İftarda Kilo Aldırmayan Yemek Tarifleri
.
Sebzeli Yulaflı Çorba
Malzemeler:1’er adet orta boy kabak, havuç ve patates2 dal taze soğan2 çorba kaşığı sıvıyağ5 su bardağı su2 çorba kaşığı yulaf1 çorba kaşığı light kremaTuz Yapılışı:Kabak, havuç ve patatesi küp şeklinde doğrayın. Taze soğanın yeşil kısımlarını incecik kıyın ve sıvıyağla birlikte tencereye alın. 2 dakika kavurun ve suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Su kaynayınca sebzeleri ve yulafı katın. Sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Ocağın altını kapatın ve krema ile tuzu ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın
Taze Ot Soslu Izgara Biftek
Malzemeler:4 dilim dana biftek1 soğan3 yemek kaşığı zeytinyağı2 dal kekik1 çay kaşığı kırmızı pul biberTuzKarabiberSosu İçin:Yarım demet maydanoz2 dal biberiye2 dal kekik2 diş sarımsak1 yemek kaşığı limon suyu2 yemek kaşığı zeytinyağıTuzKarabiberKırmızı pul biberYapılışı:Soğanı rendeleyin. Derin bir kaseye soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 dal kekik, pul biber ve karabiberi ekleyip karıştırın. Biftek dilimlerini sos içinde 2 saat bekletin. Izgarayı 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın. Biftekleri ızgaraya alın. Her iki yüzünü de kızartın. Pişmeye yakın tuz serpin. Pişen kuzu etlerini servis tabağına alın. Sos için zeytinyağı hariç tüm malzemeyi mutfak robotunda karıştırın. Son olarak zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırın. Etlerin üzerine paylaştırıp sıcak servis yapın.
Fırında Kabak Mücver
Malzemeler:3 adet kabak1 adet pırasa3 adet taze soğan1 çay bardağı tam buğday unu1 adet yumurta2 adet yumurta akıÇeyrek demet taze naneÇeyrek demet dereotu1 paket kabartma tozuHimalaya tuzuKarabiber ve naneZeytinyağıYapılışı:Kabakları rendeleyip sebzeleri ince ince doğradıktan sonra yumurtaları da ekleyip hepsini hafifçe çırpın. Daha sonra unla diğer malzemeleri ekleyin ve yağlanmış kalıba aktarın. Önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirdikten sonra yenmeye hazırdır.
Patatesli Biftek Salata
Malzemeler:115 gram biftek400 gram patates150 gram yağsız peynir3 orta boy domates10 ml. hardalSoğanKıvırcık salataYapılışı:Patatesler haşlanır ve kabukları soyulur. Önceden ızgarada pişirilmiş biftekler ve domatesler ince dilimler halinde doğranıp patateslerle karıştırılır. Bütün bunlar genişçe bir kabın içinde gerçekleşmeli. Karışımın üstüne hardal ve peynir dökülür, diğer malzemeler de eklenir ve güzelce karıştırılır. Buzdolabında biraz bekletildikten sonra servis edilir.
Mantarlı Pirinç Pilavı
Malzemeler:2 su bardağı kepekli pirinç 400 gr. mantar3 yemek kaşığı zeytinyağı1 tatlı kaşığı tereyağıTuzYapılışı:Pirinci bol suyla yıkayıp suyunu süzdükten sonra bir kaba alın. Üstünü örtecek kadar sıcak su ekleyip bırakın o kabın içinde 15 dakika kadar kafasını dinlesin. Ortadan ikiye böldüğünüz mantarları yüksek ateşte zeytinyağıyla kavurun. Tereyağını ve yıkanmış kepekli pirinci ekleyin, birkaç dakika daha kavurun. Üstüne 3 su bardağı kaynar su ekleyin. Kaynadıktan sonra üstü kapalı halde pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra demlenmesi için kapakla tencerenin arasına kağıt havlu yerleştirip kısa bir süre bekleyin.
Böğürtlenli Güllaç
Malzemeler:6 Yaprak güllaç15 Tane böğürtlen1 Su bardağı Ceviz1 Lt süt1 Su bardağı şekerNar taneleriGül suyuYapılışı:Sütü ılıtıyoruz, ılıyan süte şeker ve gül suyu ilave edip karıştırıyoruz. Borcamın içine güllaçları seriyoruz. Her katın üstüne süt ilave ediyoruz.3. kata gelince böğürtlen tanelerini ve robotta çektiğimiz cevizlerin yarısını ilave ediyoruz . Üzerine kalan güllaç yapraklarını ve sütü kat kat döşeyip üzerini kalan ceviz ve nar taneleriyle süsleyip, servis yapıyoruz.
Güveçte Kaşarlı Hindi Sote
Malzemeler:Yarım çay bardağı kadar sıvıyağ500 gr hindi eti1 adet kuru soğan1 adet kırmızı biber1 adet yeşil biber2-3 diş sarımsak1 adet patlıcanYarım çay kaşığı pul biberYarım çay kaşığı kadar kekikBiraz karabiberYarım çorba kaşığı salça1 su bardağı sıcak suÜzeri İçin:Kaşar peyniriYapılışı:Büyük bir tavaya sıvıyağı alın üzerine Kuşbaşı doğranmış hindi etini ilave edin ocağa koyun, et suyunu çekene kadar pişirin.Suyunu çeken hindi etinin üzerine küp küp kesilmiş kırmızı biberi, yeşil biberi,soğanı,ve sarımsağı ilave edin güzelce soteleyin ve üzerine küp kük kesilmiş patlıcanı ilave edin ve patlıacanlar kızarana kadar pişirin.Sebzeler pişince üzerine salçasını,tuzu ve baharatları ilave edip bir kaç dakika daha pişirin ve ocaktan alın. Fırın kaplarına bölüştürün,üzerine kaşar peyniri serpin önceden ısıttılmış 200 derece fırında kaşar peyniri eriyene kadar pişirip sıcak sıcak servis yapın.
Fırında Makarna
Yarım paket fırın makarna2 yemek kaşığı tereyağı1 buçuk yemek kaşığı un2 buçuk su bardağı soğuk sütTuzBir kase rendelenmiş kaşar peyniriYapılışı:Öncelikle makarnalar bol tuzlu su içerisinde yumuşayıncaya kadar haşlanır.Makarnalar yumuşayınca süzgeç yardımı ile suyu süzülür ve üzerine biraz soğuk su gezdirilir.Beşamel sosu hazırlamak için bir tencere içerisinde 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir ve üzerine 1 buçuk yemek kaşığı un eklenip, kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur.Unun kokusu çıkınca üzerine 2 buçuk su bardağı soğuk süt ilave edilir ve topaklanmaması için, hızlı bir şekilde karıştırarak kaynatılır.Beşamel sos kaynayıp kıvam alınca tuzu ayarlanır ve ocaktan alınır.Makarnanın yapılacağı fırın kabı yağlanır ve makarnanın yarısı kaba koyulur.Üzerine hazırlanan beşamel sosun yarısı dökülür ve karıştırarak sos makarnaya yedirilir.Üzerine kalan makarna ile kalan sos ilave edilir.Spatula yardımı ile güzelce karıştırarak sos makarnaya yedirilir ve üzeri düzeltilir.Son olarak üzerine kaşar rendesi serpiştirilir ve önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Sebzeli Meyhane Pilavı
Malzemeler:2 su bardağı kepekli bulgur2 adet kabak1 adet patlıcan3 adet rendelenmiş domates2-3 sivribiber4-5 yemek kaşığı zeytinyağıTuzYapılışı:Patlıcan ve kabakları alaca doğrayıp teflon veya seramik bir tencereye yerleştirin. Kısık ateşte zeytinyağıyla pişirin, tencerenin kapağı da kapalı olmalı. Daha sonra doğranmış biberleri ekleyin ve bu malzemeler pişip yumuşadığı zaman içine yıkanmış bulguru ilave edin. Bulguru malzemelerle biraz karıştırın, kavurun, sonra da tuzla rende domatesi ekleyin. 3.5 bardak su ekleyip pişmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra biraz dinlendirin.