Katkı Maddesiz Ev Yapımı 10 Yiyecek
.
Domates Salçası İçin Malzemeler
6 kg domates,1 çay bardağı kaya tuzu,1 kg kırmızı biber.Hazırlanışı:Domatesleri iyice yıkayın dörde bölün.Hepsini robottan geçirip bir ya da iki tencereye paylaştırın. Suyunu çekip koyu bir kıvama gelene kadar kaynatın. Ateşten aldıktan sonra aynı tencere içinde el blenderı ile içinde hiç parçaçık kalmayacak şekilde püre haline getirin. İçine 3 çorba kaşığı turşuluk tuz ekleyin iyice karıştırın. Tuz miktarını kontrol ederek istediğiniz kadar tuz ilave edebilirsiniz. Artık tepsilere paylaştırarak güneşte kurutabilirsiniz. Eğer temiz bir şekilde kurutacak balkonunuz ya da güneşli bir yeriniz yoksa çok kısık ateşte sık sık karıştırarak pişirerek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Ya da yine tepsiler içinde fırında çok çok düşük sıcaklıkta arada karıştırarak suyunu çektirebilirsiniz.Soğuduktan sonra steril edilmiş kavanozlara doldurun. Üzerlerine zeytinyağı ilave ederek sıkıca kapatın. Zeytinyağı hava ile teması keser, bozulmadan saklanmasını sağlar.Açtığınız kavanozları tüketene kadar buzdolabında saklayın.
Ev Yoğurdu İçin Malzemeler
1 Litre süt 1 yemek kaşığı yoğurt Çay kaşığının ucuyla tuzHazırlanışı:Sütü 5-10 dakika kaynatalım.Kaynattığımız sütü ılımaya bırakalım ve ara ara kontrol edelim.Sütün ısısı mayalamak için uygun olduğunda 1 yemek kaşığı yoğurdun veya 1 yemek kaşığı tereyağının üzerine ılık sütten biraz döküp karıştıralım.Sonra hazırladığımız karışımı sütün içine ilave edip karıştıralım ve üzerini kapatalım.3 saat sonra kontrol edelim ve mayalanmış ise sallamadan hemen buzdolabına kaldıralım. Bayat Ekmekli Tariflerİçin Tıklayınız!
Ev Yapımı Tarhana İçin Malzemeler
1 kg domates1 kg kırmızı biber1 kg kuru soğanYarım kg nohut1 kg yoğurt3 yemek kaşığı tuzYarım demet maydanoz5 kg unHazırlanışı:Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın. Üzerine 1 lt su ekleyerek iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirin. Daha sonra haşlanmış nohutu da ekleyerek blender ile ezin. Süzgeçten geçirin, yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırın. Elenmiş un ile katı bir hamur yapın, cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatın ve 6-7 gün bekletin. Her gün sabah, öğlen, akşam hamuru karıştırın. Çok sulanırsa un ilave edebilirsiniz. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökün.
Evde Elma Sirkesi İçin Malzemeler
2 adet elmanın kabuğu750 ml temiz içme suyuBir çay kaşığı şekerBir çay kaşığı tuz1 lt’lik cam kavanozHazırlanışı:Elmaların kabukları biraz kalınca soyulur ve kavanozun içine bırakılır. Daha sonra su, şeker ve tuz eklenerek kavanozun ağzı kapatılır. Bir süre şeker ve tuz eriyinceye kadar çalkalanır. 10 gün ışık almayan karanlık bir yerde bekletilir.
Evde Et Suyu Hazırlamak İçin Malzemeler
2 kilogram kuzu kemik iliği (az etli)2 tane soğan4 tane havuç5-6 diş sarımsakYarım demet maydanoz1-2 dal taze biberiye4-5 litre suHazırlanışı:Kemikleri derin kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edip en az 30-45 dakika bekletin. Suyu iyice süzün. Kemikleri yarıya böldüğünüz soğan, üçe dörde böldüğünüz havuçlar ve kalan malzemelerle tencereye alıp kaynamaya bırakın.Kısık ateşte 3 saat pişirin.Pişirip ılıttıktan sonra et suyunu tülbentten geçirip süzün. Kavanoza, buz kalıplarına ya da muffin kalıplarına alıp derin dondurucuda saklayın
Ev Yapımı Mayonez İçin Malzemeler
2 yumurta sarısı2 tatlı kaşığı ev yapımı elma sirkesi1 tatlı kaşığı limon suyu1 tutam himalaya tuzu1 su bardağı riviera zeytinyağıHazırlanışı:Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Önce, bir blender yardımı ile yumurta sarılarını limon suyu, tuz ve sirke ile çırpın. Daha sonrasında zeytin yağını damla damla ilave edin ve sürekli karıştırmaya devam edin. Yağ ve yumurta katılaşmaya başlayacak. Azar azar yağı eklemeye devam edin. Mayoneziniz hazır.
Nar Ekşisi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
5 kg kabuklu ekşi nar1 tatlı kaşığı tuzHazırlanışı:Narları üzerlerinde beyaz kısmı kalmayacak şekilde ayıklayalım.Sert bir aparatla bastırarak suyunu çıkaralım.Elde ettiğimiz nar suyunu çelik bir tencerede kısık ateşte pekmez kıvamına gelene kadar pişirelim.Nar ekşisinin kıvam alıp almadığını anlamak için bir tabağa bir yemek kaşığı alıp soğutalım. Koyulaşıyorsa kıvamı olmuş demektir.
Beyaz Peynir Yapımı İçin Malzemeler
2 kg süt,1 tane limon,2 çay kaşığı tuz.Hazırlanışı:Sütü tencereye alalım. Taşırmadan 5 dakika kaynatalım. Kaynayınca sütün içerisine 2 çay kaşığı tuz atalım.1 tane limonu sıkalım. Kaynayan sütün içerisine limon suyunu dökelim ve 5 dakika daha kaynatalım. Bu 5 dakika içerisinde arada bir sütü karıştıralım.Beyaz bezden bir torbayı süzgeçin içerisine oturtalım. Kesilmiş olan sütü bez torbanın içerisine dökelim. Torbanın ucundan tutup kaldırarak peynirin suyunu süzelim.Sonra bez torbanın ağzını bağlayalım ve süzgeçin içinde 3-4 saat iyice süzülmesi için bırakalım. Suyu süzülen peyniri torbadan alıp saklama kabına koyalım ve buzdolabında 1 gece bekletelim.
Salatalık Turşusu İçin Gerekli Malzemeler
Yarım su bardağı temizlenmiş sarımsak4 yemek kaşığı kalın tuz3 su bardağı sirke4 su bardağı su1 tutam maydanozYaklaşık 2.5 kg salatalıkHazırlanışı:Salatalıkları 2-3 yerinden bıçağın ucu ile delelim.Kavanozun içine salatalıkların yarısını koyalım.Üzerine biraz sarımsak serpin.Salatalık turşusunun suyu için; bir kaba tüm malzemeyi koyalım ve karıştıralım.Daha sonra hazırladığımız turşu suyunu salatalıkların üzerine dökelim.Son olarak maydanozları üzerine bütün olarak yerleştirelim.Karanlık ve güneş almayan bir ortamda saklayalım.
Zeytin ve Kekikli Ekmek İçin Gerekli Malzemeler
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı kekik2 yemek kaşığı tereyağı, erimiş4 su bardağı un1 yemek kaşığı toz şeker1 tatlı kaşığı tuzYarım paket yaş mayaHazırlanışı:1 kap doğranmış siyah veya biberli yeşil zeytinEkmek makinesine sırasıyla süt tozu eklediğiniz suyu, kekikli ve biberli yağ karışımını, unu, tuzu, şekeri ve mayayı ekleyin.Makineyi 3 saatte pişecek şekilde ayarlayın. Yarım saat sonra zeytinleri ilave edip pişirmeye devam edin.