Aşkın tatlı halleri
.
Sevgi pastası (6 kişilik)
MalzemelerPandispanya için: 6 adet yumurta1 su bardağı tozşeker1 çorba kaşığı limon suyu1 adet limonun rendelenmiş kabuğu Yarım paket vanilya3 su bardağından 1 parmak eksik unKrema için: 1 adet yumurta1 su bardağından 2 parmak eksik tozşeker3 çorba kaşığı un Yarım litre süt Yarım paket vanilya1/4 paket (65 gram) margarin Yarım çay kaşığı kırmızı gıda boyasıKeki ıslatmak için: Şeker katılmış likör ya da sulandırılmış çilek reçeliSüslemek için: 10-12 adet çilek, krem şanti, renkli boncuklarYapılışı:Derin bir kapta yumurtaları ve tozşekeri koyu bir kıvam alıncaya kadar çırpın. Koyu yoğurt kıvamına gelince limon kabuğu, vanilya ve limon suyu ekleyip birkaç dakika daha çırpın. Elenmiş unu ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.Yağlanmış, kalp şeklinde bir kalıba döküp 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Soğuyunca keki 2 parçaya bölün.Şeker katılmış likör ya da sulandırılmış çilek reçeli ile ıslatın. Yumurta, tozşeker, un ve sütü karıştırarak krema yapın, krema ılınınca yağ ve vanilyayı ekleyip elle çırpın. Kekin üzerine kremanın yarısını yayın, çilekleri ortadan ikiye kesip sürdüğünüz kremanın üzerine dizin. Kekin diğer parçasını üzerine yerleştirin. Kalan kremayı gıda boyası ile renklendirin. Kekin üzerini kırmızı krema ile kaplayın. Krem şanti ve renkli boncuklarla süsleyin. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis yapın.
Rulo kalpler (3 kişilik)
Malzemeler:3 adet yumurtanın akı60 gram pudraşekeri45 gram tereyağı (eritilmiş. ılıtılmış)60 gram unPembe renkli gıda boyasıYapılışı:Fırını 180 derecede ısıtın. Yağlı kağıt üzerine 10 crn'lik iki adet kare şekil çizin. Kağıdı ters çevirip tepsiye serin. Yumurta akını bir kasede iyice çırpın. Pudraşekerini ve tereyağını ekleyin. Pürüzsüz olana dek karıştırın. Unu ekleyin ve iyice karıştırın. 15 dakika dinlendirin. Hamurdan iki tatlı kaşığı kadarını ayırıp, pembe renkli gıda boyasından bıçak ucu kadar ekleyerek iyice karıştırın (kalpler için). Hamurdan 1,5 tatlı kaşığı kadar alıp, tepsideki kare alanın içine bıçak ucu ile düzelterek yayın. Renklendirdiğiniz hamurdan, ince uçlu bir fırça ya da tahta çöp şiş çubuklardan kullanarak kalpler yapın.4-5 dakika içinde, bisküvilerin kenarları hafifçe kahverengileşinceye kadar pişirin. Toplam 18 adet rulo kalp elde etmek için, 9 kere fırınlama işlemi yapmanız gerekiyor. Her pişen bisküviyi, bıçak ucu ile tepsiden ayrılmasını sağlayıp çok hızlı bir şekilde rulo haline getirmeniz gerekiyor. (Bu arada elinizin yanmaması için tutacak kullanarak, bir elinizle tepsiyi tutar halde olun bu işlem sırasında.) Rulo haline gelen hamurları bir tepsi içinde soğumaya bırakın. Kalan karışımı da aynı şekilde pişirmeye devam edin.Aşçının notu: Hamurları ikiden fazla sayıda pişirmeye kalkışmanızı tavsiye etmiyoruz. Çok çabuk katılaşıp sertleşeceği için, istediğiniz sonucu vermeyecektir.
Kalp kurabiyeler (10-15 adet )
Malzemeler:Sable hamuru için:2 çay bardağı pudraşekeri300 gram tereyağı4 su bardağı + 2 çorba kaşığı un2 kahve fincanı toz badem Yarım çay kaşığı toz vanilya1 adet yumurtanın akıSüsleme için:1 adet limonun suyu5 çay bardağı pudraşekeri1 çay kaşığı titanyum2 damla kırmızı gıda boyası2 damla pembe gıda boyası 3-4 çorba kaşığı şekerlemeYapılışı:Hamuru hazırlamak için, pudraşekeri ve tereyağını geniş bir kaba alıp, elinizle 1-2 dakika karıştırın. Üzerine unu, toz bademi ve toz vanilyayı ekleyin. Daha sonra yumurta akını da katıp, 1-2 dakika yoğurun. Hamuru 1 cm kalınlığında açıp kalp kalıplar ile kesin. Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin önceden ısıtılmış 165 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Süsleme sosunu hazırlamak için, limon suyunu küçük bir kaba alın. Üzerine elenmiş pudraşekeri ve titanyumu ekleyip yedirin. Beyaz sosu 3'e ayırın. Bir bölümüne kırmızı diğerine pembe boyayı ekleyip karıştırın. Elinizdeki beyaz, kırmızı ve pembe soslarla, pastacı duy uçlarını kullanarak kurabiyelerin üstlerini süsleyin. Aralarına gümüş renkli arjantin şekerlemelerini yerleştirin.Aşçının notu: Titanyum, süsleme sosunu beyozlatmada kullanılan bir maddedir. Kullanılmadığında sosunuzun rengi sarı olur. Mısır Çarşısı’ndan temin edebilirsiniz. Süsleme soslarını pastacı duy uçlarının yanı sıra spatula ya da sıkma torbası ile sürebilirsiniz.
Frambuazlı kalp tart (6 kişilik)
Malzemeler:4 adet yumurtanın sarısı1 su bardağı tozşeker160 gram oda sıcaklığında tereyağı5 kahve fincanı un1 tatlı kaşığı kabartma tozuKreması için:1 kahve fincanı un1 çay bardağından biraz az mısır nişastası2 adet yumurtanın sarısıYarım çay kaşığı toz vanilya1 su bardağından biraz az tozşeker5 çay bardağı süt1 çay bardağı sıvı kremaÜzerine:100-150 gram dondurulmuş frambuaz ve böğürtlenPudraşekeriYapılışı:Yumurta sarılarını bir kaba alıp üzerine tozşeker ekleyin ve mikserle kabarıncaya kadar çırpın. Tereyağını karışıma ekleyip yeniden karıştırın. Son olarak un ve kabartma tozunu da ilave ederek 2-3 dakika daha karıştırın. Hamuru kalp seklindeki yağlanmış bir kaba döküp önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Kremayı hazırlamak için, un, nişasta, yumurta sarısı, toz vanilya ve tozşekeri geniş bir kapta karıştırıp kenara alın. Süt ve sıvı kremayı bir kaba alıp ocağa oturtun. Kaynama noktasına gelince yarısını kenarda bekleyen karışıma ekleyip karıştırın. Bu karışımı ocakta kalan sütlü kremanın üzerine tencereye geri dökün. Koyu bir kıvama gelinceye kadar yaklaşık 1-2 dakika pişirin. Pişen tartı servis tabağına alın. Üzerine kremayı yayıp frambuazları dizin. İnce bir elekle pudraşekerini serperek servis yapın.
Şımartan kaşıklar (6 kişilik)
Malzemeler:6 adet mandalina2 çay bardağı mandalina suyu1 paket krem şanti1 adet muz5-6 adet çilek1’er çorba kaşığı yeşil ve kırmızı kiraz şekerlemesi1 çorba kaşığı incir reçeli tanesiYapılışı:Mandalinaları ikiye kesip kabuklarını zedelemeden sularını çıkarın. Krem şantiyi iki çay bardağı mandalina suyuyla çırpın. Bir sıkma torbasına koyarak mandalina kabuklarının içlerine birer parça sıkın. Muz, çilek ve kiraz şekerlemelerini küçük doğrayıp bir kaba alın. Üzerine incir reçeli tanelerini de ekleyin ve meyvelere zarar vermeden kabı sallayarak karıştırın. Meyveli karışımı krem şanti koyduğunuz mandalina kabuklarına paylaştırıp daha farklı bir sunum elde etmek için, kaşıklara yerleştirerek servis yapın. Arzunuza göre üstlerine pudraşekeri de serpebilirsiniz.
Çilekli tiramisu (8 kişilik)
Malzemeler:Hamuru için:5 adet yumurta1 su bardağı +1 çay bardağı tozşeker1 su bardağı + 1 çay bardağı un1 kahve fincanı nişasta1 çay bardağı sıvıyağ1 çay kaşığı toz vanilyaKreması için:3 yaprak jelatin2 adet yumurtanın akı1 kahve fincanı tozşeker2 adet yumurtanın sarısı1 paketten 1 çorba kaşığı eksik krem peynir210 gram sıvı kremaŞurup için:1 su bardağı sıcak su,yarım su bardağı tozşekerÜzeri için: 4-5 adet çilek2 çorba kaşığı pudraşekeri1 çorba kaşığı toz antepfıstığıYapılışı:Keki hazırlamak için tozşeker ve yumurtaları bir kaba alıp mikserin hızlı devri ile çırparak kabartın. Mikserin devrini yavaşlatıp karışıma azar azar un, nişasta, vanilya ve sıvıyağı ilave edin. Kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 175 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Krema için, jelatınleri soğuk suya koyup yumuşamaya bırakın. Yumurta aklarını bir kaba alıp üzerine tozşekerin yarısını ekleyin ve mikserin hızlı devri ile çırparak kabartın. Yumurta sarılarını ve kalan tozşekeri bir kaba koyup benmari usulü ocağa oturtun. Ocağın üzerindeyken çırpma teli ile kabarıncaya kadar çırpın. Ocaktan alıp yumuşayan jelatinleri bu karışıma ilave edin. Krem peyniri sıvı krema ile karıştırın. Çırpılmış yumurta aklarını, yumurta sarılı karışıma, sulanmasını önlemek için yavaşça ilave edin. Pişen pandispanyayı 3 kata bölün ve kalp şeklini verin. Her parçayı soğutulmuş şurupla ıslatın. En alt parçayı servis tabağına yerleştirin. Kremayı sıkma torbasına alıp pandispanyanın üzerine sıkın. İkinci ve üçüncü katlar için de aynı işlemi uygulayın. Dolaba koyup donmasını bekleyin. Sonra üzerine pudraşekeri serpin; çilek ve toz antepfıstığı ile süsleyip servis yapın.
Beyaz çikolatalı ve çilekli pasta
Malzemeler:Keki için:125 gram tereyağı4 adet yumurta2 çay bardağı tozşekerYarım limonun rendelenmiş kabuğu3 kahve fincanı unBeyaz çikolatalı krema için:3 çay bardağı süt350 gram beyaz çikolata1 kg kremaÜzerine:250 gram çilekYapılışı:Keki hazırlamak için, tereyağını eritip ılıtın. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Yumurta sarılarını bir kaba alıp üzerine tozşekerin 3/4'ünü ekleyin mikserle çırparak kabartın. Yumurta aklarını ayrı bir kaba alıp kalan tozşekeri ilave edin ve onları da mikserle çırparak kabartın. Kabartılan yumurta aklarının yarısını yumurta sarılı karışıma ilave edin ve spatulayla yavaşça alt üst edin. Üzerine limonun rendelenmiş kabuğunu ve unu ekleyip karıştırın. Son olarak geriye kalan yumurta akını da karışıma ilave edip yavaşça karıştırın. Karışımı kalp şeklindeki bir kalıba döküp 175-180 derecede 25-30 dakika pişirin. Kremayı hazırlamak için, sütü kaynatıp içine ince doğradığınız beyaz çikolata parçalarım ilave edin. Ocaktan alıp çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Ayrı bir kapta krem şantiyi kabarana kadar çırpıp çikolatalı karışıma yedirin. Keki ikiye bölüp alt parçasını servis tabağına koyun. Üzerine bir spatula ile hazırladığınız kremadan sürün. İri doğranmış çilekleri kremanın üzerine yerleştirin. İkinci kat keki üzerine koyup aynı işlemi tekrarlayın.Aşçının notu: Çileklerin üzerine soğuk jöle ya da marmelat sürebilirsiniz.
Mutlu son(2 kişilik)
Malzemeler:1 paket rulo milföy hamuruYarım kg dondurulmuş ya da taze kırmızı meyve(çilek,frambuaz,vişne vb)3 adet yumurta sarısı4 çorba kaşığı tozşeker8 çorba kaşığı sek beyaz şarap1 paket krema1 paket krema sertleştiricisi (ya da hazır kremşanti)Birkaç parça beze ya da kavrulmuş badem veya kuruüzümSüslemek için: PudraşekeriYapılışı:Mutlu sona ulaşmak için önce milföyleri çözdürüp ikiye bölerek 4 eşit dikdörtgen parça oluşturun ve bunları yağlı kâğıdın üzerine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Fırından alıp.,üzerine biraz pudraşekeri serperek tekrar fırına verin. 10 dakika daha pişirip çıkartın ve soğumaları için bekletin. Bu arada yumurta sarıları ve şekeri iyice çırparak krema haline getirin. Daha sonra şarabı ilave edip çırpmaya devam edin. (bu karışım sıvı olacaktır, merak elmeyin!) Daha sonra "benmari” usulü pişirmek için, su dolu bir tencerenin üzerine kremanın olduğu kabı koyup, ocağa yerleştirin. Karıştırarak koyulaşana dek ocakta tutun. Kaynamasına ve topaklanmasına izin vermeden ateşten alıp üzerini kapatın ve soğumaya bırakın. Bir kapta da krema ile krema sertleştiricisini ya da kremşantiyi çırpıp buzdolabına koyun. Şaraplı kremanın içine 3 çorba kaşığı kadar diğer kremadan katıp, kaşıkla karıştırın. Bezeleri ufalayarak kremaya ilave edin (ya da kuru yemişleri). Soğumuş milföy katları arasına bu krema karışımından bolca sürün. En üste ise, çözdürdüğünüz ya da taze meyveleri dizip, pudraşekeri serperek süsleyin.
Beyaz çikolatalı kestaneli pasta (8 kişilik)
Malzemeler:1 adet kakaolu hazır kek 250 gram kestane püresi1 paket krem şanti1 su bardağı süt2 paket 80 gramlık beyaz çikolataKeki ıslatmak için:2' şer tatlı kaşığı tozşeker ve nescafe1 su bardağı ılık sütSüslemek için:Yarım paket bitter çikolata2 dal nane yaprağı3 çorba kaşığı kıyılmış antepfıstığı Gül yapraklarıYapılışı:Tozşeker ve nescafeyi sütle karıştırıp kekin iki parçasını da ıslatın. Kekin alt parçasını servis tabağına alıp üzerine kestane püresini sürün. Diğer parçayı üzerine kapatın. Krem şantiyi sütle çırpın. Beyaz çikolataları benmari usulü eritip krem şantì ile karıştırın ve kekin üzerine sürün. Bitter çikolatayı eritip bir fırça yardımı ile nane yapraklarına sürün. Buzdolabında dondurduktan sonra yaprakları çikolatadan ayırın. Hazırladığınız çikolatadan yapraklarrı pastanın üzerine yerleştirin. Antepfıstığı serpin. Gül yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
Kalp pasta (2 kişilik)
Malzemeler:Hamur için:3 adet yumurta1 su bardağı tozşeker1,5 su bardağı un1 tatlı kaşığı kabartma tozu5 gram vanilya şekeriKrema için:1 su bardağı süt3’er çorba kaşığı tozşeker ve un1 adet yumurtaÜzeri için:1 su bardağı krem şanti1 çay kaşığı tozşeker1 su bardağı sütPembe gıda boyasıArasına: Meyve dilimleriYapılışı:Hamur malzemesini mikser ile 5 dakika çırpın. Kalp şeklinde bir kalıba döküp, 200 derece fırında 15 dakika pişirin. Bu arada kremayı hazırlayın. Bunun için, sütü ocağa koyun .Ayrı bir kapta 3 çorba kaşığı tozşeker, 2 adet yumurta ve 3 çorba kaşığı unu karıştırın. Karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ekleyip, çırparak pişirin. Soğumaya bırakın. Pastanın dışı için, 1 su bardağı krem şanti, 1 çay kaşığı şeker ve 1 su bardağı sütü mikser ile karıştırın. Pişen keki yatay olarak üç parça halinde kesin. Alt katına kremayı yayın. Meyve parçalarını koyun. Üzerine bir miktar şanti koyup, diğer kek katını serin. Tekrar krema ve şanti koyun. Üçüncü kek parçasını üzerine yerleştirin. Son olorak bıçak yardımı ile pastanın dışını şanti kaplayın. Üzerini istediğiniz gibi süsleyin.
Çilekli yoğurtlu french pasta (8 kişilik)
Malzemeler:125 gram çilek125 gram light yoğurt2 çorba kaşığı pudraşekeri3 adet yumurtanın akıBir buçuk çorba kaşığı esmer şeker200 gram çırpılmış krem şanti3 adet yaprak jelatin1 adet pandispanyaÇilek sosu için:250 gram çilekYarım su bardağı su3 çorba kaşığı esmer şeker1 adet jelatinYapılışı:Çilek, light yoğurt ve pudra şekerini 10 dakika blenderden geçirin. Bir kasede yumurta akı ve esmerşekeri akıcı bir kıvama gelene kadar mikserle çırpın. Bu karışımı çırpılmış krem şanti içine katın ve mikserin düşük seviyesinde 5 dakika daha çırpmaya devam edin. Hazırladığınız karışımı çilekli harçla birleştirip çırpma teliyle karıştırın. Yumuşatılmış jelatini az suda kaynatıp bu karışıma ekleyin. Diğer tarafta çilek sosu için çilek, su ve esmer şekeri kaynatın. İçine yumuşatılmış jalatini ilave edip eritin. Pandispanyayı ortadan ikiye kesin. Kelepçeli kalıbın içine pandispanyanın yarısını yerleştirin. Üzerine krem şantili karışımın yarısını ve çilekli sosu yayın. İkinci katı üzerine kapatıp kalan krem şantili karışımı yayın. Derin dondurucuda 4 saat bekletin Daha sonra dilimleyerek servis yapın.
Panna Cotta (1 kişilik)
Malzemeler:1 çay bardağı kremaYarım çay bardağı süt2 tatlı kaşığı tozşekerBir tutam toz vanilya1 yaprak jelatin veya 1 çay kaşığı toz jelatinYapılışı:Malzemenin hepsini karıştırıp ocağa koyun. Kaynamaya yakın tencereyi ocaktan alıp, istediğiniz kaba veya kalıba dökün. Buzdolabında donmasını bekleyin. Üzerine arzu ettiğiniz sosu ilave edin.Aşçının notu: Yaprak jelatin önce soğuk suda bekletilip, yumuşadıktan sonra kullanılacak.
Çilekli jelatin pasta (4 adet)
Malzemeler:1 adet iki katlı sade pandispanyaMuhallebi için:Bir buçuk su bardağı su3 çorba kaşığı un3 adet yumurta9 çorba kaşığı tozşekerBir buçuk limonun rendelenmiş kabuğu ve suyuÜzeri için:1 su bardağı vişne suyu1 su bardağı tozşeker1 tatlı kaşığı buğday nişastası2 adet yaprak jelatinYapılışı:Öncelikle muhallebiyi hazırlayın. Bunun için suyu bir tencereye alın. Üzerine un, yumurta ve tozşeker ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırın. Limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip, muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Pişen muhallebiyi ocaktan alın. Üzeri için, çileklerin saplarını çıkarıp blenderden geçirin. Bir tencereye alıp üzerine vişne suyu, tozşeker ve buğday nişastasını ekleyin. Sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. Karışım sıcakken içine, yumuşaması için buzlu suda 5-10 dakika beklettiğiniz 2 adet jelatini katın ve eriyene kadar karıştırın. Pandispanyanın iki katından da halka kalıplarla keserek dörder parça çıkarın. Elde ettiğiniz küçük pandispanyalardan 4 adedini kalıpların içine yerleştirip, sütle hafifçe ıslatın. Üzerlerine limonlu muhallebiyi pay edin. Kalan pandispanyaları üzerlerine yerleştirin. En üste de jelatinli çilek püresini paylaştırın. Kalıpları çıkarmadan buzdolabında 1 gece bekletin. Daha sonra servis taağına çıkarıp ikram edin.