Kefir Diş Çürümelerini Önlüyor
.
Ege Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma kefirin diş çürümelerini engellediğini ortaya koydu. ÇÜRÜMEYİ ENGELLİYOR
Araştırmayı yürüten öğretim üyelerinden Doç. Dr. Cem Karagözlü, "Kefirin içerisindeki bakteriler ağız içerisindeki mikroorganizmaları baskılıyor ve çürümeyi engelliyor" dedi. Kefirin faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı...Kaynak Fotoğraflar:Google Yeniden Kullanım
SAĞLIKLI BAKTERİLER İÇERİYOR
Yoğurttan farklı olarak hem bakteriler, hem de mayalar var. Bunlar çalışarak içerisindeki sütün şekerini, proteinini, yağını parçalayıp; vücuda daha hazır ve faydalı hale getiriyor. Yağ asitleri aynı zamanda proteinleri parçalayarak amino asitlere, süt şekerini de bir takım özel organik asitlere dönüştürüyor, bunlar da vücut için oldukça sağlıklı.
MUCİZEVİ PROBİYOTİKLER
Kefiri kaynağına göre kullandığınızda gerek sanayi tipi olsun, gerek evde yaptığınız tane kefirler olsun herhangi bir yere bulaştırmadıktan sonra içerisinde probiyotik bakteriler var. Probiyotik bakterilerin özelliği, tükettikten sonra midede 1 buçuk 2 pH'a kadar çok asitli ortama iniyor. Orada ince bağırsaklara geçene kadar dayanıklı kalıyor. Yoğurt bakterileri o kadar kalmıyor. Bağırsağa ulaştığında hem oradaki çalışmaları hem de vücut için faydaları artıyor.
SAĞLIK PROBLEMİ OLMADAN KEFİRİ KULLANMAK GEREKİR
Uzmanlar kefirin sağlık problemi olmadan önce kullanılmasından yana. Böylece koruyucu bir gıda olmuş oluyor. Kefirin içerisinde sütten gelen kalsiyum var, özellikle kemik yapısı için çok önemli. Günde alacağınız kalsiyum miktarı bellidir; 3-4 porsiyon alırsınız. İşte sabah güzel bir peynir yemişseniz, öğlen yoğurtla bunu takviye ediyorsanız, öğün arası yapmak isterseniz bunun bir bardak kefirle tamamladığınızda akşam yemeğinizde bir bardak ayran içtiğinizde dört porsiyonu tamamlamış oluyorsunuz.
"1 YAŞINDAN ÖNCE ÇOCUĞA KEFİR İÇİRİLMEMELİ"
Çocuklara 1 yaşından sonra kefir içirilmemesi gerekiyor. İçerisindeki mikroorganizmalar çalışırken süt şekerini, asidini parçalıyorlar burada süt asidi farklı formlara bölünüyor özellikle 1 yaşından küçükler için kefiri önermiyoruz. Aslında 6 aydır ama çocuğun gelişmesine bağlı olarak 1 yaşından sonra kefiri günde bir çay bardağı ile başlayarak tüketmeliler.
"KEFİRİN DİŞ ÇÜRÜMELERİ ÜZERİNE OLUMLU ETKİSİ YÜZDE 77'NİN ÜZERİNDE"
Kefirleri bölümümüzde ürettik. Mikroorganizma sayısı belli, içerisindeki protein, yağ, laktoz, mineral maddeler belli. Tanımladığımız kefiri, etik kuruldan geçirdikten sonra tüketicilere verdik. Kontrol grubu olarak süt kullandık. Üç hafta boyunca düzenli olarak birinci grup süt içti, ikinci grup günde 150 mililitre, üçüncü grup ise bir sabah bir akşam toplam 300 mililitre kefir içti. Çalışmada kefirin diş çürümelerine etkisine baktık; sabah, akşam kefir içen grupta Streptococcus mutans bakterisi kaynaklı diş çürümelerine kefirin olumlu etkisinin yüzde 77 oranının üzerinde olduğunu gördük.