Sevgililer Günü İçin Birbirinden Lezzetli Tarifler
.
Aşk Çorbası
Malzemeler:1 çay bardağı sıvıyağ1 adet soğan1 çay bardağı dövülmüş fındık1 çorba kaşığı un1 çay bardağı haşlanmış aşurelik buğday1 çay bardağı konserve mısır4 su bardağı etsuyuBir tutam rendelenmiş muskat2 çorba kaşığı soya sosu1 tatlı kaşığı köriKekikYapılışı:Tencereye yağı alın. Küp doğranmış soğan ve fındığı kavurun. Ardından unu ekleyin. 1-2 dk. çevirin. Daha sonra buğday ile mısır tanelerini koyup 1 dk. soteleyin. Etsuyunu ekleyip, 10 dk. kaynatın. Tencereyi ocaktan almaya yakın, rendelenmiş muskat, soya sosu, kekik ve köriyi ilave edin. Ocaktan alıp, üzerine pulbiber ve nane koyun. Sıcak olarak servis yapın.
Sebzeli Biftek
Malzemeler:500 gr biftek1 kırmızı biber1 havuç2 sivri biber3 diş sarımsak1 soğantuzkarabiberkekik1 yemek kaşığı nişasta1/2 çay bardağı sıvı yağYapılışı:2 yemek kaşığı nişasta, 1/2 su bardağı su ile karıştırılır. Biftekler parmak şeklinde doğranır, nişastalı suya koyulur bekletilir. (Bifteklerin daha çabuk pişmesi sağlanır.) Biftekler hemen çıkartılır teflon tavada yağsız olarak kızartılır.Biber soğan havuç sarımsak doğranır. Sıvı yağda kavrulur. Üstüne tuz, karabiber kekik ekilir.2 yemek kaşığı su katılıp pişirilir. Sonra yağsız kavrulmuş biftekler de içine katılır biraz daha pişirilir. Ocak kapatılır.
Bademli Pilav
Malzemeler1, 5 su bardağı pirinç3 su bardağı tavuk suyu ya da suYarım çay bardağı badem1 yemek kaşığı tereyağ4 yemek kaşığı sıvı yağTuzBir tutam maydanozYapılışıSıcak suda kabuklu bademler bir süre bekletilerek kabukları soyulur. Pilav tenceresinde tereyağ ve sıvı yağ birlikte eritilir. Kabukları soyulan bademler yağda çok az kavrulur. Üzerine ayıklanmış ve yıkanmış pirinç eklenerek kavurmaya devam edilir. Varsa tavuksuyu eğer yoksa normal su ilavesi yapılıp tuzu eklenir ve ocağın en düşük derecesinde yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakılır. Normal su kullanılıyorsa bir tablet tavuk bulyon eklemek pilavınıza lezzet katacaktır. Pilav pişmeye yakınken ince ince doğranmış bir tutam maydanoz pilava eklenir. Altı kapatılıp havlu kağıt serilerek demlenmeye bırakılır.
Kalpli Köstebek Pasta
Malzemeler3 adet yumurta,1 çay bardağı süt,1 çay bardağı sıvı yağ,1 çay bardağı toz şeker,1.5 su bardağı un,Yarım su bardağı buğday nişastası,1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu,2 yemek kaşığı kakao,3 adet muz.Muhallebi için;2 su bardağı süt,2 yemek kaşığı mısır nişastası,Yarım su bardağı toz şeker.Kremşanti için;1,5 çay bardağı süt,1 paket kremşanti.YapılışıKöstebek pasta için, ilk olarak yumurtalar derin bir kap içerisinde kar gibi olana dek çırpılır.Daha sonra şeker ilave edilir ve eriyinceye kadar çırpma işlemine devam edilir.Vanilin, süt ve sıvı yağ ilave edilip çırpıldıktan sonra, kalan kuru malzemeler de elenerek eklenir ve spatula yardımı ile harca yedirilip güzelce karışması sağlanır.Hazırlanan kek harcı, yuvarlak kelepçeli kek kalıbına boşaltılır ve önceden ısıtılan 180° fırında 15 dakika pişirilir.Muhallebisi için, süt, nişasta ve toz şeker tencereye konulup, çırpma teliyle karıştırılarak göz göz oluncaya kadar pişirilip soğumaya bırakılır.Kremşanti hazırlanır ve muhallebi soğuduktan sonra içerisine eklenip iyice çırpılır.Kek soğuduktan sonra, ortası havuz gibi oyulup açılır ve içerisine muzlar bir kaç parçaya bölünerek yerleştirilir.Muzların üzerine, hazırlanan muhallebinin tamam konulup tepecik oluşturulur.Kalan kek parçaları robottan geçirilir ve köstebek pastanın üzerine dökülür.
Lalezar Meze
Malzemeler:1 kg patates1 kuru soğan1 yemek kaşığı tereyağ1 yemek kaşığı sirke½ limon suyuTuzKırmızı biberMaydanozYapılışıPatatesler haşlanıp iyice ezilir.İçerisine çok küçük doğranmış kuru soğan, yağ, limonsuyu , tuz ve sirke ilave edilerek yorulur.Cevizden büyük parçalar koparılıp içleri oyuk olacak şekilde tas gibi hazırlanır.Bu arada kırmızı biberler küp küp doğranır az sıvı yağ ve tuz ilavesiyle yumuşayıncaya kadar sotelenir.Hazırlanan patatesler önce kıyılmış maydanoza batırılır. Daha sonrada içlerine sotelenmiş kırmızı biber konularak servis yapılır.
Kalpli Börek
Malzemeler3 adet taze yufkaİç malzemeleriGöz kararı ay çiçek yağı ve zeytin yağı1 büyük soğan1 tatlı kaşığı salça1 büyük rendelenmiş patatesTuzKarabiberÜzeri için;YumurtaSusamÇörek otuYapılışıİç malzemeleri sırayla kavurarak pişirilir. Bir yufka yağlanır ve ortadan ikiye kesilir. Her iki parçaya iç malzeme konup rulo yapılır ve her iki taraftan yuvarlanarak kalp şekline getirilir. Boş kalan yere artan yufka ve iç malzeme konulur. Diğerlerinde bu şekilde sarılıp üzerine yumurta çörek otu susam serpilir. Önceden ısıtılmış 200°deki fırında ara ara kontrol ederek pişirin.
Kalpli Kurabiye
Malzemeler4 su bardağı un250 gr margarin1 tane yumurta1 tatlı kasığı kabartma tozu1 paket vanilya1 su bardağı pudra şekeri2 yemek kaşığı kakaoYapılışıKakao ve bir yumurtanın beyazı hariç bütün malzemeyi yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru 3’e bölün ve bir parçasına kakao ekleyip iyice yedirin daha sonra hamurlara kalp şekli verip dıştakiler sade içteki kakaolu olacak şekilde üç hamuru da aralarına yumurta beyazı sürerek birleştirin. 180 derece fırında pişirin. Sevgililer Günü Sofrası İçin Tavsiyeler…
Patatesli Waffle
Malzemeler:3 adet patates2 adet yumurta2 yemek kaşığı krema1 yemek kaşığı tereyağı3 yemek kaşığı unYarım çay kaşığı kabartma tozuTuz ve karabiberToz kırmızı biberPatatesleri kızartmak için:1 yemek kaşığı tereyağıYapılışı:Patatesleri kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.Ardından çatal yardımıyla ezerek püre haline getirin.Patates püresini; yumurta, krema, tereyağı, un, kabartma tozu ve baharatlar ilavesiyle karıştırarak bir hamur haline getirin.Waffle makinesinde tereyağını eritin.Hazırladığınız patatesli hamurdan birer yemek kaşığı kadar alıp makinede bastırarak waffle şeklinde kızartın.Arzu ettiğiniz soslar eşliğinde bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Krep Kanepe
MalzemelerKrep için;2 adet yumurta1,5 su bardağı un1 su bardağı suYarım su bardağı süt1 çay kaşığı tuzSıvı yağÜzeri için;Domates, biberZeytinKaşar peyniri, beyaz peynirYapılışıUn, süt ve su ile hiç topak kalmayana kadar iyice çırpın. Yumurtaları ekleyerek biraz daha çırpın. Kek hamurundan daha akıcı bir kıvamda hamur elde edin. Teflon tavaya sıvı yağ koyarak tavaya 1 kepçe hamuru dökerek yayın. Her iki tarafını çevirerek orta ateşte pişirin. Pişirilen krepleri rulo şeklinde sarın ve yaklaşık 2 cm kalınlığında kesin. Her birinin üzerine domates, zeytin, peynir gibi dilediğiniz malzemeden koyarak servis yapın.
Topik Meze
Malzemesi1 orta boy kuru soğan (ince piyaz kesilmiş)1 çay bardağı dolmalık fıstık1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı şeker1 su bardağı su1 çay bardağı kuş üzümü1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı tarçın2 çay kaşığı yenibahar250 gr tahin (bir çay bardağını ayırın)1 su bardağı nohut (ıslatılmış ve kabuğu alınmış)3 orta boy haşlanmış patates (püre halinde)1 çay kaşığı pul biberYapılışı:Soğanı ince piyaz olarak doğrayın. Bir tencereye, tuz, şeker, dolmalık fıstık ve 1 su bardağı su koyarak ağzı kapalı olarak pişirin. Piştikten sonra içine karabiber, tarçın, yenibahar ve tahin ilave ederek iyice karıştırın ve soğumaya bırakın. Diğer taraftan akşamdan ıslatılmış pişirilmiş ve kabukları alınmış nohutları iyice ezin.Haşlanmış patateslerin püresini nohut ezmesiyle karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Ayırmış olduğumuz bir çay bardağı tahini de içine katarak iyice karıştırın. Hazırlamış olduğunuz nohutlu patates püresini bir tabağa yayarak üzerine haşladığınız soğanlı karışımı yerleştirerek servis edin.
Renkli Salata
Malzemeler4 tane büyük boy patates4 tane orta boy havuç4 dal taze soğan1 bağ maydanoz1 çay bardağı konserve mısırYeteri kadar sıvıyağ1 tane limon suyuYapılışıPatatesleri basınçlı tencereye alarak yeteri kadar su ilavesi yapın. Orta hararetli ısıda patatesleri haşlayın. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyarak çukur bir kabın içine alın. Çatal yardımı ile patatesleri soğumadan ezin. Ezdiğiniz patatesleri 3 eşit parçaya bölerek ayrı kapların içine alın. Her bir patatesin üzerine eşit şekilde sıvıyağ ve limon suyu gezdirerek karıştırın.Havuçların kabuklarını kazıdıktan sonra rendeden geçirin.
BONUSÇikolatalı Patlamış Mısır
Malzemeler2 yemek kaşığı mısır1 yemek kaşığı sıvı yağ2 paket çikolata2 yemek kaşığı tereyağıYapılışı:Yağ ve mısır tencereye alıp mısırların rengi değişene kadar kavurun. Patlamaya başladığı andan itibaren kapağını kapatın. Diğer tarafta çikolataları benmari usulünde eritin. Patlayan mısırları derin bir kaba alıp erittiğiniz çikolatayı üzerine dökün. En az 1-2 saat dolapta donmasını bekliyin.