Kıyma Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
.
Ağızda dağılan köfteler veya lezzetli yemekler için kıymanın kaliteli olması çok önemli...İşte kıyma alırken dikkat edilmesi gereken kurallar!
Kıymayı bir kere çektirin
Kıymayla ilgili bilinen yanlışlardan bir tanesi de iki kere çektirilen kıymanın daha iyi olacağıdır. Oysa durum tam tersi. Kıymanın bir kereden fazla çekilmesi etin fazla yumuşamasına ve bulamaç gibi olmasına sebep olur.
Her etten kıyma olmaz
Ağızda dağılan, yağıyla insanı kendine aşık eden köfteler için kıyma mutlaka hayvanın döşünden veya kaburgasındaki etlerden çekilmelidir. Bu etler yağlarını kendi içlerinde barındırdıkları için kıymanın yağı dengeli dağılır. Bulaşık Makinesinde Nasıl Yemek Pişirilir?
Kıymanın nasıl saklandığı da kalitesini etkiliyor
Çektirdiğiniz kıymanın bir kısmını daha sonra kullanmak üzere saklayacaksanız mutlaka dondurun. Ertesi gün kullanacağınız kıymanın o gece sıfır derece gözünde durmasında sorun yok. Ancak kullanma süresi uzayacaksa, mutlaka -18 derecedeki derin dondurucuda saklamaya özen gösterin. Çözülen bir kıymayı tekrar dondurmak, etin üstünde üreyen bakteriler yüzünden sağlık sorunlarına neden olabilir.
Kıyma makinesi tam bir bakteri yuvası
Tekrar tekrar kullanılmasına rağmen temizliği ihmal edilen kıyma makineleri çeşitli hastalıklara davetiye çıkartıyor. Önemli sağlık risklerinden birisi de makinede kalan eski et parçalarıdır. Makinede kalan eski et parçalarının kıymanıza bulaşmaması için kıymayı çektirmeden önce makinenin bir kere boş çalışmasını talep etmeyi unutmayın.
Hazır kıymalardan sakınmakta yarar var
Paketlenmiş kıymaların hayvanın hangi kısımlarından çekildiğini bilmeniz neredeyse imkansız. Kıyma konusunda standartlarına bağlı olan bir insansanız, hazır kıymalar büyük ihtimalle sizi hayal kırıklığına uğratır.
Kıymayı birden oda sıcaklığında bırakmayın
Dondurduğunuz kıymayı birden oda sıcaklığına çıkarmak sulanmasına sebep olur. Kıyma sulanınca, yağının ve lezzetinin bir kısmı da bu suyla akar gider. Dondurucudan çıkardığınız kıymayı, buzdolabın normal gözünde bir gün beklettikten sonra oda sıcaklığında çözülmeye bırakmanız sulanmayı hatrı sayılır miktarda azaltacaktır.
Kıymanın iyisi satırda çekilir
En iyi kıymanın, satır kıyması olduğunu ömrünü kaliteli yemeğe adayan herkes bilir. Maalesef, günümüzde pek çok kasap satır kıyması yapmakla uğraşmıyor. Hal böyle olunca, nazınızın geçtiği bir aile kasabınız yoksa satır kıymasını bulmanız epey zor.