İş Kadınlarına 30 Dakikada Yapılan Yemek Tarifleri
.
Çalışan kadınlar için mutfakta pratik olmak çok önemli. Kimse iş çıkışı saatlerce mutfakta zaman geçirmek istemiyor. Bu yüzden bizde sadece 30 dakikada yapılan birbirinden lezzetli tarifleri sizler için derledik...Falafel
Malzemeler: •1 su bardağı nohut – 1 gece su da bekletilmiş•1 adet orta boy soğan•1-2 diş sarımsak•1 demet maydanoz•4-5 dal kişniş•1 yemek kaşığı pulbiber•1 tatlı kaşığı kimyon•1 tatlı kaşığı karabiber•Tuz•2-3 kaşık un (aldığı kadar)Yapılışı: Soğan ve sarımsağı kabaca doğrayın. Maydanoz ve kişnişlerin yaprak kısımlarını ayırın. Ardından un hariç tüm malzemeyi rondoya atın ve biraz pütürlü kalacak şekilde geçirin. Tamamen püre olmamasına dikkat edin. Bu karışıma 2-3 kaşık un ekleyin ve yoğurun. Elde ettiğiniz karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Bir tavaya bolca yağ ekleyin ve kızdırın. Derin yağda köftelerinizi kızartın.
Pirinç Salatası
Malzemeler: •2 su bardağı pilavlık pirinç•2 yemek kaşığı tereyağı•3 su bardağı sıcak su•Yarım demet maydanoz•Yarım demet dereotu•1 kutu konserve mısır•1 kavanoz karışık konserve garnitür•2 adet konserve kırmızı biberYapılışı: Pirinci ayıklayın sücgeçe koyun, nişastası akana kadar 2 -3 su yıkayın. Ilık suda ıslatıp 10 dk. bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün. Tencerede tereyağını eritin ve pirinç ilave edin, pirinçler cam gibi olup birbirine yapışmayacak hale gelene kadar kavurun.Sıcak suyu ilave edip tuz atın ve üzeri göz göz olana kadar yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirin.Pişen pilavı kapağı kapalı olarak 15-20 dakika kadar dinlendirin.Pilav dinlenirken maydanoz, dereotu, biber ve salatalık turşularını doğrayın.Karışık garnitürü ve mısırı süzün, hazırladığınız tüm malzemeleyi ılık pilava ilave edin, tuz ve limon suyu ile lezzetlendirin. Kek kalıbını sudan geçirin, hazırladığınız salatayı içine doldurun, kaşık yardımıyla bastırın. Kek kalıbındaki salatayı tabağa çevirerek servis yapın.
Kaşarlı Domates Dolması
Malzemeler: •3 adet domates•100 gr. dilimlenmiş kaşar peyniri•2 yemek kaşığı zeytinyağı•kekik•tuzYapılışı: Domatesler halka halka dilimlenir. Cam fırın kabına dizilir, üzerlerine tuz serpilir, zeytinyağı gezdirilir. Kaşar peynirleri domateslerin üzerine yerleştirilir. Üzerlerine kekik serpilerek, önceden ısıtılmış fırında kaşarlar eriyene dek pişirilir.
Humus
Malzemeler: •300 gr nohut (1 gece önceden ıslatılmış)•Yarım çay bardağı tahin•Yarım su bardağı nohutun haşlama suyu •Yarım çay bardağı zeytinyağı•3 diş sarımsak•1 limonun suyu•2 tutam tuz•2 çay kaşığı kimyon•2 çay kaşığı toz kırmızı biberYapılışı: Akşamdan ıslattığınız nohudun suyunu süzün ve tencereye alın.Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Sarımsakları mutfak robotuna alın. Üstüne süzgeçle aldığınız nohutları ekleyin ve robotu çalıştırın.Nohutlar parçalanınca robota nohudun suyu, zeytinyağı, limon suyu ve tahinden bir miktar ekleyin. Tuz, kimyon ve kırmızı toz biber ekleyerek robotu tekrar çalıştırın. Ara ara kıvamını ve tadını kontrol edin, damak tadınıza göre limon suyu, zeytinyağı ve tahin ilavesi yapın. Püre kıvamına gelen humusu zeytinyağı ve toz kırmızı biber ile servis yapın.
Muska Böreği
Malzemeler: •2 adet yufka•yufkaları yapıştırmak için yarım çay bardağı su•50 gr pastırma•100 gr rende kaşar peyniri•2 adet orta boy domates•2 adet sivri biber•Kızartmak için sıvı yağYapılışı: Yufkanızı tezgaha serin ve iki parçaya katlayın ve 4 parmak eninde dilimlere ayırın. 2 yufkaya da aynı işlemi uygulayıp kenara ayırın.Domatesleri 4 parçaya bölün ve çekirdeklerini çıkarıp küpler halinde doğrayın. Biberi boyuna 2 parçaya bölün ve çekirdeklerini çıkarıp ince ince kıyın. Kaşar peynirini rendeleyin, pastırmaları ince ince kıyıp tüm iç malzemesini bir kap içinde karıştırın. Kestiğiniz şeridi tezgaha serin, ucuna istediğiniz kadar pastırmalı harçtan koyun.İç koyduğunuz yufkayı önce kendine doğru kare oluşturacak şekilde, sonra da sağa ve sola doğru düzgün üçgenler olacak şekilde katlayın. Yufkanın ucunu su ile ıslatarak muska şeklindeki börekleri kapatın. Tavaya yağı alın ve kızdırın, dikkatlice börekleri önlü arkalı nar gibi oluncaya kadar kızartın Pişen börekleri havlu kağıt serili tabağa alın ve sıcak servis yapın.
Bamya Kızartması
Malzemeler: •500 gr bamya (iri) •2 su bardağı un•2 adet yumurta•2 su bardağı galeta unu•tuz•kızartma için sıvıyağ•yoğurtYapılışı: İstenilen miktarda bamya sapları temizlenerek ayıklanır ve yıkanır. Derin bir yemek tabağında yumurtalar kırılır, karabiber, pulbiber, kullanılmak istenilen tuzun yarısı yumurtaların içine diğer yarısı da farklı bir tabakta mısır ununa ilave edilir. Yıkanan bamyalar önce yumurtaya sonrada mısır ununa iyice bulanarak kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartılır. Kızartılıp ılıyan bamyalar için yoğurt ve sarımsaklı karışımı hazırlanır. İster bamyaları yoğurda batırıp isterseniz de üzerlerine dökerek servis edebilirsiniz.
Balık Pane
Malzemeler: •4 adet levrek fileto•2 adet yumurta•1 su bardağı mısır unu•1 su bardağı un•1 su bardağı panko ya da galeta unu•1 çay kaşığı tuz•Yarım çay kaşığı değirmen karabiber•İsteğe göre 1 çay kaşığı dağ kekiği•Kızartmak için 2 su bardağı sıvıyağYapılışı: Mısır ununu, unu, yumurtayı ve mısır ununu ayrı ayrı tabaklara alın. Yumurtanın içine tuz, karabiber ve isteğe göre dağ kekiğini ilave edin ve yumurtayı çırpın. Filetosunu çıkardığınız ya da fileto olarak aldığınız levrekleri önce mısır ununa bulayın. Ardından una ve yumurtaya bulayın. Yumurtanın fazlasının süzülmesini sağlayın ve filetoları panko ya da galeta ununa bulayın. Tavada yağı kızdırın, balığın her iki yüzünüde altın rengi alıncaya kadar kızartın.Kızaran balıkları yeşilliklerle servis yapın.
Patlıcan Tapenade
Malzemeler: •3 adet orta boy patlıcan•1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber•1 küçük boy kuru soğan•1 diş sarımsak•1 yemek kaşığı kapari•5-6 adet kalamata siyah zeytin•4 yemek kaşığı zeytinyağı•2 yemek kaşığı sirke•TuzYapılışı: Patlıcanlara bıçak yardımıyla 2-3 delik açık ve közleyin. Biberi de közleyin ve kenara ayırın. Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın.Közlediğiniz biberi ve patlıcanın kabuklarını soyun. Binerin çekirdeklerini çıkarın. Orta boy bir tencereye zeytinyağını koyun, içine soğanı ve sarımsağı ilave ederek bir miktar tuz ekleyin. 1 dakika kadar orta ateşte soteleyin. Patlıcanı, biberi, zeytin ve kapariyi ekleyerek 1 dakika daha soteleyin. Karışım ılıkken mutfak robotuna alın, kısa aralıklarla 2-3 kez robotu çalıştırıp püre haline gelmemesine dikkat ederek çalıştırın. Tuz ve sirkeyi ilave ederek karıştırın ve servis yapın
Kabak Tarator
Malzemeler: •3 adet orta boy kabak•1 avuç ceviz içi•3 yemek kaşığı zeytinyağı•2-3 diş sarımsak•1 su bardağı süzme yoğurt•tuzYapılışı: Kabakların soyun ve rendeleyin. Fazla su bırakırsa suyunu elinizle sıkın. Cevizleri kıyın tavaya zeytinyağını cevizleri ve kabakları alıp suyunu çekinceye kadar soteleyin. Sotelediğiniz kabakları orta boy bir kaseye alın ve soğutun. Üstüne yoğurdu, tuzu ve ezdiğiniz sarımsakları ekleyerek karıştırın. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.
Mastave
Malzemeler: •1 demet pazı•350 gr yoğurt•Sarımsak•Çörek otu•Zeytinyağı•TuzYapılışı: Pazı yapraklarını ayırın, saplarını uzunlamasına ikiye bölün, parçalara kesin. Tuzlu suda 4-5 dakika haşlayın, suyunu iyice süzün. Dilediğiniz miktarda sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın, tuzlayın ve pazıları ekleyin. Üstünde biraz zeytinyağı ve çörek otu gezdirip servis edin. Kasım Ayı Sebzeleriyle Mükemmel Tarifler İçin Tıklayın!