Ayva ile Yapabileceğiniz Enfes Tarifler
.
Ayva Tatlısı
Malzemeler:3 orta boy ayva2 su bardağı su4 diş karanfil1 çubuk tarçın1 su bardağı şeker200 gr manda kaymağıHazırlanışı:Ayvaları soyup boylamasına ikiye bölün. Çekirdek yataklarını çıkarın, çekirdeklerini bir kenara ayırın. Yayvan bir tencerede 2 su bardağı su, ayva çekirdekleri, karanfil ve tarçın kabuğunu kaynatın. Ayvaları kaynar suyun içine atın. Tencerenin kapağını kapatın.Ayvalar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 10 dakika kısık ateşte pişirin. Üzerine şekeri ilave edin. 10 dakika daha pişirin. Fırını 200 (turbo 180) derecede ısıtın. Ayvaları bir tepsiye dizin. Sıcak fırının üstten ikinci rafında üzeri hafif renk alana kadar, 5-10 dakika fırınlayın. Ayva tatlısının ortasındaki boşluklara kaymak koyarak servis yapın.
Ayvalı Humus
Malzemeler:300 gr Nohut500 gr Tahin4-5 Diş Sarımsak1 Adet Ekmek AyvasıYarım Limon Suyu2 Tatlı Kaşığı Toz Şeker2 çorba kaşığı bal3 çorba kaşığı zeytinyağı1 çorba kaşığı kırmızı pul biberTuzHazırlanışı:Nohutu bir gece önceden tuzlu suda bekletin. Ertesi gün düdüklü tencerede 20 dakika veya normal tencerede yaklaşık 1 saat pişirin. Tencereden aldıktan sonra kabuklarını ayırın. Blenderde veya çatalla iyice ezin.Tahin, dövülmüş sarımsak, tuz, bir çorba kaşığı şeker, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve limon suyunu ılık nohuta karıştırarak ekleyin.Ayvanın kabuklatını soyup ince rendeleyin. Bir kapta 2 çorba kaşığı zeytinyağında 10 dakika kadar öldürün. Tuz, pul biber, bal, 1 kaşık şeker ilave edip nohutların üzerine dökerek servis yapın. Lezzetli Meze Tarifleri
Ayva Dolması
Malzemeler:6 adet ayvaİç Harcı için:1 adet ayva rendesi2 adet soğanYarım bardak haşlanmış pirinç300 gr kıyma1 çay bardağı kuş üzümü1 çay bardağı file bademYarım çay bardağı tuzsuz antep fıstığıTereyağıZeytinyağıTuzKarabiberKimyonHazırlanışı:Ayvaların tepelerini kapak gibi kesin, içlerini dikkatlice oyun ve limonlu suyun içinde bekletin. Ayvalar yumuşayana kadar haşlayın.Ayva rendesini tereyağ ve sıvı yağ ile soteleyin.Ayrı bir tavada sıvıyağ-tereyağ eritip önce küp küp doğranmış soğanları, kıymayı kavurun sonra kuş üzümü, dolmalık fıstık, file badem, antep fıstığı, tuz, karabiber, kimyon ekleyip pişirin. Ayrı bir kaba alıp üzerine kavrulmuş ayva rendesini ve haşlanmış pirinçleri ekleyin.Hafif haşlanmış süzdüğümüz ayvaların içini doldurun. Üzerinde pekmez gezdirin ve kapaklarını kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 15-20 dk pişirin. Kilo Aldırmayan Yulafı Kek Tarifleri
Fındıklı Ayvalı Tart
Malzemeler:Tart hamuru için:125 gr margarin2 su bardağı un1 çay kaşığı vanilin1 çay bardağı pudra şekeri1 yumurtaÜzeri için:2 ayva1 çay bardağı toz şekerYarım limon suyu1 su bardağı şeftali reçeliFındık ve çikolata sosHazırlanışı:Ayvaları soyup ince dilimleyin.Kararmamaları için limonlu suda bekletin.Bir tavada iki bardak kadar su ile toz şekeri kaynatın.Yarım limonun suyunu ilave edin.Kısık ateşte ayvaları 10 dakika kadar pişirin.Tart hamurunu belirtilen malzemelerle hazırlayın.22-24 cm çapında bir tart kalıbını yağlayıp hamuru kalıba yayın.Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.Tartı çıkarıp üzerine reçeli yayın.Ayva dilimlerini yelpaze şeklinde dizip çok hafif toz şeker serpin.Fındıkla süsleyip tekrar fırına verin.10-15 dakika daha pişirip fırından alın.Fırından çıkarttıktan sonra çikolatalı sosu dökün.
Ayvalı Kek
Malzemeler:4 adet yumurta1 su bardağından biraz fazla toz şeker2 su bardağı ayva rendesi100 gr yumuşak tereyağı1 su bardağı iri çekilşmiş ceviz1 çay kaşığı tarçın1 paket vanilin1 paket kabartma tozu2 – 2,5 su bardağı unHazırlanışı:Yumurta ve şeker köpürünceye kadar blender ile çırpılır.Kalan malzemeler de sırasıyla eklenip iyice karıştırılır.Hazırlanan karışımı ister kek kalıbının içerisine isterseniz de küçük kek kalıplarına dökülerek önceden ısıtılmış 150° fırında pişirilir. Yapımı Kolay 15 Leziz Tatlı
Ayvalı Kurabiye
Malzemeler:200 gram tuzsuz tereyağı1 çay bardağı pudra şekeri1 yemek kaşığı yoğurt1 paket kabartma tozu1 paket vanilya2 su bardağı un+1 yemek kaşığı un1 adet rendelenmiş ayva1 çay bardağı toz şekerHazırlanışı:Hamur malzemesini derince bir kaba aktarın. Ununu eleyerek azar azar ekleyin ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. 20 dakika üzerine bir nemli bez örterek dinlendirin.1 adet ayvayı rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Üzerine 1 çay bardağı toz şekeri ilave ederek pişirin. Ocaktan alıp 1 çay kaşığı tarçın ile yarım çay bardağı ufalanmış cevizi ilave ederek soğumaya bırakın.Dinlenen hamurdan parçalar kopararak avucunuzun içinde açın.1 tatlı kaşığı iç dolgusu yerleştirerek kapatın ve elinizde yuvarlayın.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene dek kurutmadan pişirin.Kış Günlerinde Yapabileceğiniz Birbirinden Güzel 10 Tarif İçin Tıklayınız!
Ayvalı Pilav
Malzemeler:2 su bardağı pirinç2 adet ayva1 çorba kaşığı dolma fıstığı1 çorba kaşığı dolma üzümü1 çay kaşığı safran1 çay kaşığı tarçın2 su bardağı et suyu1 adet kesme şeker4 çorba kaşığı sıvı yağTuzHazırlanışı:Ayvalar yıkanıp kabukları ile beraber kuşbaşı doğranır. Biraz sıvı yağ eklenip kavrulur. Önce fıstığı eklenip kavurmaya devam edilir. Pirinç ilave edilip biraz daha kavrulur. Tuz, şeker, safran, tarçın, dolma üzümü eklenir. Kaynayan su ilave edilip pişmeye bırakılır. Suyu çektikten sonra 15 dakika dinlendirilip servis yapılır.
Ayvalı Et Yemeği
Malzemeler:1 kg. dana kuşbaşı2 adet ayva2 adet soğan1 adet domates1 çay bardağı sıvıyağTuzKarabiberHazırlanışı:Bir tencereye yağ, doğranmış soğan ve kuşbaşı etleri koyup, pembeleşinceye kadar kavurun. Küçük doğranmış domatesleri ekleyin. Birer bardak olmak üzere 3 bardak sıcak suyu arayla tencereye katın. Orta hararette pişirin. Bu arada çekirdekleri çıkartılmış ayvaları 1,5 parmak kalınlığında dilimlere bölüp ete ilave edin. Damak zevkinize göre şeker, tuz ve karabiber serpin.Ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin, bu arada suyu azalırsa su ilave edin. Ayvalar yumuşadıktan sonra tencereyi ateşten alıp servis tabağına boşaltarak sıcak olarak servis yapın. İçinizi Isıtacak 3 Leziz Sıcak Çikolata Tarifi
Zeytinyağlı Ayva Yemeği
Malzemeler:2 adet ayva1 adet patates1 adet havuç1 adet kereviz1 adet soğan1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı şekerYarım çorba kaşığı un4 su bardağı su2 adet limon6 çorba kaşığı zeytinyağıHazırlanış:Ayvaların ve kerevizin kararmaması için 4 bardak suyun içine un ve 1 limonun suyunu sıkın ve karıştırın. Ayvaları soyup doğrayıp hazırladığınız suya atın. Kereviz, patates, havuç jülyen doğrayıp suya atın. Tencereye yağı alıp yemeklik doğranmış soğanı kavurun ardından suyun içindeki sebzeleri, limon suyunu, tuzu, şekeri atıp unlu suyu da ekleyip pişirin.
Ayva Reçeli
Malzemeler:4 adet ayva4 su bardağı toz şeker3 su bardağı su1 yemek kaşığı limon suyu3-4 adet karanfilHazırlanışı:Ayvalar kabukları soyularak dilimleyin (yaklaşık yarım cm kalınlığında ve 2 cm eninde dilimleyin).Bu işlem yapılırken çekirdekleri de bir kenarda biriktirin. Ayvalar dilimlendikten sonra bir kabın içine alınarak üzerine şeker ilave edilir ve birkaç saat beklemeye bırakın. Şekerler erimeye başladıktan sonra tencereye alınarak üzerine su ekleyin. Son olarak ayvaların çekirdekleri de eklenerek kaynamaya bırakın. Reçel istenilen kıvamı alana kadar kaynatın. Ocağı kapatmaya yakın limon suyu ve karanfiller de eklenir, bir kaç dakika daha kaynatıldıktan sonra alın. Soğumasını beklemeden kavanozlara paylaştırılıp kapağını kapatın.