Mutfağınızda doğru besinler bulundurun!
.
SAĞLIKLI BESLENMEK, İDEAL KİLOYU KORUMAK İÇİN MUTFAĞINIZI DOĞRU GIDALARLA DOLDURMALISINIZ
Çikolatalı, tatlılı dondurma yerine meyveli yoğurt yapabilirsiz. Mevsim meyvesini rendeleyip, az yağlı 2 yemek kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı dut pekmezi karıştırıp derin dondurucuya atın. 1 gün bekledikten sonra harika bir tat yakalayacaksınız. Dondurma alacaksanız da tek porsiyonluk kaplarda ya da az alın, stokcu olmayın. Yine kırmızı veya beyaz üzümü derin dondurucuya atılır, donmuş üzüm dondurma alternatifi olabilir. Milföy hamur yerine kepekli lavaş veya yufka kullanılabilir. Pratik olsun derseniz yufka böreklerini tek porsiyonluk bohçalar halinde hazırlayın, dondurucudan çıkarıp suya sokup fırınlayın.
BUZDOLABINIZDA HIZLI YEMEK DEĞİL, HIZLI YEMEK PİŞİRMEK İÇİN YARDIMCI BESİNLER BULUNDURUN
Yağlı et, derili tavuk but,hazır köfte, kanat , nuggets, şinitzel, fish fingers (bunlar Türk mutfağına yeni, çocuklarımıza büyük tehdit) . Bunlar yerine yağsız kırmızı et ve beyaz et (hindi, tavuk ). Yağsız etten çekme kıymayı sebze rende ile yoğurun. Kesinlikle yapay soya kıymaları ile hazırlanmış hazır köfteleri tercih etmeyin. Önceden alınmış, yağsız kırmızı etten çekilmiş kıymayı küçük porsiyonlar halinde bölüştürün. Ayrıca kuru soğan, ekmek içi, mevsim sebzeleri, küçük parça etler, haşlanmış kuru baklagiller hazır halde edilirse daha lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz.
Dondurulmuş patates yerine patatesleri soyup zeytinyağı, kekik pul biber ile soslayıp fırınlayın. Yağlı fırın kağıdına soslanmış, dilim patatesleri yayıp önceden ısıtılmış fırında buharda pişirin.
KAHVALTILIKLAR:
Tam yağlı peynir yerine az yağlı beyaz, lor, labne light kullanın.Salam, sosis yerine hindi füme veya sucuk kullanın. Hafif sucuk için dilimleyip haşlayın böylece fazla yağdan kurtulmuş olursunuz. Reçel, kakaolu fındık ezmeleri yerine doğal bal, şekersiz reçel, doğal pekmez, şekersiz fıstık ezmesi kullanın. Vişne, elma rendesi, çilek karıştırıp kendi meyve şekeriyle marmelat yapın.Margarin yerine doğal tereyağ veya zeytinyağı tercih edin. Sağlıklı da olsa miktarı arttırmayın.
ANA BÖLME:
Tam yağlı yoğurt yerine az yağlı olanlar seçin, kaymağını yemeyin.Krema yerine az yağlı süt, light labne veya light krem peyniri ile yemekleri lezzetlendirin.Hazır mısır yerine koçan mısır alıp haşlayın, bıçakla mısırları ayırın derin dondurucuya koyun.Gazlı içecekler ve hazır meyve suları yerine sodanın içine meyve suyu, şekersiz komposto, ice tea light, doğal meyve suyu (vişne ağırlıklı mevsim meyveleri az suda kaynatılıp süzgeçten geçirilir). Light maden suyuna limon sıkıp tatlandırıcı karıştırarak light gazoz elde edin.
Mayonez yerine süzme yoğurt ya da limonla ezilmiş avokado ya da tahin kullanın. Baklava, şerbetli tatlılar, pasta yerine sütlü tatlılar, tahıllı kekler, dondurmalı kabak tatlısı tüketin. Koyu turuncu renkli balkabaklarını fırın poşetine koyup fırınlayın. Yine ayva, elma veya armut tatlısı az suda, göbeğine elma rendesi ekleyip tarçın serpip, pişirilebilir.
Makarna, pilav yerine kepekli olanları ya da bulgur ya da fırında sebzeli yufkalı mücver pişirin.( tarifi aşçı kiloss’da)Kremalı, çorbalar yerine sütlü, peynirli, çorbalar unlu çorbalar yerine bulgurlu, yulaflı çorbalar kullanınDeğişik alternatifler www.berrinyigit.com Aşçı Kiloss’da !