Yaz meyve ve sebzeleri!
.
Birçok meyve ve sebzenin tazesini bulabileceğiniz yaz aylarında uzmanlar, günde 6 - 7 öğün meyve ve sebze tüketilmesini öneriyor. Başta kanser, kalp ve sindirim sistemi gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde ve kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzeler büyük roloynuyor. Ayrıca yine bu aylarda antioksidan bakımından zengin olanların tüketilmesine özen göstermek gerekiyor. Ömeğin; yeşil biber, maydanoz, çilek ve erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini antioksidandır. Ayrıca yumurta, süt ve türevieri, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini, tahin, kurabaklagil, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bulunan E vitamini de antioksidandır. Bu gıdaların özellikle yaz aylarında sıkça tüketilmeleri öneriliyor.
Ne kadar sıvı tüketmeliyiz?
Yaz aylarında sıcakların artmasıyla birlikte vücuttan ter ile sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineraller kaybedilir. Vücutta fazla su kaybının meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2.5-3 litre su içmek çok önemli. Yine yaz aylarında egzersiz ve spor yapılırken kış aylarına göre daha fazla sıvı kaybı yaşanacağı için egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasındaysa 10-15 dakikada bir yarım bardak su içmek gerekiyor. Ancak aşırı su tüketiminin getireceği zararlar da unutulmamalı. Vücudun ihtiyacından fazla su tüketmesi, böbreklerin zarar görmesine ve vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.