Tok Tutan Gıdaların Başında Ceviz Geliyor!
.
California Walnut Commission tarafından 9 Mart 2016 tarihinde Gymstop Florya Flyinn’de Dilara Koçak ile Ceviz Sohbeti etkinliği gerçekleştirildi. Spor yapanların sağlıklı beslenmesi üzerine bilgiler veren Uzman Diyetisyen Dilara Koçak “Cevizin içindeki yağlar midede daha uzun süre kaldığı için emilim açısından baktığınızda tokluk hissini uzatıyor” dedi...
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi ceviz
Önemli miktarda omega-3 yağ asidi içeren tek sert kabuklu yemişin ceviz olduğunu vurgulayan Dilara Koçak, ceviz tüketiminin özellikle spor yapanlar için sağlıklı beslenmede büyük etkisi olduğunu belirti. Bununla birlikte özellikle çocuklarda ceviz tüketmenin bilişsel zeka gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Sağlık ve kilo kontrolü üzerine farklı birçok faydasıyla bilinen cevizin fonksiyonel bir gıda olduğunu vurgulayan Dilara Koçak ve Gymstop spor eğitmenleri, katılımcılarla ceviz tüketmenin insan sağlığı için oluşturduğu 10 önemli noktayı paylaştılar;
Akdeniz tipi beslenmenin önemli bir parçası olan ceviz, kalp hastalıkları riskinin %30, inme riskinin ise %49 azaltıldığı Predimed çalışmasında da kilit bir gıda olarak öne çıkmıştır. (Estruch, 2014)
Ceviz, yaygın olarak tüketilen yemişler ve yerfıstıkları arasında en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir. Polifenollerin büyük çoğunluğu antioksidandır ve kalp hastalıkları ve kanserden korunmada güçlü bir rol oynadığı bilinmektedir. (Vinson, 2012)
Günde 42 gram ceviz tüketmenin, kalp-damar hastalıklarının iki risk faktörü olan non-hdl kolesterolü ve apolipoprotein-b’yi anlamlı düzeyde azalttığı tespit edilmiştir. (Wu, 2013)
Ceviz dahil olmak üzere daha yüksek miktarda yemiş tüketiminin, ileri yaşlarda alzheimer gibi hastalıkları önlemede etkili olduğu; genel bilişsel kabiliyette iyileşme sağlayabildiği ve halk sağılığı açısından kolaylıkla kullanılabilecek bir ürün olduğu ifade edilmiştir. (O’brien, 2014)