Ölmeden Önce Tatmanız Gereken 25 Besin!
.
Avustralya böreği
Kökeni İngiltere ama İngilizler gibi börekleri de bu kıtaya göç edince Avustralyalılar sahiplendi. Orta sınıfın favorisi. Patatesli, etli olarak hazırlanıyor, tart hamurunda pişiriliyor. Özellikle rugby ve kriket maçlarında birayla iyi gidiyor.
Havyar
Roma İmparatorluğu'ndan bu yana pahalı ve lüks bir lezzet. Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından elde edilen yumurtaların tuzlanmasıyla hazırlanır. Şampanyayla çok iyi gider.
Clam chowder
İngiliz ve Fransız balıkçıların icadı olduğu söylenen ve kum midyesi, taze balık, sebze, bacon ile krema ya da sütle hazırlanan bu koyu çorba, Amerikalılar tarafından da benimsenmiş. Moby Dick'in bir bölümünde uzun uzun bahsi geçiyor.
Durian meyvesi
Güneydoğu Asya'nın bu ilginç meyvesinin dış kabuğu sert, keskin ve dikenli. Garip görüntüsünden daha da garip olan ise tıkanmış kanalizasyon gibi kokan iç kısmı. Öyle kötü kokuyor ki Singapur gibi bazı ülkeler otellere bile bu meyveyi sokmuyor; toplu taşımada ve uçaklarda da yasak. Afrodizyak özellikleri olduğu biliniyor, tadı ise koyu krema ve çilek karışımına benziyor.
Cornish böreği
İngiltere' nin Cornwall yöresine özgü etli, sebzeli börek. Maden işçilerinin açık börek ve turtalardan zehirlenmemesi için keşfedilmiş. Hamurun kıvrılmasıyla iç malzeme dökülmüyor, açıkta kalmıyor. Dolayısıyla hem hijyenik hem de işçileri kötü şanstan kollayan 'mucizevi' bir özelliği olduğuna inanılıyor.
Curry
Aslında tek bir baharat (köri) değil, bir pişirme şekli. Hindistan'da kullanılan bir deyim de değil. İngilizler kırmızıbiber, kimyon, kişniş ve zerdeçalla pişirilen yemeklere böyle diyor. Sömürge döneminde Hint baharatlarından etkilenen İngiliz subayları tarafından ithal edilmiş bir pişirme şekli. Yoğurtla ve birayla iyi gidiyor.
Istakoz
Kabuklu deniz ürünlerinin kralı. En iyisini yemek istiyorsanız canlı canlı alıp kendiniz öldürmek zorundasınız. (Eziyete derhal son vermek için kaynar suya baş aşağı sokulması gerekiyor.) İç organları çıkarılan ıstakoz haşlanabilir, ızgara yapılabilir, buharda pişirilebilir. Sonra da erimiş tere yağ, limon suyu veya mayonezle servis edilir.
Karides
Tazesinin yerini hiçbir şey tutmaz. Kaynar tuzlu suda bir iki dakikada hazırlanan jumbo karidesin tereyağlı ve kırmızıbiberli ızgarası da makbul. Küçük karidesleri soğuk olarak, limon suyu ve tereyağlı kahverengi ekmekle ya da salatada yiyebilirsiniz.
Midye
Brüksel'in midye ve kızarmış patates ikilisi. Genellikle buharda pişirilen midyenin esas mevsimi kış. Haşlandıktan sonra kabuğu açılmamış midye bozuk demektir, haberiniz olsun.
Cheesecake
En şişmanlatıcı cheesecake konusunda ABD'nin birinciliği tartışılmaz, tabii en iyiler de ABD'den çıkıyor. New York da bu lezzetli tatlının merkezi olarak kabul ediliyor. İtalyanlar, cheesecake'i ricatte peyniri ile polenta adı verilen mısır unu peltesiyle veya badem, rom, kırmızı pancar yapraklarıyla yaparken Ruslar Paskalya ‘da yenen zengin, özel bir tarife sahip...
Meksika yemeği
Sıcak, baharatlı ve renkli; Meksika gibi! İspanyol kâşifler tarafından Avrupa'da da tanındı ve çeşitli sebzelerle daha da zenginleşti. Ortaya Hispanik- İspanyol bir mutfak çıktı. Klasik tatlardan örnek verelim; burrito (içinde et, tavuk, fasulye olan 'dürüm' benzeri bir Meksika yemeği) ve enchiladas ('Meksika gözlemesi' olarak bilinen tortilla'ya sarılı tavuklu ya da peynirli, acı soslu, Meksika kremalı bir yemek)...
Somon
Bu balık çoğalmak için doğduğu akarsuya göç etmesiyle bilinir. Denizden geri dönüş yolculuklarında, akıntıya karşı atlar ve genellikle de böyle yakalanırlar. Pasifik ve Atlantik Okyanusu'nun açıklarında çok fark edilmezler. Omega-3 yağ asidi açısından zengindir. Fırında pişirilebilir, ızgarası ya da kızartması da yenir. Fümesi de nefistir.
Mango
Bu meyvenin Hint kültüründe 'gizli' bir rolü olduğunu biliyor muydunuz? Hint mitolojisine göre mango ağacı Tanrı'nın yaratılışının bir transformasyonu ve aşkı sembolize ediyor. Mango tropikal ve yarı tropikal ülkelerde yetişiyor. Yüzden fazla çeşidi var; sarı, kırmızı, turuncu, yeşil...
İstiridye
Asırlardır şöhretinden bir şey kaybetmeyen bir afrodizyak. Roma İmparatorluğu'nun devasa 'libido'sunun bu basit 'yumuşakça' üzerine kurulu olduğu söylenir. Öyle ki imparatorlar kölelerini istiridye toplamak için İngiltere kıyılarına gönderir, istiridyenin kilosu altınla eş tutulurmuş. Biraz limon suyu ya da 'konsantre acı bir sos' olan 'Tabasco' ile yenilmesi tavsiye ediliyor.