Mutlaka Tüketmeniz Gereken 11 Mor Yiyecek
.
Mor yiyecekler sağladığı faydalar ile son yıllarda oldukça fazla tüketiliyor. İçerdiği antioksidanlar, vitaminler ve dahası ile oldukça fazla yarar sağlıyor. Peki bu mor yiyeceklerin faydaları nelerdir ve sağlığınız için mutlaka tüketmeniz gereken mor yiyecekler hangileridir? Öncelikli olarak mor yiyeceklerin faydalarına göz atarak başlayalım.Kaynak Fotoğraflar: Pixabay
Unutkanlığı ve yaşlılığı önlüyorlar
Mavi ve mor renkli besinlere bu rengi veren pigmentler antosiyanin olarak adlandırılıyor. Antosiyaninler ise hücrelerin hasar almasını bunun akabinde yaşlanmasını önlüyorlar. Bu yüzden unutkanlık ve yaşlanmayı da önlüyorlar.
Detoks etkisi yapıyorlar
Mor yiyecekler tam anlamıyla antioksidan deposu oldukları için, yüksek oranda vücutta bulunan toksinleri atmaya yardımcı oluyorlar. Yaptıkları bu detoks etkisi aynı zamanda zayıflamaya da yardımcı oluyor.
Obeziteyi engelliyorlar
Antosiyanin içeren mor yiyeceklerin obeziteyi engellemesi 2008 yılında Japonya'da yapılan bir araştırma ile kanıtlanmıştır. Bu araştırma antosiyanin alınımının artmasıyla kilo alımının azalmasını kanıtlamaktadır. Yani bu araştırma antosiyanin alımı ile yağ hormonunun düzenlenebileceğini göstermektedir.
Beyin aktivitesini güçlendiriyor
Yapılan araştırmalar, mor yiyeceklerin mor rengi almasını sağlayan antosiyaninler ile kişinin beyin aktivitesini arttırdığını gösteriyor.
Kalp sağlığına iyi geliyor
Bu faydaların yanı sıra antosiyaninler kişinin kalp sağlığını önemli ölçüde koruyor. Kan damarlarını ve kalp kaslarına iyi geliyor; bu sistemleri yeniliyor ve hasar gören dokuları onarmayı sağlıyor. 2013'te yapılan bir başka araştırma ise mor yiyecek tüketen kadınların kalp krizi riskini yüzde 32 daha düşük oranla yaşadıklarını gösteriyor.