Yemek Pişirirken Yapılan 10 Hata
.
Mutfakta ne kadar usta olursanız olun, bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz. Yemek yaparken yapılan en temel hataları sizler için derledik. İşte mutfakta en çok yapılan 10 hata...Tarifi baştan sona okuyun
Eğer bir yemeği tarife göre yapacaksanız, işe başlamadan önce tarifi baştan sonra önce okuyun. Çünkü yemeği yaparken, bazı malzemelerin veya aletlerin olmadığını görebilirsiniz. Özellikle eksik malzemenin olması yapacağınız yemeğin lezzetini olunsuz olarak etkileyebilir.
Doğru kesme tahtası kullanın
Küçük kesme tahtaları şirin ve sevimlidir. Ancak küçük kesme tahtası yemek yaparken çok uygun değildir. Kesme tahtanız yemek yaparken her zaman büyük olmadır. Böylece dilimlemek zorunda olduğunun malzemeleri rahatlıkla hazırlamanıza imkan sağlar.Bilinmesi Gereken 27 Parlak Fikir
Yanlış bıçak kullanmayın
Yemeğin malzemelerini hazırlarken farklı bıçaklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Sarımsak gibi küçük malzemeleri dilimlerken, tavuk gibi büyük bir eti keserken veya sebze keserken kullanacağınız bıçaklar farklı olmalıdır. Bunun için her iş için çok amaçlı bıçakları tercih edin.
Çalışırken dağınık olmayın
Mutfağınızda çalışırken dağınık olmamaya dikkat edin. Dağınıklık hem yemeğinizi organıze etmekte hem de birbiriyle temas etmemesi gereken bazı malzemeleri korumak için faydalı olacaktır. Bunun için kesme tahtanızın yanında çöp kovanızın bulunması mutfakta çalışırken dağınıklığı önleyecektir.
Soğuk tavaya malzeme eklemeyin
Pişireceğiniz malzemeleri tava veya tencereye koyacaksanız, önceden ısıtılmış olmasına dikkat edir. Tencere veya tavanızı ısın ve üzerine yağ ilave edin. Yağ ısındıktan sonra malzemelerinizi ekleyin. Eğer soğuk yağa malzemeleri koyarsanız, hem yağ çekmesi hem de yapışması kaçınılmazdır.
Buzdolabından çıkardığınız eti pişirmeye başlamayın
Et, balık veya tavuk pişirecekseniz, ister ızgara ister fırın olsun, buzdolabından çıkararak direk olarak pişirmeye başlamayın. Eğer böyle yaparsanız, etin dışı pişecektir ama içi çiğ kalakacaktır. Et ve balık gibi gıdaları buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin. Ardından pişirme işlemine başlayın. Oda sıcaklığındaki etler, her zaman eşit oranda pişer.
Yemeklere baharatları erken ekleyin
Özellikle çok fazla lezzetli olmayan yemek yapıyorsanız (orn. kabak gibi) o zaman baharatını ve lezzetlendirici malzemeleri yemek pişerken eklemeyi unutmayın. Yemek pişerken baharatları eklenerek lezzetin birbirine karışmasını sağlayın.
Doğru tencere kullanın
Yemek yaparken kullanacağınız tencereyi doğru seçin. Kullanacağınız malzemelere göre tencere ne büyük ne de küçük olmalıdır. Özellikle küçük tencerede yemek pişiriyorsanız, malzeme fazla olduğu için ısı düşük olacak ve yemekleriniz hep haşlama tadında olacaktır. En iyi pişirme tüm malzemelerin eşit pişirilmesi sonucu elde edilir.
Yemeği pişirirken tadın
Yemek pişirirken sık sık tadına bakmayı unutmayın. Çünkü akşam yemeği masaya getirdiğinizde eksik veya fazla baharatlar sebebiyle riske girmeyin. Yemeğinize eklediğiniz baharat veya malzemeler sonrasında tadına bakın.
Eti pişirdikten sonra bekletmeyin
Eti ocaktan ya da ızgaradan aldıktan sonra 5-6 dakika kadar dinlendirin. Eğer ocaktan alır almaz keserseniz içindeki o çok lezzetli suyunu kaybedersiniz.Bilinmesi Gereken 27 Parlak Fikir