5 çayına özel tarifler
.
Elif Edes Tapan'dan Kütük Pasta
Malzemeler 75 gr toz şeker 2 yemek kaşığı un2 yemek kaşığı tereyağı3 yumurta beyazı2 yumurta sarısı2 yumurta sarısı3 yumurta beyazı1 tatlı kaşığı toz şeker2 paket bitter çikolata3 yemek kaşığı tereyağı veya margarinHazırlanışı:Yağı eritin, Yumurta sarıları ve toz sekeri çırpın. Unu eleyerek karışıma ilave edin, spatula ile söndürmeden karıştırın. Yumurta beyazlarını çırpın, yarısında 1 çay kaşığı toz şeker ilave edin, sert köpük olana dek çırpmaya devam edin. Köpük ve eritilmişyağı birlikte yumurta sarılarına ilave edin. Pişirme kağıdı kaplanmış tepsiye yayın, 220 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra keki ters olarak tezgaha koyun. Pişirme kağıdının üzerini ıslatarak keki üzerine alın. Üzerine mutfak havlusu sererek bekletin.Püf noktası: Çikolata musun 1/4'ünü ayırarak, kalanını keke sürün. Keki kağıt yardımıyla sıkıca rulo yapın, 1 saat buzdolabında bekletin iki ucunu verev kesin. Üzerini kalan mus ile kaplayın. Tüm pastayı çatalla çizerek kütük görüntüsü verin.
Çemenli Rulo Kat
1 çay bardağı sıvıyağ4 kahve fincanı eritilmiş margarin1,5 çay bardağı yoğurt1 adet yumurta sarısı1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı toz şeker1 paket kabartma tozu7 su bardağı un1 çay bardağı çemen3 yemek kaşığı susamHazırlanışı:Eritip ılıttığınız margarin, sıvıyağ, ve yoğurdu derin bir kaba aktarıp üzerine yumurta sarısı ekleyin. Tuz, toz şeker, kabartma tozu ve unu da başka bir kapta karıştırın. Unlu karışımı tel süzgeçten geçirerek diğer malzemelere ilave edin. Karışımı, malzemeler iyice karışıncaya kadar yoğurun. Hamurdan greyfurt büyüklüğünde parçalar koparıp merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın.Birer yemek kaşığı çemeni, yufkaların her tarafına gelecek şekilde yayın. Hamuru uzun kenarından başlayarak rulo yapın. Üzerlerine önceden ayrılmış olan yumurta akını sürüp susam serpiştirin. Ruloları 2 parmak eninde parçalar oluşturacak şekilde dilimleyip fırın kağıdı serilmiş tepsiye yatık şekilde ve aralıklı olarak dizin. Rulokatları 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın ve sıcak ya da ılık olarak servise sunun.
Kahveli Fıstık Kurabiyesi
Malzemeler:125 gr yumuşamış bitkisel margarin3 yemek kaşığı süt1 yemek kaşığı neskafe4 yemek kaşığı pudra şekeri2 yumurta1 paket kabartma tozu3 su bardağı unÜzeri İçin:5 yemek kaşığı şamfıstığı5 yemek kaşığı hindistan cevizi3 yemek kaşığı sütHazırlanışı:3 yemek kaşığı süt, 4 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 yemek kaşığı neskafeyi eriyene kadar bir kasede karıştırın. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayırarak ayrı ayrı kaplara koyun. Hamurun hazırlanması için, oda sıcaklığında yumuşamış margarin sütlü neskafe ve yumurta sarılarını derin bir yoğurma kabına aktarıp yoğurun. Bir taraftan yoğurmaya devam ederken, bir taraftan da kabartma tozu ve un ekleyin. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru oda sıcaklığında 20 dakika dinlendirin.HAmurdan vişne tanesi büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarlak hamur parçalarını önce yumurta akına, sonra çrkilmiş şamfıstığına bulayın. Bir kısmını da hindistan cevizi tozuna batırabilirsiniz. Kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Soğuyunca servise sunun.
Marmelatlı Kurabiye
Malzemeler:2 adet yumurta1 kahve fincanı erimiş margarin2 kahve fincanı toz şeker1 paket kabartma tozu5 su bardağı un1/2 su bardağı herhangi bir marmelat1 çay bardağı pudra şekeriHazırlanışı:Yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine yoğurt ve eritilip ılıtılmış margarin ekleyin. Toz şeker de serpiştirdikten sonra yoğurun. Unu ve kabartma tozunu başka bir kapta karıştırın ve eleyerek yumurtalı karışıma ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru merdane yardımıyla 1 cm kalınlığında açın. Hamurdan, varsa kurabiye kalıpları, yoksa su bardağı ağzıyla yuvarlak şekiller çıkarın. Hamurun yarısından da, çay bardağı ağzı ya da daha küçük kalıplar yardımıyla içi boş halkalar çıkarın. Hamur parçalarını, büyük yuvarlaklar alta, içi boş yuvarlaklar üste gelecek şekilde üst üste yerleştirin. Ortadaki boşluğa da 1 çay kaşığı kadar marmelat yerleştirin. Kurabiyeleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Yaklaşık 5 dakika önce 175 dereceye ayarlanmış fırında en fazla 15-18 dakika, üzerleri hafifçe sararıncaya kadar pişirip çıkarın. Üzerine pudra şekeri serpip soğuyunca servise sunun.
Fesleğenli Dereotlu Börek
Malzemeler:2 adet oda sıcaklığında beklemiş yumurta1/2 su bardağı süt1/2 su bardağı yoğurt1/2 su bardağı sıvıyağ2 su bardağı un3- 4 dilim salam10-12 adet siyah ya da yeşil zeytin1 su bardağı dolusu rendelenmiş beyaz peynir1 demet dereotu1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biberi1 çorba kaşığı kuru fesleğen1 yemek kaşığı susamÇörekotuHazırlanışı:Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları bir kaba kırın. Üzerine yoğurt, süt ve sıvıyağ ekleyip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Un katıp mikserle bir süre daha çırpmaya devam edin. Tuz, pul biber ve kuru fesleğen ilave edip kaşıkla karıştırın. Diğer taraftan salamları tavla zarı formunda doğrayın. Dereotunu incecik kıyın. File zyetin bulamazsanız, bütün haldeki zeytinin çekirdeklerini çıkararak dilimleyin.Malzemelerin hepsini hazırlanmış olan hamura ilave edip tahta bir kaşıkla sürekli karıştırın. Kek hamuru kıvamında olan hamuru 25-30 santim uzunluğunda yağlanmış, kare veya dikdörtgen fırın kabına düzgünce aktarın. Üzerine susam ve çörekotu serpiştirin. 5 dakika önceden 175 dereceye ve altüst konuma ayarlanmış fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar, 35-40 dakika pişirin. Sıcak ya da ılık haldeyken dilimleyip servis edin.