İftar İçin Fıstık Gibi Tarifler!
.
Fıstıklı üzümlü pilav
Malzemeler:1 çorba kaşığı margarin, 1 çorba kaşığı tereyağı, 4 çorba kaşığı dolmalık fıstık, 4 çorba kaşığı antep fıstığı, 4 çorba kaşığı kuş üzümü, 1 adet soğan, 2 su bardağı pirinç, 3.5 su bardağı su, 1/4 demet maydanoz , 2 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Margarini ve tereyağını eritelim. Ayıklanmış Antep fıstığını ve dolmalık fıstıkları ekleyip kavuralım. Küp doğranmış soğanı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Pirinci yıkayalım, suyunu süzdürüp tencereye alalım. Suyu ekledikten sonra kuş üzümlerini, yenibaharı, karabiberi, kırmızı pul biberi ve tuzu da koyalım. Pirinçler, suyu çekene kadar pişirelim. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip ocağın altını kapatalım ve pilavı demlenmeye bırakalım.
Fıstıklı katmer
Malzemeler:2 y.k. margarin, 1 adet yufka, 1 çay bardağı antep fıstığı, 2 çorba kaşığı toz şeker, 1 çay bardağı kaymak.
Yapılışı:
Yufkayı açıp içine toz şeker ve fıstığı serpiştirin. Kaymağı küçük parçalar halinde yufkanın üzerine yerleştirin. Yufkayı zarf şeklinde kapatın. Geniş bir tavaya margarini alın ve eritin. Ardından yufkayı tavaya koyarak yufkanın her iki yüzünüde kızartın. Katmer piştikten sonra servis tabağına alın ve katmeri dilimleyin. Ardından üzerine antep fıstığını serpin.
Fıstıklı makarna
Malzemeler:2 y.k. margarin, yeterince nane, 1 paket makarna, yeterince tuz, 1 adet soğanyeterince karabiber, 1 adet havuç, 2 diş sarımsak, 3 dal taze soğan, 3 çorba kaşığı çekilmiş antepfıstığı.
Yapılışı:
Havucu temizleyip minik küpler halinde doğrayın. Sarımsakları ezin. Kuru ve taze soğanları doğrayın. Yağı tavada eritip soğanı pembeleştirin. Sarımsak, taze soğan ve havuçları ekleyip hafif kavurun. Bir tutam tuz, nane ve karabiber serpin. Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. Havuçlu karışım ve antepfıstığını ilave edin. Tuzunu ayarlayıp harmanlayın ve sıcak olarak servis yapın.
Fıstıklı ıspanaklı börek
Malzemeler:3 su bardağı un, 3 yumurta, Yarım su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz200 gram ıspanak, 1 adet soğan, 50 gram lor peyniri , 100 gram yoğurt, Kırmızı pul biber, 1 çorba kaşığı tereyağı . Üzeri için: 1 çay bardağı fıstık.
Yapılışı:
Unu, yumurtayı, suyu ve tuzu bir kabın içinde yoğurun. Hamuru 20 dakika dinlendirdikten sonra ince bir şekilde açın. Yağlanmış ve üzerine fıstıklar serpilmiş fırın kabına hamuru yerleştirin. İçine rendelenmiş soğanı, lor peynirini ilave edin. Kırmızı pul biberi ve iri doğranmış ıspanaklarıtereyağında çok az pişirin. Bu ıspanaklı karışımı da hamurun içine yerleştirin. Dışarıda kalan hamuru da üzerine kapatıp 200 derecedeki fırında 40 dakika pişirip çıkartın.
Fıstıklı irmik helvası
Malzemeler:250 gr. irmik, 100 gr. tereyağı , 1/2 su bardağı çekilmiş toz badem, 2 çorba kaşığı çam fıstığı, 1.5 su bardağı toz şeker , 2 su bardağı su.
Yapılışı:
Tereyağı tavaya koyup kısık ateşte yağı yakmadan eritin. Çam fıstıklarını 1-2 dakika kısık ateşte kavurun. İrmiği ilave edin. İrmiğin kokusu çıkana ve rengi değişene kadar orta ve kısık ateşte (ateşi devamlı kontrol altında tutun) tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun. İrmiği devamlı alt üst edin.Küçük bir tencerede şekerle suyu şeker eriyene kadar kaynatın. İrmik renk aldığında kavrulmakta olan irmiğe hazırladığınız şekerli suyu 2-3 seferde ekleyin. Yavaşça karıştırmaya devam edin. Ateşi kısıp şerbetini çekene kadar ve helva kıvamını alana kadar pişirin. Ocağı kapatıp helvanın üzerine de bir kapak kapatın ve 15-20 dakika demlendirin. Ilık olarak kaşıkla veya servis kalıplarıyla şekillendirebilir veya kaşıkla dağıtarak ufalanmış halde servis yapın. Yazın yanına bir top kaymaklı dondurma kışın ise bir parça taze kaymak ekleyebilirsiniz.
Fıstıklı pasta
Malzemeler:250 gr . margarin, 1 paket vanilya, 2 su bardağı un, 2 su bardağı şeker, 6 adet yumurta, 3 yemek kaşığı sos için fıstık ezmesi, 1 su bardağı sos için süt, 1 paket kabartma tozu, 1 paket sos için kremşanti , 2 su bardağı sos için yer fıstığı , 2 yemek kaşığı yerfıstığı.
Yapılışı:
6 yumurtayı tozşekerle iyice çırpın.İçine erimiş margarini atıp karıştırın. Fıstıkları mikserde un haline gelene kadar kıyın, tozşeker ve yumurta karışımına ilave edin. Kabartma tozu, vanilya ve unu da ilave edip çırpın. Bu karışımı yağlanmış fırın kabına koyun.170 derecelik fırında 35-40 dakika pişirin.Krem şantiyi 1 bardak sütle çırpıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Soğuyan keki ortadan enlemesine kesip içine önce krem şanti, sonra fıstık ezmesi sürün.Krem şantinin kalanını spatula yardımıyla kekin üzerine sürüp fıstıkla kaplayın.
Fıstıklı kuzu kol dolması
Malzemeler:100 gram yeşil fıstık, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 dilim beyaz ekmek içi, 1/2 çay kaşığı karabiber, 750 gram kuzu kıyması (2 defa çekilmiş), 1 adet kuzu kolu (1,5 kiloluk)Yapılışı:Yeşil fıstığı kaynar suda 1 dakika kaynatıp süzdürünüz ve kabuklarını soyunuz. 2 dilim ekmeğin kabuklarını soyup bol suda 5 dakika ıslayıp iyice sıkıp kıymanın içine ilâve ediniz. Yeşil fıstığı, tuzu, biberi ilâve edip 3-4 dakika iyice yoğurunuz. Kuzu kolundaki ince kemiği çıkarıp, kolu pirzola demiri ile biraz vurarak yassıltınız. Tam inciğin önünden başlayarak kolun sonuna kadar kıymayı iri bir patlıcana yerleştirir gibi kolun tam ortasına yerleştiriniz. İki tarafından kolun etlerini birbirlerinin üzerine kapatıp bir sicimle dikkatlice kıymayı dışarı çıkarmadan sıkıca sarınız. Kol dolmasını uygun bir tepsiye koyup tuz, biber ve biberiye otunu serpip, üzerini sarmısakla biraz ovup sarımsağı atınız.
Sonra üzerine yağı döküp ovar gibi her tarafına sürüp fırına atınız. Her 5-6 dakikada bir fırının kapağını açıp etleri fırından çıkarmadan fırının ağzına çekip tepsinin dibindeki yağdan kepçe veya kaşıkla alıp üzerine dökerek 30 dakika kızartıp altını üstüne çevirerek ve yağlayarak 30 dakika daha pişiriniz. Sonra Sebze Karışımı'nı üzerine ve kenarlarına serpip yağlayarak 15 dakika daha pişirip fırından çıkarınız ve kolu bir kaba alınız. Tepsi veya kasrolun dibindeki yağı küçük bir süzgece döküp süzdürünüz. Eğer süzgece sebze düşmüşse sebzeleri tekrar kendi kabına koyunuz ve kabı ağır ateşe koyunuz. Tepsi veya kasrole Esmer Et Suyu'nu ilâve edip, dibini bir spatula ile kazıyarak karıştırıp 6-7 dakika kaynatıp süzdürünüz ve sosunu sıcak benmaride tutunuz. Kuzu kolunun sicimleri çözüp, dilim dilim keserek sosunu ayrı, kol dolmasını ayrı servis yapınız.