Yemekte Doğru Bilinen 10 Yanlış
.
Balık yanında yoğurt yememekBilinenin aksine balık tazeyse yoğurtla birlikte yenilmesinde sakınca yok. Zehirlenmenin sebebi yoğurt değil, balığın içinde bulunan ‘histamin’ proteini. Bu madde yoğurtta da olduğundan, birlikte yenildiğinde vücuttaki ‘histamin’ miktarı artabiliyor ve alerjik durumu olan kişilerde kızarıklığa ya da kaşıntıya neden olabiliyor. Balığınızın tazeliğine güveniyorsanız, yoğurtla birlikte tüketmenizin hiçbir sakıncası yok.
Kepek ekmek ve light ürünler, kilo aldırmazKepek ekmeğinin kalorisi, beyaz ekmeğe göre biraz daha az olduğundan, kadınlar genellikle kepek ekmek yemeyi tercih ediyor. Ancak kepek ekmek ile beyaz ekmek arasında çok büyük bir kalori farkı yok. ‘Nasılsa kalorisi az’ diye kepek ekmeğini fazla tüketenler ise zayıflamak yerine kilo alıyor. Aynı şekilde üzerinde light yazan yiyecek ve içeceklerin tüketimlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü bu ürünlerin içinde şeker olmamasına rağmen yağ, un, tuz gibi lezzet veren öğeler var.
Pekmeze yoğurt veya süt eklemekGenellikle anneler faydalı olduğunu düşündüğü için çocuklarına yedirdikleri pekmeze yoğurtveya süt katar ya da tam tersi süte pekmez ekler. Hâlbuki sütün içinde bulunan kalsiyum,pekmezde bulunan demirin emilimini azaltıyor. Demir, C vitamini ile birlikte tüketildiğindeemilim artıyor ve C vitamini demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlıyor. Bu sebeplepekmez, süt yerine portakal suyu ile karıştırılırsa çok daha faydalı olacaktır.
Yemek yanında su içmemekBirçoğumuz yemek yerken su içmenin kilo aldıracağını düşünürüz. Ne kadar susasak da su içmeyi yemekten 1-2 saat sonrasına saklarız veya yemeğe başlamadan içeriz. Kulaktan dolma bu inancın tersine yemek sırasında su içmek kilo aldırmaz, tam tersi iştahı yatıştırmaya yardımcı olur. Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek sırasında su içmemeli.
Balı sıcak sütle karıştırmakKendimizi biraz kötü hissettiğimizde, grip olacağımızı düşündüğümüzde hemen aklımıza gelir sıcak suya bal ve limon karıştırıp içmek. Sıcak sıcak içmeye önem verdiğimiz bu karışımın boğazlarımıza iyi geleceğini düşünürüz. Sıklıkla yaptığımız bu yanlış, aslında baldaki protein, mineral ve enzimlerin kaybedilmesine neden oluyor. 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalan bal, tüm besin değerini yitiriyor ve sıcak suyun, sütün ya da çayın içinde yalnızca tatlandırıcı işlevi görüyor. Bu nedenle balı ılık su, süt veya meyve suyu ile tüketmeye özen gösterin.
Yemekten hemen sonra meyve yememekYemekten sonra meyve yenilmesinin yağlanmaya sebep olacağı düşünülür. İkinci tabak yemek yerine, bir porsiyon meyve (1 elma, 1 portakal, 2 mandalina veya 1 armut ) yemek daha az enerji alımını yani daha az yemeyi sağlar. O nedenle yemek sonrası doygunluk sağlanamıyorsa, aşırıya kaçmayarak meyve yenilebilir. Ancak her besinin aşırı tüketilmesi yağ olarak depolanmasını artırır.
Aç karnına limonlu, sirkeli su veya greyfurt suyu içmekKilo problemi olan birçok insan, aç karnına sirkeli, limonlu su veya greyfurt suyu içmeninzayıflatacağını düşünür. Suya eklenen limon veya greyfurt, C vitamini içeriği dolayısıyla,güne başlarken kendini iyi hissetmenizi sağlayabilir. Ancak bu uygulamanın ne yazıkki zayıflatıcı hiçbir etkisi yok. Hatta sindirim sisteminizde rahatsızlık varsa sirkenin zararlı etkileri de olabilir. Zeytinyağı, katı yağlar gibi kilo aldırmaz: Zeytinyağı kalp veDamar sağlığı için faydalı olsa da kilo yapma bakımından diğer yağlardan farksız.Zeytinyağı da olsa margarin de olsa bütün yağların 1 gramı 9 kalori enerji veriyor.Yani zeytinyağı da gereğinden fazla tüketildiğinde kilo yapıyor.
Et yemekleri yanında ayran içmekEt yemeklerinin yanında ayran içmek vazgeçilmez geleneklerimizdendir. Fakat yukarıdaanlattığımız nedenden dolayı et ve ayranı ya da yoğurdu bir arada tüketmemek gerekiyor.Etteki demirin emilimini, ayrandaki kalsiyum azaltıyor. Eğer et yemeklerini de C vitaminiile birlikte yerseniz emilim artacaktır. Mesela et yemeğinin yanına, içinde maydanoz vebiber olan bol limonlu bir salata hazırlayabilirsiniz. Böylece C vitamini açısından zenginolan maydanoz, biber ve limon sayesinde etteki demirden maksimum fayda sağlarsınız.
Kolesterolü artırır diye yumurta yememekYumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir. Bu sebeple hiçbir sağlık problemi olmayanlar günde 1 yumurtayı rahatlıkla yiyebilir. Kolesterol, şeker veya tansiyon gibi problemi olanların haftada 2 yumurta tüketmesi daha uygu. Yumurtayı haşlama olarak yiyebileceğiniz gibi menemen, omlet, çılbır şeklinde 1 tatlı kaşığı yağ ile tüketebilirsiniz.