Sağlık için önce mutfağınızı değiştirin!
.
Sağlıklı bireyler olmak için yeni bir başlangıç yapalım mutfaklarımızı değiştirelim. Doğru alışveriş, sağlıklı yemek pişirme teknikleri ile ilk adımı atabiliriz. Doğruları bilelim, hataları silelim ve öncelikle değişime açık olalım.
İyi ve sağlıklı yemek iyi malzeme, sağlıklı pişirme tekniklerinden geçer. Yemekleri kalori artırmadan, sağlıkla tatlandırmak için aşağıdaki önerileri izleyin:
Kokulu bitkilerden : Adaçayı, mercanköşk, fesleğen, kekik, maydanoz, dereotu,reyhan biberiye, rezene.Baharatlardan : pul biber, tarçın, Hindistan cevizi, karabiber , köri, zerdeçal, zencefil, hardal, ketçap, az yağlı krema, az yağlı ya da yağsız yoğurt, az yağlı süt, balzemik, nar ekşisi, koruk suyu, üzüm veya şarap sirkesi.Tuzu azaltılmış soya sosu, sarı veya yeşil limon suyu..
Yağsız pişirmenin en sağlıklı, lezzetli ve pratik yolu!
Yüksek basınçta pişirme = Düdüklü tencereKısalan pişirme süreleri, vitamin ve minerallerin kaybını azaltır. Yiyecekler gerçek lezzetini korur, çeşniler de tadını kaybetmez, yemeklerdeki yağ miktarını sınırlamaya çalışanlar için de oldukça uygundur. Özellikle geç pişen sebzeler için yardımcı çözümdür. Düşük basınçta pişirme = Buharda pişirmeBuharda pişirmeye uygun tencereler veya makinelerde hazırlanır. Vitamin, mineral, protein yapılarını da korur, sindirimi rahattır ve lezzetlidir.
Yağda değil fırında pişirin!
Et yemeklerinden, sebzelere kadar hatta kompostoları bile fırında pişirebilirsiniz. Yemeğin lezzeti yağından değil, doğru pişirme tekniği ve baharatından gelir.Patates tava yerine fırında pişirin, cips yerine kabakları halka halka kesip az yağla ovup, mısır unu ve kaya tuzu ile fırınlayın çıtır kıtır bir lezzetle atıştırmalık yapın. Sebzeleri fırın poşetinde şakşuka gibi sadece domates sos, sarımsak ve fesleğenle pişirin.
Yine yağlı kağıtta her şeyi pişirebilirsiniz. Kağıtta kebaplar, balıklar, sebzeler ister fırında ister tost makinesinde pişirebilirsiniz. Fırında sebze pişirirken fazla su verir bu yüzden kağıda birkaç delik açılmalıdır. Kalkan tava diyenlerdenseniz kendi yağıyla fırında deneyin. Güveçler her zaman tencere yemeklerinden daha lezzetlidir, diyette değilim hissi yaratır. Mücver yaparken kızartmayın fırında pişirin.
En sağlıksız pişirme yöntemleri!
1) Mangalda pişen besinlerden eriyen yağlar ateşin üstüne aktıkça yanar ve tehlikeli kanserojenler açığa çıkar. Bunun üstüne bir de etin proteini yandıkça başka kanserojenler oluşur. Yine ekmeğin de yanması tehlikelidir. Yoksa yanmış ekmek arası et yiyen biri ciddi tehlikede mi?
2)
Kavurma : Yiyeceklerin uzun süre pişirilmesi, değerli içeriklerinin kaybıyla sonuçlanır. Besinler kahverengileşmeye başladığında organik maddeler bozulur besin deri kaybolduğu gibi zararlı maddeler de oluşur.