Yeni Yıla Sağlıklı Adımlarla Yürüyün!
.
Yeni yıla gireceğimiz yılbaşı gecesine artık sayılı günler kaldı. Yılbaşı kutlamaları sırasında yiyip içtiklerimizin bizi sağlığımızdan edebilir. Yeni yıla yağlı ve şekerli besinlerin neden olduğu ağırlık, rahatsızlık ve inatçı kilolarla “merhaba” demeyin! Daha da önemlisi hiçbir şeyi umursamadığımız ve doyasıya eğlenmeye niyetlendiğimiz bir tek gecenin, sonradan çıkacak acısı ve verdiği pişmanlığıyla sağlığınızdan olmayın!Kaynak fotoğraflar: Ingımage, Alamy
Uzun, keyifli ve hafif bir yılbaşı gecesi geçirmek, sağlıklı adımlarla yeni yıla girmek için, 3 günlük programla vücudunuzu yeni yıla kolaylıkla hazırlayın. Tavsiyeler önemli ve uygulaması da kolay! Diyetisyen Emre Uzun, üç günlük program çerçevesinde sabah, öğle ve akşam yapmanız gerekenleri sıraladı.İşte üç günde sağlıklı olmanızı sağlayacak program...
1. Gün – Sabah: 1 kupa yeşil çay+ 1 adet metabolizma omleti
Malzemeler:•1 adet yumurta•1 çay bardağı kadar süt•1 silme çay kaşığı karabiber•1 silme çay kaşığı kırmızıbiber•1 silme çay kaşığı pul biber•2 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesi•1 tatlı kaşığı zeytinyağıHazırlaması kolay!•Bir kapta tüm malzemeleri karıştırıp yağsız tavada pişiriyorsunuz.
2. Gün – Sabah
Kahvaltı için “Yeni yıla hazırlık karışımı”nı tavsiye ediyoruz.Malzemeler:•3 yemek kaşığı yulaf ezmesi•1 su bardağı laktozsuz süt•1 çay kaşığı tarçın•3 adet ceviz•1 orta boy Trabzon hurmasıHazırlanışı:•Yulaf ezmesi süt ve tarçını karıştırın. Üzerine 3 adet ceviz ve 1 orta boy Trabzon hurması dilimleyip afiyetle yiyin.
Öğle: Ödem atıcı çorba
Malzemeler:•1 adet rendelenmiş kabak•1 adet kırmızı ince ince doğranmış biber•1/ 3 demet doğranmış dereotu•1 adet rendelenmiş domates•1 yemek kaşığı maş fasulyesi•1 tutam pul biber•1 tutam kekik•1 tutam kimyon•1 tatlı kaşığı zeytinyağıHazırlanışı:•Kabağı, kırmızıbiberi, maş fasulyesini ve domatesi 2 su bardağı kadar suyla pişirip, içine zeytinyağı, pul biber, kekik kimyon ekleyerek afiyetle tüketin.
3.Gün – Kahvaltı
•1 su bardağı laktozsuz süt, 1 yumurta ile yapılmış bol sebzeli menemen ve 1 dilim tam buğday ekmeği kahvaltı için yeterli olacaktır.
Akşam: Kinoa Salatası
Kinoa salatası hazırlamak için;•1 su bardağı kinoayı haşlayın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, içine yarım demet semizotu, bir avuç roka, bir avuç maydanoz, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ekleyin. •Tüm bu karışımın üzerine dökmek için de yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tam limon suyu ve 1 çay kaşığı tuzukarıştırın, salatanızın üzerine dökün.
Yılbaşı akşamı alkol tüketecekseniz, dikkat!
Uzun, yılbaşı gecesi alınan alkolle ilgili olarak çoğumuzun tedbirsiz davranıyor; kimi ölçüyü kaçırırken kimi de durduk yerde kilo alıyor. Alkollü içeceklerin 100ml’sifarklı kalori miktarına sahiptir. Örneğin şarabın 100 ml’si 83 kalori içerirken votka ve rom 231, rakı 251, viski 250 ve bira da 43 kalori içerir. Her içkinin alkol oranı da farklıdır. Örneğin biralar %3 ile %8 arasında alkol barındırırken şarapların alkol oranı %8 ile %15 arasındadır. Bu nedenle, yılbaşı gecesi alkol alacaksanız, bir şişe bira veya bir kadeh şarap tercihi yapmak votka, viski, martini, rakı, rom veya kokteyllere göre çok daha iyi bir seçenektir.
Alkolünüzü yemekle birlikte, azar azar içerek ve yanında daha az tuzlu çerezler tercih ederek tüketmelisiniz. Tahminen bugüne dek hep farklı şeyler duymuşsunuzdur ancak burada önemli olan, alkolle kırmızı eti birlikte tüketmemek! Çünkü hem kırmızı etin hem de alkolün toksik etkisi çok yüksektir ve toksik bileşenlerin atılımı da karaciğerinizin yorulmasına neden olacaktır.
Yılbaşı sonrasında hızla toparlanmak için…
Yılbaşı gecesinin yorgunluğu, yoğun yeme içmeyle geçen saatleri sonrasında nasıl toparlanmalıyız? Üç adımda toparlanmanız mümkün. Bu adımların ilki aldığınız alkolle başa çıkmanıza yardımcı olurken ikinci adım sofrada saatlerce yemek yedikten sonra yorgun düşen sindirim sisteminizi rahatlatacak, üçüncü adım da normal hayatınızda ihtiyacınız olan enerjiyi geri kazanmanızı sağlayacaktır.İşte o üç adım...
1-Karaciğerinizi destekleyin!
•Arınma içeceği hazırlayın: 1 litre suya, 5 gram rezene, 5 gram zencefil, 1 demet maydanoz, 1 bütün limon suyu, 2 adet kabuk tarçın ekleyip bir çay hazırlayın ve bunu öğün aralarında tüketin. •Ana öğünlerinizi mevsim sebzeleriyle yapın. Ispanak, kıvırcık, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler iyi birer seçim olacaktır. Yeşil yapraklı sebzeler üzerinde bulunan “klorofiller” toksinleri emer ve ağır metal, kimyasallar, pestisitleri nötralize eder. Bu da karaciğerin rahatlamasına ve dinlenmesine destek olur.
•Su için. Günlük 2,5- 3 litre su tüketerek, dehidrate olmuş bünyenizin toparlanmasını sağlayın.•Avokado tüketin. Avokado, karaciğerin vücuttan toksinleri temizlenmesi için gerekli olan “glutation” üretimine yardımcı olur ve toksinlerin atılmasını sağlar. •Greyfurt yiyin. Greyfurt, içeriğindebulunan yüksek miktarda “C vitamini” ve “antioksidanlar” sayesinde karaciğerin hem doğal yolla hem de hızlı bir şekilde zararlı maddeleri atmasına yardımcı olur.
2-Midenizi rahatlatın!
•Nane çayı tüketin. Nane çayı, midedeki ekşimeyi yatıştırıp rahatlatır ve hazımsızlığı giderir: 3-4 parça taze naneyi tepsiye serin ve çıtır çıtır olana kadar kurutun. 1 demlik kaynamış suya 2-3 çay kaşığı nane ekleyip 10-15 dakika beklettikten sonra tüketin.•Kişniş, gaz giderir, kas gevşetir ve sindirimi kolaylaştırır.•Papatya, hazımsızlık başta olmak üzere birçok sindirim sorununa iyi gelir.•Yeşil çay, mideyi sakinleştirmeye, gaz ve şişkinlik gidermeye yardımcıdır.