Tabağınızda Mutlaka Olması Gereken Besinler!
.
Sağlıklı beslenmek için ne kadar çok renkte sebze ve meyveyi tüketirsek kendimize o kadar çok iyilik yapıyoruz.. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yasemin Bekmezci,
zayıflama, yaşlanma etkilerini geciktirme, bağışıklığı destekleme, cildi gençleştirme, hastalıklara karşı koruma gibi birçok yararlı etkileri bulunan sebze ve meyvelerden günde 5 porsiyon tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak özellikle içeriğindeki şeker nedeniyle meyve yerken aşırıya da kaçmamak önem taşıyor. Sağlıklı bir yaşam için tabağımızda mutlaka bulunması gereken bu besinler...Kaynak Fotoğraflar: Pinterest
Karpuz:
Hem serinletici etkiye sahip olması hem de su içeri karpuzu yaz aylarının vazgeçilmezi yapıyor. İçeriğinde bulunan likopen sayesinde de kalp dostu besinler arasında yer alıyor. Kansere karşı koruyu etkisi de bulunan karpuz aynı zamanda şeker oranı yüksek meyveler arasında yer aldığı için dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Karpuzun 1 porsiyonu 1 ince dilim (200 gr) ölçüye tekabül ediyor.
Kavun:
Sofralarımızın vazgeçilmezi olan kavun yüksek oranda potasyum içeriğiyle kan basıncının dengelenmesi, kötü kolesterolün düşürülmesinde yarar sağlıyor. Kavun ayrıca C vitamini ve beta karoten içeriyor.Ancak yüksek şeker içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesi gereken bir meyve olan kavunun, 1 porsiyonu 1 ince dilime denk geliyor.
Üzüm:
Özellikle kırmızı üzüm kanser oluşumunu önleyen çok güçlü antioksidantlar içeriyor. Bunlardan quercetinin maddesi damar gevşetici ve kan sulandırıcı özelliği bulunuyor. Üzümün kabuk kısmında bol miktarda bulunan resveratrol, koroner kalp hastalıkları yanında alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar ve menapoz sonrası kemik erimesinin önlenmesinde etkili olduğu birçok araştırmayla da gösterilmiş durumda. 1 porsiyon üzüm 15 adetten oluşuyor.
Kiraz:
Kiraza kırmızı rengini veren antosiyanin, hücreleri kanser yapıcı etkenlere karşı koruyor. Antosiyaninler vücutta inflamasyonu önleyici özelliğinin yanı sıra, kas ağrılarını hafifletmekte ve kalp-damar hastalıkları riskini de azaltıyor. Kendisi gibi sapı da faydalı olan kiraz iyi bir idrar söktürücüdür.Kirazın 1 porsiyon miktarı 10-12 (75 gr) adettir.
Şeftali:
Şeftali görme fonksiyonları, cilt sağlığı, bağışıklığın desteklenmesi için gerekli A vitamini yönünden zengindir. Özellikle yüksek potasyum içeriği sayesinde, yaz mevsiminde sıkça karşılaşılan ishal sorununda da kullanılıyor.1 porsiyonu 1 orta boya (100 gr) denk geliyor.
Domates:
Yaz mevsiminin en çok soframıza eşlik eden sebzesi domates güçlü bir antioksidant olan likopen açısından son derece zengin bir sebze. Cildi UV ışınlarına karşı koruyarak yaşlanmayı geciktirici özelliği bulunan likopen, özellikle domatesin işlenmesi ve pişmesiyle birlikte artıyor. Bu özelliği ile kardiyovasküler hastalıklar, kanser (özellikle prostat, cilt, mesane), diyabet ve osteoporoz riskini düşürmede rol oynuyor
Semiz Otu:
Sebzeler içinde en fazla omega-3 bulunduran sebze semizotu. Omega 3 ün, kan sulandırıcı ve kan basıncını düşürücü özelliklerinden dolayı kalp sağlığı için, yaşlılarda ve çocuklarda beyin faaliyetleri açısından yararlı etkileri bulunuyor. Ayrıca cilt üzerinde yaşlanma ve kırışıklık karşıtı etkiler gösteriyor.