Ramazan İçin En Lezzetli Tarifler!
.
Hummus
Malzemeler1 bardak nohut1 limonun suyu2 diş sarmısak2 yemek kaşığı zeytin yağı1/2 bardak tahinTuz ve karabiberSüslemek için: zeytinyağı, kırmızı biber, maydanozHazırlanışıNohutları bir gece önceden soğuk su ile ıslatın.1 Yumuşamış nohutları yıkayarak derin bir tencereye aktarın. Üzerine yeterince su ilave edip su kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, su kaynadıktan sonra orta dereceli ateşte nohutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Nohutlar yumuşadığında suyunu süzün ve mutfak robotuna aktarın. Robota sarmısakları da ilave edip nohutları ezin. Limon suyu ve tahini de ilave ettikten sonra karışımı püre kıvamına getirin. Baharat ve tuzunu da ilave ettikten sonra servis tabağına aktarın. Servis sırasında bir miktar zeytin yağı, kırmızı biber ve maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
Limon helvası
Malzemeler3 adet limonun kabuğunun rendesi 400 gr. tozşeker 750 ml. süt (3 su bardağı) 4 adet yumurta sarısı 175 gr. tereyağı 250 gr. irmik HazırlanışıLimon kabuğu rendesini, şekerin 50 gramı ile ovun. Limon kabuğu şekeri sarıya boyayıncaya kadar ovmayı sürdürün. Bir çırpma kabına koyarak sütün 150 militresini ve yumurta sarılarını ekleyin. Hepsini birlikte çırparak karıştırın. Kalan süte şekerin 200 gramını katın, karıştırarak 2 dakika kaynatıp ateşten alın. Bir kenarda sıcak tutun. Bir tencerede tereyağını eritin. Yağ kızınca irmiği ekleyip, kısık ateşte sürekli karıştırarak, irmikler kahverengileşinceye kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. İrmikler kavrulunca sıcak şuruptan bir kepçe alarak limolu karışıma ekleyin ve karıştırın. Kalan şurubu ve limonlu karışımı helvanın üzerine dökün. Bir karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın ve helvayı 15 dakika pişirin. Kalan şekeri helvanın üzerine serperek bir tahta kaşıkla helvayı karıştırın. Kapağını kapatıp, ateşten alarak 15 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenmiş helvayı bir tahta kaşıkla bir kez daha harmanlayıp servis yapın.
Rulo köfte
Malzemeler500gr. Kıyma1 adet soğan1/2 demet maydonoz2 dilim bayat ekmek1 tatlı kaşığı kotanyi kimyon1 çay kaşığı kotanyi karabiber1/2 su bardağı tuzsuz antep fıstığı1/2 su bardağı ceviz1 yemek kaşığı biber salçasıTuz2 adet yufkaHazılanışıKıymayı karıştırma kabına alıyoruz. Üzerine bayat ekmeği, rendelenmiş soğanı, iri dövüşmüş cevizi, iri dövüşmüş fıstığı, tuzunu, karabiberi, kimyonu koyup yoğurun. Kıvamı katı olursa az sıvıyağ ile yumuşatıyoruz. Köfte harcını ikiye bölüyoruz. Yufkayı tezgaha açıyoruz. Fırça yardımı ile yufkalara su sürün. Bir ucundan tutup yufkayı içe doğru katlayın. Üzerine köfteyi rulo yapıp koyuyoruz. Sağ ve sol uçlarını içe doğru katlayın. Sıkı sıkı köfteyi rulo yapın. 2 parmak kalınlığında kesip çöğ şişlere geçirin. Yağladığınız fırın kabına dizin. 180 derece fırında pişirin.
Milföy pizza
Malzemeler8-9 adet kare milföy hamuru 7-8 adet zeytin ya da 2 yemek kaşığı dilimlenmiş zeytin1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri1 adet yumurta sarısı2 adet domates2 adet yeşil biber20-25 adet zeytin1 tatlı kaşığı salçaRendelenmiş kaşar peyniri1 adet yumurta sarısTereyağ (tepsiyi yağlamak için)HazırlanışıDondurucudan milföy hamurunu çıkarın ve paketini açarak tezgaha dizin. 5 dakika kadar yumuşamasını bekledikten sonra 1 tanesini yarım santimlik şeritler halinde boyuna dilimleyin. Yumuşayan milföyleri yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin. Hazırladığınız milföy şeritlerini her milföyün kenarına (her milföy için 4 tane) kare çerçeve gibi kapatacak şekilde dizin. Hazırladığınız milföylerin ortasına biraz su ile açtığınız salçayı fırça yardımıyla sürün. Domates,biber,sosis ve zeytini dilimleyin. Sürdüğünüz salçalı sosun üzerine kaşar peyniri serpin, domtes, zeytin ve biberi (isteğe göre sosisleri) paylaştırın. Milföylerin kenarlarına yumurta sarısı sürün ve 200 derece önceden sısıtılmuş fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. İster sıcak isterseniz soğuk servis yapın.
Tavuk suyu çorba
Malzemeler1 adet tavuk göğsü1 adet tavuk but2 baş kuru soğan2 yemek kaşığı un3 diş sarımsak2 yemek kaşığı tereyağıTuzKarabiberHazırlanışıTavuk butu derisinden ayırıp göğüs ve 2 baş kuru soğan ile birlikte haşlayın. haşlanmış etleri suyun içinden alıp minik minik doğrayın. 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayrı bir çorba tenceresine alın. unun kokusu gidene kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kavurun. Tavuğu haşladığınız et suyuna bir miktar kaynamış su ilave edin. (toplam 2 litre olacak kadar). bu suyu unun üzerine azar azar ekleyin. Sarımsakları dövün ve doğranmış tavuklarla birlikte tencereye ilave edin. çorbanın suyun kontrol ederek tuzunu ayarlayın. 10 dakika pişirin. bu arada tencerenin ağzını açık tutmaya özen gösterin. En son servis yaparken üzerine çekilmiş karabiber serpin.
Mantarlı makarna sosu
MalzemelerMantar (dilimlenmiş)2 yemek kaşığı salça1/2 su bardağı su1 yemek kaşığı zeytin yağı1/4 çay kaşığı kimyon ve köri1 çay kaşığı kırmızı biber, karabiber, varsa toz sarmısak1 yemek kaşığı kekikTuzHazırlanışıMantarlar sularını salıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Sularını salan mantarların üzerine suda ezdiğiniz salçayı ve zeytin yağını ilave edin. Kısık ateşte karışım kaynamaya başladığında geri kalan bütün malzemeleri ekleyip 2-3 dakika daha kısık ateşte tutun. Hiç bir aşamada ocağın sıcaklığını çok artırmayın.
Hanımağa poğaçası
Malzemeler1 çorba kaşığı dolusu yaş maya1 çay bardağı ılık su1 çay bardağı ılık süt1 çay bardağı yoğurt1 çay bardağı margarin1 çay bardağı sıvı yağ2 tatlı kaşığı toz şeker2 yumurta (Birinin sarısı üstü için)6 su bardağı unTuz, susam ve çörekotuHazırlanışıIlık suyla mayayı eritin. Şekeri, yoğurt, süt, margarin, sıvı yağ, tuz, yumurta, un ile birlikte ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yapın. Hamuru oda sıcaklığında üzerini örterek iki kat büyüyene kadar mayalandırın (En az iki saat.) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın elinizde 10 cm uzunluğunda çubuklar yapın. İkisini tutup ters yönde çevirip bükün, iki ucunu birleştirin tepsiye dizin. Tepside 20 dakika bekletin. Yumurta sarısı sürün, çörekotu ve susam serpin 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
Franjipan
Malzemeler75 gr. un (10 çorba kş.) 125 gr. margarin 125 gr. tozşeker 125 gr. toz badem 2 adet yumurta 150 gr. milföy hamuru 20 gr. file badem 10 gr. pudraşekeri (4 çay kş.) HazırlanışıUnu bir kaba eleyin. Bir çırpma kabına margarini, şekeri ve toz bademi koyarak 3-4 dakika mikserle çırpın. Yumurtaları ekleyerek 3 dakika daha çırpın. Unu da çırparak karışıma yedirin. Milföy hamurunu yoğurun. Yoğrulmuş hamuru topak haline getirin. Elinizle bastırarak yassılaştırın. Bir merdane ile hamuru 3 mm. kalınlığında, tart kalıbından biraz daha büyük olacak şekilde açın. Yağlanmış, düz kenarlı bir tart kalıbına açtığınız hamuru sererek yerleştirin. Kalıbın kenarlarından taşan hamurları bir bıçakla keserek alın. Elinizle biraz bastırarak hamuru kalıba oturtun. Fırınınızı 190°C'ye getirip ısıtın. Hazırladığınız harcı, yarısını dolduracak biçimde hamurun içine dökün. Yüzeyini bir spatula ile düzleyin. Üzerine file bademleri serpiştirin. Fırına sürün. Franjipanı üzeri kızarıp kahverengileşmeye başlayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Pişen franjipanı fırından alıp soğumaya bırakın. Soğuyunca kalıbından çıkarıp, üzerine pudraşekerini serperek servis yapın.
Ekler
Malzemeler500 gr. şu hamuru 100 gr. tozşeker 200 ml. su 250 ml. pastacı kreması 200 ml. eritilmiş bitter çikolata HazırlanışıFırınınızı 180°C'ye getirip, ısıtın. Fırın tepsisinin üzerine fırın kâğıdı serin. Önceden hazırladığınız şu hamurunu bir sıkma torbasına doldurarak 10 cm. uzunluğunda ve 2-3 cm. kalınlığında şeritler halinde aralıklı olarak fırın tepsisine sıkın. Tepsiyi ısıtılmış firma sürerek ekler'ler kabarıp altın sarısı renk alıncaya kadar pişirin. Küçük bir kapta şekeri su ile 2-3 dakika kaynatarak bir şurup hazırlayıp ılındırın. Pastacı kremasını biraz gevşetmek için bu şurup ile birlikte çırpın. Eğer pastacı kremanız gevşekse (muhallebi kıvamında ise) şurup kullanmayın. Hazırladığınız kremayı bir sıkma torbasına doldurun. Pişen eklerleri soğumaya bırakın. Soğuyanları testereli bir bıçak ile enlemesine sandviç gibi ikiye ayırın. İçlerini sıkma torbasındaki pastacı kreması ile doldurup kapatın. Eritilmiş çikolataya batırıp bir tepsiye alarak çikolatalarının donması için bekletin. Çikolatası donanları servis tabağına alıp servis yapın.
Tarçınlı kurabiye
Malzemeler1 küçük yumurta125 gr tereyağ1/2 su bardağı pudra şeker1/2 su bardağı mısır nişastası1/2 paket kabartma tozu2 su bardağı un3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi Üzeri için1 dolu çorba kaşığı tozşeker2 silme çorba kaşığı tarçınHazırlanışıErimiş ve soğumuş olan tereyağını, yumurta ve şekeri bir kapta çırpalım. Başka bir kapta harmanladığımız nişasta, un, kabartma tozu ve yulafı yumurtalı karışıma ekleyip yoğuralım. Ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar yoğuralım. Hamuru tezgah üzerine alıp, merdana yardımı ile yarım cm kalınlığında açalım. Şekilli kurabiye kalıplarıyla keselim. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla dizip, önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 15 dakika pişirelim. 5-10 dakika fırında bekletelim. Şeker ve tarçını bir kapta harmanlayalım. Kurabiyelerin üzerlerine tarçınlı karışımı serpip soğuyunca servis yapalım.