5 çayına özel tarifler
.
HAVUÇLU TARÇINLI KEK
Malzemeler:3 adet yumurta1 adet büyük boy havuç1 su bardağı toz şeker1 paker şekerli vanilya1 yemek kaşığı tarçın1 paket kabartma tozu1 su bardağı yoğurt2 su bardağı un1 çay bardağı sıvıyağSüslemek İçin:Turuncu ve yeşil şeker hamuruYapılışı:Havucu soyun ve rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Şeker ve oda sıcaklığındaki yumurtayı krema kıvamına gelene kadar çırpın. Daha sonra sırasıyla vanilya, sıvıyağ, yoğurt, un, kabartma tozu ve tarçını ekleyin, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın. Karışım kıvama gelince havuç ve tarçını ekleyerek karıştırmaya devam edin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Fırından almadan önce kürdanla içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdan kuru çıkarsa, keki fırından alın ve soğumaya bırakın.Turuncu şeker hamurundan, kesme şekerden biraz büyük parçalar kopartarak minik havuçlar yapın. Yeşil şeker hamurundan minik yapraklar yaparak, varsa gliserin ya da su yardımı ile iki parçayı birleştirin. Soğuttuğunuz ve dilimlediğiniz her kek parçasını bir adet şeker hamurundan havuç koyarak servis yapın.
PASTANE KURABİYESİ (TUZLU)
Malzemeler:2 yumurta (1 yumurta sarısı kurabiyelerin üzerine ayrılacak)125 gr margarin 1 çay bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvıyağ1 tatlı kaşığı şeker1 tatlı kaşığı tuz1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı mahlepYarım limon suyuAldığı kadar unYapılışı:Çukur bir kaba 1 yumurta ve 1 yumurtanın akı konulur. Üzerine diğer malzemeler eklenir ve yoğurmaya başlanır (Unun kıvamını tutturabilmeniz için azar azar dökmenizi tavsiye ederiz).Hafif ele yapışan kıvamda bir hamur elde edince, elle şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2-3 cm. aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam serpilerek, 180 derecede önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirilir.Not: Daha parlak bir görünüm elde etmek için üzerine süreceğiiz yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ekleyerek çırpmak yeterli.
NUTELLALI DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE
Malzemeler:1 su bardağı (nutella ya da sarelle)2 su bardağı un100 gr margarin1 yumurta1 su bardağı tozşeker2 çorba kaşığı nescafe2 çay bardağı damla çikolataYapılışı:Unu hamur yoğurma kabına eleyip ortasını havuz gibi açın. Oda sıcaklığında bekletilmiş margarin, yumurta, şeker, kakaoyu ve nutellayı ilave edip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.Hamurun üzerini nemli temiz bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizde şekil verin.Tepsiye dizmeden üzerlerine damla çikolata serpin.Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirin.
PİŞİ
Malzemeler:5 su bardağı un 2 çay kaşığı tuz 1 çorba kaşığı yoğurt 1 çorba kaşığı sıvıyağ 42 gr yaş maya (1 paket=42 gr) 3 adet kesme şeker Ilık su Kızartmak için bolca sıvı yağHazırlanışı:Ilık suyun içine maya, yoğurt, yağ ve şekerleri koyup biraz karıştırın ve kabarmasını bekleyin. Bir karıştırma kabının içindeki una tuzu ekleyip karıştırın. Unun orta kısmını açıp kabaran mayalı karışımı dökün ve hamura yedirin. Hamuru yoğururken ılık suya ihtiyacınız olacak.Yavaş yavaş ılık suyu ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Çarpa çarpa oldukça cıvık bir hamur elde edin.Karıştırma kabını büyük bir poşetin içine sokup, üzerini sıkıca sarıp hamurun gelmesini bekleyin. Hamur iki katına çıktığı zaman elinizi bolca yağlayıp hamuru toparlayın ve iyice kızdırılmış derin yağda pişilerinizi kızartın.
ZENCEFİLLİ BALLI KEK
Malzemeler:3 adet yumurta1 su bardağı toz şeker1,5 su bardağı süt3 yemek kaşığı bal150 gr. margarin1 küçük boy kök zencefil1 paket vanilya1 paket kabartma tozu2 su bardağı unYapılışı: Kök zencefil güzelce soyulur, rondoda küçük parçalara ayrılır ve kek karışımını hazırlayacağınız kaba alınır. Bal eklenerek çırpılır. Daha sonra yumurta, margarin eklenir ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpılır. Elenmiş un ve diğer malzemelerde eklenerek 160 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.Mutlaka kürdanla içinin pişip pişmediği kontrol edilmeli. Servis öncesi isteğe göre üzerine dondurma ve pudra şekeri eklenebilir.