Bayram İçin En Nefis 11 İkramlık!
.
Çikolatalı kalp pasta
Malzemeler: 600 gr balkabağı 1 su bardağı tozşeker 1 kahve fincanı su 12 bebe bisküvisi 2 çay bardağı çırpılmış kremşanti 1 su bardağı iri çekilmiş fındık 1 hazır kek tabanı 1 paket bitter çikolataHazırlanışı: *Balkabağını dilimleyip çekirdekli kısımlarını temizleyin ve kabuklarını soyun. Tencereye alıp üzerine tozşekeri ilave edin. Suyu tencerenin kenarından ekleyip kabaklar yumuşayana ve suyunu tamamen çekene kadar pişirin.Kabakları süzün ve dört parçaya ayırıp kalp şekilli kalıpla kesin. Kalanı robotta püre şeklinde ezin ve ayrı bir tabağa alın. Bisküviyi robotta un halinde ezip püreye ekleyin. Kremşantiyi ilave edip tahta kaşıkla alttan üste doğru karıştırın. Hazır keki küçük yuvarlak kalıplarla kesin. Hazırladığınız kekleri merdane ile hafifçe inceltin. Kekleri streç folyoyla kaplı dört küçük kek kalıbının dibine elinizle bastırarak yerleştirin. Üzerine püreyi (en az dört parmak kalınlığında) paylaştırın. Buzlukta 4-5 saat bekletin.Keki buzluktan alıp folyoyu çıkarın. 5 dakika oda ısısında bekletin. Kenarlarını fındıkla kaplayın. Çikolatayı eritin. Ayırdığınız kalp şekilli kabakların yarısını çikolataya bulayın. Yağlı kağıt üzerine alıp çikolata donana kadar bekletin. Kalan çikolatayı mini pastaların üzerine yarısını kaplayacak şekilde sürün.Çikolata donunca kalp şekilli kabakla süsleyip servis yapın.
Çorum baklavası
Malzemeler: 6 su bardağı un 1.5 su bardağı süt 1 çay bardağı ayçiçeği yağı 3 yumurta 1 çay kaşığı tuz 150 gr tereyağı 250 gr ince çekilmiş ceviz içiŞurup için: 4 su bardağı tozşeker 5 su bardağı su 1 limonun suyuHazırlanışı: Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Tuzu ekleyip harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp yumurtalar, süt ve ayçiçeği yağını ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.Dinlenen hamurdan 30 eşit beze hazırlayın. Her birini un serpilmiş tezgahın üzerinde 3-5 santimlik ince yufkalar şeklinde açtıktan sonra kuruması için geniş bir mutfak bezinin üzerine alın. Tereyağını eritip ılınmaya bırakın. Bir yufkayı tezgahın üzerine serin. Üzerine sırasıyla ikişer çorba kaşığı ılınmış tereyağından gezdirerek dökün, ceviz içi serpiştirin.Yufkayı oklavaya sarıp iki elle yufkanın uçlarından tutarak oklavanın ortasına doğru büzüştürün. Sonrada çıkarıp her büzdüğünüz ruloyu 4 santim uzunluğunda kesin. Kalan yufkalarıda aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız ruloları yağlanmış fırın tepsisine dizin. Kalan yağı dilimlerin üzerlerine gezdirerek dökün. 175 dereceye ayarlı fırında 45 dakika kadar pişirin.Şurup için şeker ve suyu tencereye alın. Şeker iyice eriyinceye kadar bir taşım kaynatın. Limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Sıcak hamurların üzerine gezdirerek dökün. Yarım saat şerbeti çekmesi için bekletin. Soğuk servis yapın.
Ekmek kadayıfı
Malzemeler: 1 hazır ekmek kadayıfı 1 şişe sade gazoz 1 kilo toz şeker 9 su bardağı su 2 çorba kaşığı limonsuyu 200 gr kaymakHazırlanışı: Kadayıfı kızarmış tarafı alta gelecek şekilde geniş bir tepsiye yerleştirin. Üzerine 5 bardak kaynar su ve 1 şişe gazoz döküp yumuşaması için bekletin.Şerbet için sos tenceresinde 4 bardak su ve şekeri kaynatın. Limon suyu ilave edin. Birkaç defa karıştırıp su ağırlaşınca ocaktan alın. Ilınmaya bırakın.Şerbet ılınınca kadayıfın üzerine gezdirerek dökün. Tepsiyi orta ateşte arasıra çevirerek 40 dakika pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. İki parça ekmek kadayıfının arasına kaymak ekleyin. Antepfıstığı içi ve hindistancevizi rendesi ile süsleyin. Soğuk servis yapın.
İncir tatlısı
Malzemeler: Yarım kg kuru incir 1 su bardağı ceviz içi 1 su bardağı antepfıstığı 1 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm 1 tatlı kaşığı ince çekilmiş antep fıstığı 1 çay kaşığı tarçınŞurup için: 2 su bardağı tozşeker 3 su bardağı su 1 çorba kaşığı limon suyuHazırlanışı: İncirleri bir gece öncesinden yeterince şişmeleri için suda bekletin. Ertesi günü sap kısımlarından kesip içlerini açın. Şurup için şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar karıştırıp bir taşım kaynatın. Limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. İç malzemesi için ceviziçi, antep fıstığı, tarçın ve kuru üzümü bir kasede karıştırın.İncirlerin içine cevizli karışımı paylaştırıp fırın tepsisine dizin. Şerbeti üzerlerine gezdirerek dökün. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Dilerseniz kaymakla birlikte servis yapın.
Ev baklavası
Malzemeler:Şerbeti: 5 su bardağı şeker, 3,5 su bardağı su, yarım limonun suyu. Hamuru: 4 su bardağı un,1 su bardağı ılık süt, 1 paket kabartma tozu, 100g erimiş tereyağı,1 yumurta. İçi: 250 g dövülmüş ceviz Ayrıca: 3 paket buğday nişastası (toplam 500g), 150g eritilmiş kızgın tereyağı.Hazırlanışı:Hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. Bunu 15-20 dakika dinlendirin. Dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. Şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üst üste koyun. (en üsttekine nişasta serpmeyin). Böylece 16'lı (veya 18'li) 3 grup elde edin. Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.) 16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. Bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. İkinci grubu da açıp üzerine serin. Kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. Son grubu da açıp en üste serin. Tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. Üzerine her yanına değecek biçimde 150 g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp baklavayı soğutun. Şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 4-5 saat sonra servis yapın.
Kahvaltı çöreği
Malzemeler: 3 su bardağı un 1 paket kabartma tozu Tuz 1 patates 125 gr margarin 1 kahve fincanı riviera zeytinyağı 2 çorba kaşığı yoğurtİç malzeme için: Yarım demet maydanoz 200 gr ufalanmış beyaz peynir 6 dilim dana jambon 2 çay kaşığı pul biberÜzeri için: 1 yumurtanın sarısı 1 tatlı kaşığı anason tohumu yada rezene tohumu Hazırlanışı: Patatesi haşlayıp püre haline gelinceye kadar ezin. Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Tuz ve kabartma tozunu ekleyip harmanlayın. Margarin, zeytinyağı, yoğurt ve patates püresini ilave edin. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. İç malzeme için, maydanozu temizleyip kıyın. Jambonu doğrayıp bir kaseye alın. Kıyılmış maydanoz, beyaz peynir ve pul biberi ekleyip karıştırın.Hamurdan yumurta büyüklüğünde bir parça koparın. Un serpilmiş tezgahın üzerine alın. Tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Ortasına (sosis kalınlığında) kenarlardan yarımşar santim boşluklar kalacak şekilde iç malzemeyi yerleştirin. Yufkanın her iki tarafından tutup silindir şeklinde yuvarlayın. Ay şekline getirip uçlarını elinizle sivriltin.Kalan hamuru malzeme bitene kadar aynı şekilde hazırlayın. Hamurları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Hamurların üzerlerine yumurta sarısı sürüp, anason tohumu serpiştirin. 200 dereceli fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Ilık servis yapın.
Kıymalı burma börek
Malzemeler: 5 hazır yufka 125 gr tereyağı 300 gr orta yağlı kıyma 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık 2 çorba kaşığı kuşüzümü 1 soğan Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber Yufka aralarına sürmek için: 2 çorba kaşığı yoğurt 1 yumurtanın sarısı 2 çorba kaşığı mısırözü yağıHazırlanışı: Kuşüzümlerini yumuşamaları için ılık suda 15 dakika bekletin. Soğanı temizleyip kıyın. Tereyağının yarısını tavada eritin. Kıyılmış soğan, kıyma ve dolmalık fıstıkları ekleyip kavurun. Ocaktan alın. Kuşüzümlerini ekleyip tatlandırın. Kalan tereyağını eritip yoğurt ile iyice karıştırın. Yufkalardan birini tezgahın üzerine yayın. Üzerine yoğurtlu karışımdan sürüp ortadan ikiye kesin.Tam ortasına kıymalı karışımdan yayın. Oklavayı yufkanın geniş kısmına sararak dolayın. Elinizle büzerek oklavayı yufkadan çıkarın. Yağlanmış fırın tepsisine ortasından başlayarak spiral şeklinde yerleştirin. Malzeme bitene kadar yufkaları aynı şekilde hazırlayın. Yufkaların üzerine yumurta sarısı sürün. Mısırözü yağını gezdirerek dökün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Dilimleyip sıcak servis yapın.
Pazılı yuvarlama börek
Malzemeler: 4 su bardağı un 1 yumurta Yarım paket kabartma tozu 1 su bardağı ılık su Tuz İç malzeme için: 125 gr tereyağı 1 demet pazı 50 gr ayçiçeği yağı 1 soğan Tuz Hazırlanışı: Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Yumurta, tuz, kabartmatozu ve ılık suyu ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurun. Pazı yapraklarını yıkayıp sap kısımlarını kesin. Kaynar tuzlu suda bir kaç dakika bekletip süzgece alın. Hamuru unlanmış zeminde merdane ile 2-3 mm kalınlığında açın. Tereyağını eritip ılıtın. Hamurun üzerine fırçayla sürün. Soğanı temizleyip kıyın. Ayçiçeğiyağını tavada ısıtıp soğanı kavurun. Tuz ilave edip karıştırın.Hamurun üzerini pazı yaprakları ile kaplayın. Kavrulmuş soğanı yayıp hamuru rulo şeklinde sarın. Folyoya sarıp buzdolabında 20 dakika bekletin. Hamuru folyodan çıkarıp keskin bir bıçakla 1 cm kalınlığında dilimleyin. Dilimleri yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Sıcak veya soğuk servis yapın.
Şekerpare
Malzemeler: 250 gr margarin 1 su bardağı pudraşeker 5 çorba kaşığı irmik 2 yumurta 4 su bardağı un 1 paket vanilya 1 kase bütün fındık içiŞurup için: 3 su bardağı tozşeker 4 su bardağı su 1 tatlı kaşığı limon suyuÜzeri için: Hindistan cevizi Antep fıstığı içiHazırlanışı: Hamur yoğurma kabında kabartma tozu, pudraşeker, irmik, bir tutam tuz ve vanilyayı harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp oda ısısında yumuşatılmış margarin ve yumurtaları ekleyin. Azar azar un ilave ederek pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar karıştırın.Hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerini hafifçe düzleyip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. 180 dereceye ayarlı fırında yarım saat pişirin. Şerbet için şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar beklettikten sonra ılık şerbeti üzerlerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerini kapatıp şerbetin çekmesi için soğumaya bırakın. Servis yapın.
Sütlü Nuriye
Malzemeler: 1 yumurta 5 yumurtanın akı Yarım su bardağı su 2 çay kaşığı tuz 4 su bardağı un 1 su bardağı nişasta 150 gr tereyağı 2 su bardağı file badem 1 kase bütün badem içi 1 su bardağı sütŞurup için: 2 su bardağı tozşeker 2 su bardağı su 2 tatlı kaşığı limon suyuHazırlanışı: Şerbeti hazırlamak için, tozşeker ve suyu tencereye alıp 5 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç taşım daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamur yoğurma kabına 1 yumurta ve 5 yumurta akını alın. Yarım bardak tuzlu su ilave edip kar halini alıncaya kadar mikserle çırpın. Unu ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.Tereyağını eritip ılınmaya bırakın. Yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. Bezeleri nişasta serperek çok ince açın. 15 yufkayı aralarına iki yufkada bir yağ sürerek tepsiye yayın. Üzerine file badem serpin. Kalan yufkalarıda aynı şekilde tepsiye yayın. En üstteki yufkayı yağlayın. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında üzeri açık pembe olacak şekilde 30 dakika pişirin.Sütü ısıtıp ılık tatlının üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerine bir kapak kapatıp 10-15 dakika bekletin. Soğuk şerbetin üçte birini tatlının üzerine dökün. Tekrar kapağını kapatıp şerbeti çekmesini bekleyin. Kalan şerbeti 5 dakika daha kaynatıp koyulaştırın ve tatlının üzerine gezdirerek dökün. Tatlı soğuyunca dilimleyin.Bütün badem içleriyle süsleyip servis yapın.
Zeytinli rulo
Malzemeler: 3.5 su bardağı un 250 gr tereyağı 300 gr beyaz peynir 250 gr kokteyl zeytin 2 yumurtanın sarısı 2 çorba kaşığı susam.Hazırlanışı: Peyniri rendeleyin. Tereyağını eritin. Un, tereyağı ve peyniri çukur bir kapta karıştırın. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru merdaneyle 23 mm kalınlığında açın. 2 cm eninde ve 4 cm uzunluğunda dikdörtgenler kesin. Her bir parçanın ortasına bir zeytin yerleştirip rulo şeklinde sarın.Ruloların birleşme yeri altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Susam serpip önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.