Kasım Ayı Sebzeleriyle Mükemmel Tarifler!
.
Bir süredir kışın yavaş yavaş geldiğini anlatan soğuklarla bir aradayız. Kışın kendini göstermeye başladığı kasım ayında sebze çeşitleri azalsa da yemekleri enfes oluyor. Kasım ayında sıklıkla tüketebileceğimiz sebzeler;
LahanaBal KabağıKereviz
Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
2 kg balkabağı1,5 su bardağı toz şeker (kabağın cinsine göre değişir, tatsız ise daha fazla şeker eklenebilir)1 su bardağı dövülmüş cevizKabak Tatlısı Tarifi YapılışıKabak tatlısı için kabağı ince ince dilimledikten sonra soyup çekirdeklerini çıkartın. Yıkadıktan sonra 2-3 parmak genişliğinde dilediğin uzunlukta doğrayın. Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok. Geceden bekletilen kabak orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirin. Soğuduktan sonra balkabağı tatlısı servis tabağına alınarak üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir. Aynı şekilde fırında pişirerek de çok hoş bir tat elde edebilirsiniz. Kabak tatlısı tarifini mutlaka denemenizi tavsiye ederim, şimdiden afiyet olsun.
Balkabaklı Poğaça
Malzemeler ( bu ölçülerle 2 büyük fırın tepsisi çıkıyor)2 su bardağı balkabağı püresi1 su bardağı süt1 su bardağı sıvıyağ2 adet yumurta1 çay kaşığı mahlep1 çay kaşığı zerdeçal1 tatlı kaşığı maya1 yemek kaşığı şekerTuz, 8, 8.5 bardak kadar unİstediğiniz bir iç malzemesi (patates)Balkabaklı Poğaçanın Yapılışı:Balkabağını çok az su koyup iyice pişirin. Hafif ılınınca robottan geçirin. 2 su bardağı püreyi yoğurma kabına alın.Un haricindeki diğer malzemeleride ekleyin. Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Üzerini örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde alıp elinizde hafif açın. Hamur ele yapışıyorsa elinizi yağlayın. İç malzemenizden (Ben patatesli iç kullandım) hamurun ortasına biraz koyup hamuru çok bastırmadan kapatın. Tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Çörekotu, susam veya haşhaş serpip kabarana kadar bekleyin.Kabaran poğaçaları 200 derecede kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız poğaçaları bir örtünün içine koyup, üzerlerini kabatın ki, yumuşak kalsın.Patatesle Yapılabilecek 10 Enfes Tarif!
Balkabağı Köftesi
Malzemeler:600 gr. Balkabağı1 küçük demet dereotu1 küçük demet maydanoz1 orta boy kuru soğan1 yumurta5 yemek kaşığı un1 çay kaşığı kabartma tozu1 tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı kimyon1 yemek kaşığı acı pulbiber1 tatlı kaşığı tuzKızartmak İçin: 1 su bardağı zeytinyağıBalkabağı Köftesinin Yapılışı:Soyulmuş balkabağı dilimini rendenin iri gözünden rendeleyin. Soğanı da rendeleyip, soğanın suyunu elinizle sıkın. Maydanoz ve dereotunu ince kıyıp ekleyin. Un, tuz ve baharatları da ekleyip tamamen karışana kadar yoğurun. Harçtan 1 yemek kaşığı kadar alıp, avuç içinizde bastırarak yassı köfteler elde edin. Tavada ısınmış olan yağın içine köfteleri dizin. Orta veya kısık ateşte altlı üstlü kızartın. İster sade olarak, ister sarımsaklı yoğurt eşliğinde tüketebilirsiniz.
Etli Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler
2 adet orta boy lahana.İçi İçin:4 adet orta boy soğan (ince doğranmış)1 kg yağsız dana kıyma2 su bardağı baldo pirinç2 su bardağı pilavlık bulgur1 su bardağı sıvı yağı2 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı acı biber salçası1 yemek kaşığı sumak ekşisiYarım demet maydanoz (ince doğranmış)Yarım demet taze nane (ince doğranmış)1 tatlı kaşığı karabiber1 tatlı kaşığı kimyon1 tatlı kaşığı kekikTuzÜzeri İçin:Sarmaların üzerini kapatacak kadar sıcak su1 yemek kaşığı domates salçası2 yemek kaşığı tereyağıLahanaları ters çevirip koçan kısmını bıçakla honi şeklinde keserek çıkartalım.Büyük bir tencereye bolca su koyalım ve orta ateşte suyu kaynatalım.Yaprak yaprak ayırdığımız lahanaları 4-5 dakika suda haşlayalım. Haşlanan lahana yapraklarını süzgeçe alalım.İçi için; bir kaba tüm malzemeyi koyup tahta kaşıkla iyice karıştıralım. (kıyma da çiğ olarak eklenecek)Lahana yapraklarının sert damar kısmını bıçakla kesip ayıralım.Çıkardığımız lahana parçalarını tencerenin tabanına yerleştirelim. Yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar koparıp uç kısmına bir tatlı kaşığı kadar kıymalı harçtan koyalım. Yaprağın kenar kısımlarını kapatıp sigara böreği sarar gibi rulo şeklinde saralım ve tencereye dizelim. Geniş bir kaseye biraz sıcak su ve 1 yemek kaşığı domates salçasını koyalım ve salçayı suda eritelim. Salçalı suyu sarmaların üzerinde gezdirelim. Sonra sarmaların üzerini geçecek şekilde sıcak su ilave edelim. 2 yemek kaşığı tereyağını minik minik sarmaların üzerine paylaştıralım. Sarmaların üzerini porselen bir tabak ile kapatalım.Su kaynamaya başlayınca sarmaları kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirmeye devam edelim.
Malzemeler
Yarım lahana1 çay bardağı pirinç2 yemek kaşığı sıvıyağ1 yemek kaşığı salça1 adet soğanKapuska Tarifi Yapılışı:Sıvıyağı tencereye alarak yemeklik doğradığınız soğanları kavurun. Doğramış olduğunuz lahanayı da ilave ederek lahanalar suyunu çekene kadar kavurun. Lahanaların hepsi tencereye bir kerede sığmayabilir, bu yüzden yavaş yavaş tencere de yer açıldıkça ekleyebilirsiniz. Çünkü kavrulan lahanalar küçülecek tencerede yer açılacaktır. Lahanalar iyice kavrulduktan sonra pirinci, sıcak suda ezmiş olduğunuz salçayı, tuzu ve lahanaların üzerine gelecek kadar sıcak suyu ilave ederek tencerenin kapağını kapatığı kapatın, kısık ateşte aralıklı zamanlarda kontrol ederek pişirin. Afiyet olsun..
Kereviz Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
1 adet orta boy kereviz2 adet patates1 adet soğan2 adet havuçZeytinyağıTuzTerbiyesi için;1 yemek kaşığı un1 adet yumurta sarısı1 adet limon tuzu ya da 1 adet limon suyuSıcak su Kereviz Yemeği Tarifi Yapılışı:Patatesleri, kereviz kafalarını ve havuçları küp küp doğrayıp yağda kavuruyoruz. İçerisine yemeklik doğranmış soğanı ilave ediyoruz. Soğan kavrulduktan sonra kerevizin sap ve yapraklarını ince doğrayıp iyice yıkayıp tencereye alıyoruz. Bir iki karıştırıp içerisine üzerini kaplayacak şekilde sıcak suyu ve tuzunu koyuyoruz. Terbiyesi için kavanoza un, limon ve yumurta sarısını koyup iyice çalkalıyoruz. Kerevizler pişince terbiyesini de döküp 5 dk daha kaynatıyoruz Yemeğimiz hazır, afiyet olsun.
Kereviz Salatası Malzemeler
2 adet kereviz1 kase yoğurt3 diş sarımsak3 yemek kaşığı mayonez1 avuç ceviz içiZeytin yağıYarım limon suyuTuz, nane, kırmızı toz biberHazırlanışı:Kerevizler soyulur ve rendelenir.Rendelenen kerevizlerin üzerine kararmasını engellemek için yarım limon suyu sıkılır.Yoğurt ve mayonez bir kaba alınır ve üzerine tuz ve ince kıyılmış sarımsak eklenip karıştırılırRendelenmiş kereviz yoğurtun içerisine eklenip karıştırılır.Salata servis tabağına alınır ve üzerine nane, kırmızı biber ve ceviz dökülerek servis edilir.Tercihen üzerine bir miktar zeytin yağı gezdirilir.
Lahana Böreği Tarifi İçin Malzemeler
1 adet lahana1 adet soğan4, 5 diş sarımsak1 adet kereviz1 adet havuç1 adet patates1 tatlı kaşığı zeytinyağPul biberSumakYenibaharKarabiberKöriZencefilZerdeçalNaneNar ekşisiLahana Böreği Tarifi Yapılışı:Lahananın yaprakları ayrılıp haşlanır. Soğan ve sarımsak kıyılır ve zeytinyağında kavrulur. Kereviz, havuç, patates küçük küpler halinde doğranıp soğanlara eklenir. Yumuşayana kadar pişirilir. Suyunu çok çekerse lahananın suyundan yarım su bardağı konulabilir. Tavanın dibine sırasıyla bir kat lahana yaprağı bir kat sebzeler dizilir. Sebze harcı bitene kadar bu sırayla devam edilir. Sonrasında ocağa alınır. Yarım su bardağı su eklenir ve pişirilir.
Kereviz Dolması Malzemeler
4 kerevizYarım limon suyu1 soğan2 orta boy domates1 çorba kaşığı sıvıyağ400 gr kıyma1 avuç dolmalık fıstık1 avuç kuşüzümü1 çay kaşığı kimyon4-5 dal maydanozTuz, karabiberYapılışı:Kerevizleri soyup içlerini oyun. Kararmamaları için limonlu suda bekletin. Soğan ve domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.Sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin. Kıymayı ilave edip rengi değişinceye kadar kavurun. Domates, fistık, kuşüzümü, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyip suyunu çekinceye kadar pişirin.Kerevizleri fırın kalıbına yerleştirin. Hazırladığınız kıymalı karışımı kerevizlerin içlerine doldurun. Kalıbın üzerini alüminyum folyo ile kaplayın. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika pişirin. Kerevizler yumuşayınca fırından çıkarıp sıcak olarak servis yapın.