Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Sağlıklı beslenme deyince çoğumuzun aklına ilk gelen şey, sebze ve meyve tüketmek oluyor.
2
Alternatif olarak üretilen vitamin desteklerini alsak bile, bu besin destekleri günlük olarak tükettiğimiz meyve ve sebzenin yerini tutamıyor.
3
Bunun önemli bir nedeni, vitaminlerin yanı sıra taklit edilemeyen bir çok provitamin, antioksidan, aromatik bileşiklerin sebze ve meyvelerde yer alıyor olması.
4
İşte meyve ve sebzelerin renklerinde gizli, taklit edilemeyen doğal maddeler:
5
Sarı-Turuncu meyveler
6
Beta karoten- A vitamini: Beta karoten bağışıklık sistemini destekler, kansere karşı korur.
7
Havuç
8
Balkabağı
9
Kayısı
10
Şeftali
11
Beta karoten C vitamini: Limon
12
Kayısı
13
Portakal
14
Şeftali
15
Potasyum: Vücuttaki mineral dengesini korur, fazla su, şeker ve tuzu atar. Tansiyonu dengeler.
16
Muz
17
Ananas
18
Greyfurt
19
Portakal
20
Kırmızı meyve ve sebzeler
21
C vitamini: Frambuaz
22
Çilek
23
Yaban mersini
24
Kırmızı biber
25
Domates
26
Antosiyaninler: Antioksidan özelliği vardır, kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
27
Kırmızı soğan
28
Kırmızı lahana
29
Mavi- mor meyve ve sebzeler
30
C vitamini + Antosiyanin: Böğürtlen
31
Bordo üzüm
32
Fenolikler: Antioksidan özellikleri vardır. Kalp, damar hastalıkları ve kanser riskini azalttığı görülmüştür.
33
Kuru erik
34
Kuru üzüm
35
Patlıcan
36
Beyaz sebzeler
37
Alisin: Antibakteriyel özellikler içeren alisin, çeşitli hastalıklara ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.