En Lezzetli Çorba Tarifleri
.
Pelmeni Çorbası
Malzemeler: Hamuru İçin: * 1 adet yumurta,* 1 çay kaşığı tuz,* 1 su bardağı ılık su,* Aldığı kadar un.Harcı İçin: * 250 gr orta yağlı kıyma,* 1 adet soğan,* Karabiber,* Tuz.Pişirmek İçin: * 2 yemek kaşığı zeytinyağı,* 1 adet havuç,* 1 tutam maydanoz,* 1 litre sıcak su (5 su bardağı).Yapılışı: Harcı için; soğanı küp şeklinde ince ince doğrayalım.Bir kaba kıymayı, soğanı, karabiberi ve tuzu koyup iyice karıştıralım. Hamuru için; bir kaba yumurtayı ve tuzu koyup iyice karıştıralım. Üzerine suyu ilave edip karıştıralım.Unu azar azar ilave edip ele yapışmayan kıvamlı bir hamur yoğuralım ve 10-15 dakika dinlendirelim.Sonra hamuru üçe bölelim ve çok ince olmayacak şekilde açalım.Açtığımız hamuru bardağın ağız kısmı ile halka şeklinde keselim.Halka şeklinde kestiğimiz hamurların üzerine kıymalı harçtan koyalım. Daha sonra hamuru yarım ay şeklinde kapatıp iki ucunu birleştirerek şekil verelim. Tencereye zeytin yağını ve rendelenmiş havucu koyup kavuralım.Üzerine kaynamış suyu ve tuzu ilave edip karıştıralım.Sonra hazırladığımız pelmenileri ve ince ince kıydığımız maydanozu ilave edip karıştıralım. Pelmeni Çorbamızı 10 dakika pişirelim ve sıcak sıcak servis yapalım!
Bıt Bıt Çorbası
Malzemeler: * 1 su bardağı haşlanmış nohut,* 4 yemek kaşığı sıvı yağı,* 2 yemek kaşığı un,* 3 su bardağı su.Köftesi İçin: * 1 su bardağı ince bulgur,* 250 gr kıyma,* 1 adet kuru soğan,* 1 adet yumurta,* 1 çay kaşığı karabiber,* 2 çay kaşığı tuz.Sosu İçin: * 2 çay kaşığı nane,* 2 yemek kaşığı sıvı yağı,* 1 tatlı kaşığı biber salçası.Yapılışı: Köftesi için; bir kaba kıymayı, ince bulguru, yumurtayı, rendelediğimiz kuru soğanı, tuzu ve karabiberi koyup yoğuralım.Harçtan misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.Tavaya az miktarda sıvı yağı koyup köfteleri sallayarak kızartalım.Köfteleri kağıt havlu koyduğumuz tabağa çıkaralım.Tencereye sıvı yağı ve unu koyup kokusu çıkana kadar kavuralım.Üzerine suyu ilave edip kaynatalım.Terbiyesi için; geniş bir kaseye yumurta sarısını ve yoğurdu koyup çırpalım. İçine kaynayan çorbanın suyundan koyup terbiyeyi ılıtalım. Sonra hazırladığımız terbiyeyi çorbaya ilave edelim.Kaynayan çorbanın içine kızarttığımız köfteleri ve haşlanmış nohudu ilave edip karıştıralım. Tuzunu ilave edip karıştıralım ve tuzunu kontrol edelim. Sosu için; tavaya sıvı yağı ve salçayı koyup kokusu çıkana kadar kavuralım. Üzerine naneyi ilave edip hafif kavuralım. Hazırladığımız sosu çorbanın üzerine döküp servis yapın.
Mahluta Çorbası
Malzemeler: * 1,5 su bardağı kırmızı mercimek,* Yarım su bardağı kırık pirinç,* 1 adet soğan,* 1 yemek kaşığı tereyağı,* 1 tatlı kaşığı kimyon,* 1 tatlı kaşığı pul biber,* 1 yemek kaşığı sıvı yağı* Tuz* 1 litre su (5 su bardağı).Yapılışı: Soğanı ince ince doğrayıp tereyağında kavuralım.Üzerine yıkayıp süzdüğümüz mercimeği ve pirinci ilave edip karıştırarak 3 dakika kavuralım. Sonra kimyonu, tuzu ve suyu ilave edip kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra altını iyice kısıp mercimek ve pirinçler eriyene kadar pişirelim. (kıvamı koyu olursa su ilavesi yapabilirsiniz) Sıvı yağda pul biberi kızartalım ve çorbaya ilave edelim. Mahluta Çorbasını sıcak sıcak servis yapalım. Sonbaharın En Güzel 10 Yemeği!!
Erzincan Çorbası
Malzemeler: Hamuru İçin: * 1 adet yumurta,* 1 su bardağı un,* Tuz,* Ilık su.Köftesi İçin: * 250 gr kıyma,* Karabiber,* Tuz,* 1 adet küçük soğan,* Bir avuç haşlanmış nohut.Terbiyesi İçin: * 1 adet yumurta,* 1 büyük su bardağı yoğurt,* 2 diş dövülmüş sarımsak.Çorbanın Üzeri İçin: * 2-3 yemek kaşığı tereyağı,* Nane,* Pul biber.Yapılışı: Hamuru için; bir kaba unu ve tuzu koyup harmanlayalım.Üzerine yumurtayı ilave edip karıştıralım.Sonra azar azar ılık suyu ilave edip kıvamlı bir hamur yoğuralım.Hamuru çok ince olmayacak şekilde açalım.Açtığımız hamuru minik kareler şeklinde keselim.Köftesi için; bir kaba rendeleyip suyunu sıktığımız soğanı, kıymayı, karabiberi ve tuzu koyup iyice yoğuralım.Harçtan misket büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım.Hazırladığımız köfteleri tereyağında kızartalım.Terbiyesi için; bir kaba yumurtayı, yoğurdu ve sarımsağı ilave edip çırpalım. Tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatalım.İçine minik minik kestiğimiz hamurları atıp 15 dakika kaynatalım.Daha sonra kızarttığımız köfteleri ve haşlanmış nohudu ilave edip 10 dakika daha kaynatalım.Çorbanın suyundan terbiyenin içine 1 kepçe koyup karıştıralım.Terbiyeyi karıştırarak yavaş yavaş çorbanın içine ilave edip 1 taşım daha kaynatalım. Çorbanın kıvamı koyu olursa sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.Üzeri için; tavaya tereyağını koyup eritelim.Üzerine naneyi ve pul biberi ilave edip yakmadan kavuralım. Hazırladığımız sosu çorbanın üzerine gezdirerek dökelim.
Çeşm-i Nigar Çorbası
Malzemeler: * 1 su bardağı kırmızı mercimek,* 1 adet soğan (rendelenmiş),* 1 yemek kaşığı tereyağı,* 2 yemek kaşığı sıvı yağı,* 1 yemek kaşığı un,* Sıcak su,* Tuz.Terbiyesi İçin: * 1 adet yumurta sarısı,* Yarım limon suyu,* 1 su bardağı süt.Sosu İçin: * 1 yemek kaşığı tereyağı,* 2 yemek kaşığı sıvı yağı,* 1 tatlı kaşığı salça,* Nane,* Pul biber.Yapılışı: Kırmızı mercimeği tencereye alalım. Üzerini geçecek şekilde su ilave edip iyice haşlayalım. Başka bir tencereye tereyağını, sıvı yağı ve soğanı ilave edip kavuralım. Üzerine unu ilave edip 1-2 dakika kavuralım. Sonra haşladığımız mercimeği ve suyunu ilave edelim.Son olarak tuzunu ilave edip 15 dakika orta ateşte kaynatalım.Mercimeğin suyu yok ise mercimeklerin üzerini geçecek şekilde tekrar su ilave edelim. Süre sonunda blenderdan geçirip koyuluğunu kontrol edelim ve gerekirse su ilavesi yapalım.Terbiyesi için; bir kaseye yumurta sarısını, llimon suyunu ve sütü koyup iyice çırpalım. Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya ilave edip 1 taşım daha çorbamızı kaynatalım.Sosu için; tavaya tereyağını, sıvı yağı ve salçayı koyup kavuralım.Üzerine naneyi ve pul biberi ilave edip 1-2 dakika kavuralım.Hazırladığımız sosu çorbanın üzerine gezdirerek dökelim.Çeşm-i Nigar Çorbamızı sıcak sıcak servis edelim.
Muradiye Çorbası
Malzemeler: * 2 adet tavuk göğsü,* 2 adet kabak,* 2 adet havuç,* Yarım çay bardağı sıvı yağ veya 2 yemek kaşığı tereyağı,* 2,5 yemek kaşığı arpa şehriye,* 10 su bardağı sıcak su,* 1 tatlı kaşığı tuz.Terbiyesi İçin: * 10 yemek kaşığı yoğurt,* 3 yemek kaşığı un,Üzeri İçin: * 1 yemek kaşığı tereyağı,* 1 tutam kuru ada çayı ya da nane.Yapılışı: Kabakların, havuçların kabuklarını soyalım ve küp şeklinde doğrayalım.Tavuk göğüslerini minik minik küp şeklinde doğrayalım.Tencereye sıvı yağı, tavuk etlerini koyalım ve tavuk etlerinin rengi dönene kadar soteleyelim. İçine havuçları koyalım ve 5 dakika kavuralım. Sonra kabakları koyup, hafif kavuralım.Üzerine sıcak suyu, tuzu ilave edelim ve 10 dakika kadar pişirelim.Terbiyesi için; kaseye yoğurdu, unu koyalım ve iyice çırpalım.Kesilmemesi için içine çorbanın suyundan 3 yemek kaşığı kadar koyalım ve karıştıralım. Yavaş yavaş devamlı karıştırarak çorbanın içine ilave edelim. Daha sonra arpa şehriyeyi ilave edelim ve arpa şehriyeler şişene kadar pişirelim. Tavaya tereyağını koyalım ve eritip, içine naneyi koyalım ve 1-2 dakika kavuralım. Muradiye Çorbasının üzerine tereyağlı karışımı gezdirip, servis yapalım.
Hanımağa Çorbası
Malzemeler: * 1,5 su bardağı erişte,* 1 su bardağı haşlanmış nohut,* 1 adet soğan,* 1 çorba kaşığı domates salçası,* 1 tatlı kaşığı biber salçası,* 1 çorba kaşığı kuru nane,* 2 çorba kaşığı tereyağı,* 2 çorba kaşığı sıvı yağı,* Tuz,* Kırmızı pul biber,* 6 su bardağı sıcak su.Yapılışı: İnce ince doğradığımız soğanı sıvı yağında pembeleşene kadar kavuralım. Üzerine salçaları ilave edelim ve kavuralım.Sıcak suyu karıştırarak azar azar ilave edelim.Sonra erişteyi, haşlanmış nohudu ilave edip erişteler yumuşayana kadar pişirelim. Tavada tereyağını eritelim. Üzerine kırmızı pul biberi, naneyi ilave edip hafif kavuralım. Daha sonra Hanımağa Çorbasının üzerinde gezdirip sıcak sıcak servis yapalım.
Kazdağı Çorbası
Malzemeler: * 2 adet tavuk but,* 2 adet sivri biber,* 2 adet domates,* 1 çay bardağı nohut (haşlanmış),* 1 çay bardağı börülce,* 3 yemek kaşığı tarhana,* 1 yemek kaşığı domates salçası,* 2 yemek kaşığı tereyağı,* Tuz.Yapılışı: Tavuk etlerini didikleyelim veya küp şeklinde doğrayalım ve haşlama suyunu ayıralım. Tereyağında kabuklarını soyup ince ince doğradığımız domatesleri ve ince ince doğradığımız biberleri kavuralım. Üzerine tarhanayı ve salçayı ilave edip kavuralım. Sonra nohudu, fasulyeyi ve tavuk etlerini ilave edip karıştıralım. Daha sonra tavuk suyunu ve tuzu ilave edip pişirelim ve sıcak sıcak servis yapalım.
Borş Çorbası
Malzemeler: * 1 kilo kemikli et,* 1 adet orta boy soğan,* 1 adet havuç,* 1 adet kırmızı pancar,* 1 adet büyük patates,* 1 adet domates,* 1 adet yeşil biber,* 500 gram beyaz lahana,* Tuz,* Karabiber,* Pul biber,* 2-3 defne yaprağı,* Et suyu,* 1 tutam maydanoz.Yapılışı: Kemikli dana etine tuz ve su ilave edip yumuşayana kadar pişirelim. Piştikten sonra eti kemiklerinden ayırıp doğrayalım. İnce ince doğradığımız soğan ile eti birlikte kavuralım. Üzerine ince ince doğradığımız biberi ve domatesi ilave edip kavurmaya devam edelim. Sonra rendelediğimiz havucu ilave edip kavuralım. Daha sonra çok ince doğradığımız lahanayı ilave edip az kavuralım. Son olarak sebzelerin üzerini geçecek şekilde et suyunu, küp şeklinde doğradığımız patatesi, defne yaprağını, pul biberi ilave edelim. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Üzerine maydanoz serpip soğuk ya da sıcak olarak servis yapalım.
Mısır Çorbası
Malzemeler: * 1. 5 yemek kaşığı mısır unu veya normal un* Yarım yemek kaşığı tereyağı* 1. 5 yemek kaşığı sıvı yağ* 2 su bardağı dondurulmuş mısır* 2 su bardağı süt* 2 su bardağı suYapılışı: Öncelikle 1 su bardağı mısırı 1 su bardağı suda haşlanmaya bırakıyoruz. O kaynarken çorbayı yapacağımız tencerede tereyağı ve sıvı yağı eritip unu da ekleyerek güzelce kavuruyoruz. Un çok kahverengileşmeden üzerine sütü ekleyip topaklandırmadan güzelce kaynayana kadar karıştırıyoruz. Ocaktaki mısır iyice kaynayınca suyuyla birlikte tencereye ekliyoruz ve bir el mikseriyle güzelce püreliyoruz. Pürüzsüzce püre haline getirdikten sonra damak tadına göre baharat ve tuz ekliyoruz. Ardından kalan 1 su bardağı su ve mısırı da ekleyip kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra kaselere koyup üzerine dereotu serpebilirsiniz.
Balık Çorbası
Malzemeler: * 3 adet levreğin kafası-kuyruğu-iskeleti,* 1 adet havuç,* 1 adet kuru soğan,* 1 adet patates,* 2 diş sarımsak,* 9-10 tutam maydanoz,* Tuz,* Karabiber,* 6 su bardağı su.Terbiyesi İçin: * 1 adet yumurta sarısı,* Yarım limonun suyu.Yapılışı: Balığın kafasını,kuyruğunu ve iskeletini güzelce temizleyip yıkayalım. Kuru soğanın, havucun ve patatesin kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayalım. Sarımsakları ince ince doğrayalım. Maydanozları iri iri doğrayalım.Bütün malzemeyi tencereye alalım. Üzerine karabiberi, tuzu ve suyu koyalım. Malzemeler yumuşayana kadar kaynatalım. Ocaktan aldıktan sonra içinden balığın kafasını, kuyruğunu ve iskeletini çıkaralım. Sonra üzerlerindeki eti ayıklayalım. Sebzeleri kalın delikli süzgeçten geçirelim. Çorbayı tekrar ocağa alalım. Bir kaseye yumurta sarısını ve limon suyunu koyup karıştıralım. Kaynayan çorbadan bir kepçe alıp terbiyenin içine döküp terbiyeyi ılıştıralım ve çorbaya ilave edelim. Terbiyeyi ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatalım. Baharatını ve tuzunu kontrol edip ocaktan alalım. Servis sırasında ayıkladığımız balık etinden bir tatlı kaşığı kadar çorba kaselerine ilave edelim. Levrek soteyi yapınca elimde kalan kafa iskelet ve kuyruk kısmını değerlendirip nefis bir çorba yaptım.
Gülüklü Çorbası
Malzemeler: Köftesi İçin: * 100 gr kıyma,* Tuz,* Karabiber.Çorbası İçin: * 3 yemek kaşığı sıvı yağı,* 1 adet domates,* 1 yemek kaşığı biber salçası,* Yarım tavuk göğsü,* 2 yemek kaşığı pirinç,* 1 çay bardağı haşlanmış nohut,* 2 çay kaşığı kuru nane,* 1 çay kaşığı pul biber,* 3 çay kaşığı tuz,* 5 su bardağı tavuk suyuYapılışı: Tavuğu yıkayıp bir tencereye alalım. Üzerine su ilave edip yenebilecek kıvama gelene kadar haşlayalım.Köftesi için; bir kaba kıymayı, tuzu ve karabiberi koyup iyice yoğuralım. Nohut büyüklüğünde köfteler hazırlayıp sıvı yağda kızartalım.Çorbası için; domatesi rendeleyelim. Sıvı yağı tencereye alalım.Üzerine salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar kavuralım.Sonra rendelediğimiz domatesi, naneyi ve pul biberi ilave edip domatesler yumuşayana kadar pişirelim.Sonra tavuk suyunu ve tuzu ilave edip kaynatalım.Kaynayınca içine yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ilave edelim.Pirinçler pişmek üzereyken haşlayıp didiklediğimiz tavukları ve haşlanmış nohutları ilave edelim.Son olarak kızarttığımız köfteleri ilave edip bir iki taşım kaynatıp ocaktan alalım. Gülüklü Çorbamızı sıcak olarak servis yapalım.