmış fırında, üstü kızarıp, batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirin. Fırından çıkınca, 3-4 dk. ılınması için bekleyip, keki tepside dilimleyerek, üzerine soğumuş olan şerbeti kaşıkla azar azar yedirin.Tatlı soğuyunca buzdolabına kaldırın ve en 3-4 saat buzdolabında dinlendirip servis edin.NOT: Tatlının kekini hazırlarken, içine 1 yemek kaşığı limon veya portakal kabuğu rendesi eklerseniz, çok hoş bir hoş koku verecektir.