İçinizi Isıtacak Sağlıklı Çorba Tarifleri
.
Bazen başlı başına bir öğün bazense güzel bir yemeğin başlangıcıdır çorba. Özellikle de kış mevsiminin kendini iyice hissettirmeye başladı bugünlerde sofralardan hiç eksik olmaz. İçinizi ısıtacak, hem sağlıklı hem de doyurucu çorbalar hazırlamak istiyorsanız haydi mutfağa.Kaynak Fotoğraflar:Hürriyet Arşiv
SEBZELİ KUSKUS ÇORBASI
MalzemelerYarım soğan, 1 dal pırasa, 1 havuç, 1 kereviz, 2 diş sarımsak, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım çay kaşığı zencefil, yarım çay kaşığı zerdeçal, 6 su bardağı tavuk suyu, yarım limonun suyu, 220 g tavuk göğüs eti, 1 çay bardağı kuskus, tuz, karabiber. Süslemek için maydanozHazırlanışıYemeklik doğradığınız soğan, ince doğradığınız pırasa, yarım ay doğradığınız havuç, küçük küp doğradığınız kereviz ve ezdiğiniz sarımsağı zeytinyağında soteleyin. Zencefil ve zerdeçalı ekleyip aromaların kokusu çıkana kadar kısık ateşte sotelemeye devam edin. Tavuk suyu, limon suyu, küp doğradığınız tavuk göğüs eti ve kuskusu ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika da pişirip ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyerek sıcak servis yapın.
ISPANAKLI KABAK ÇORBASI
Malzemeler1 soğan, 1 yemek kaşığı tereyağı, 500 g kabak, 1 litre sebze suyu, 6 - 7 dal ıspanak, 2 yemek kaşığı bulgur, tuz, karabiber, 1 kutu labne peyniri. Süslemek için kurutulmuş domates, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 yemek kaşığı tereyağı.HazırlanışıYemeklik doğradığınız soğanı tereyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. İri doğradığınız kabakları ve sebze suyunu ilave edin. Kabaklar yumuşamaya başlayınca iri doğradığınız ıspanak ve bulguru ekleyip tuz ve karabiberle tatlandırın. Bütün sebzeler ve bulgur iyice pişince ocaktan alıp labne peynirini ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blender’dan geçirin. Tekrar kaynatın. Üzerini kurutulmuş domatesle süsleyin ve kırmızı toz biberle birlikte erittiğiniz tereyağını gezdirin. Sıcak servis yapın.
KREMALI FASULYE ÇORBASI
Malzemeler4 diş sarımsak, 1 soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı hafif haşlanmış kuru fasulye, 5 su bardağı sebze suyu, 1 yemek kaşığı limon suyu, tuz, 1 tatlı kaşığı biberiye, karabiber, 200 ml krema. Süslemek için kabak çekirdeği içi, zeytinyağı, taze biberiye.HazırlanışıBu çorbalar içinizi ısıtacakEzdiğiniz sarımsağı ve yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Haşlanmış kuru fasulye, sebze suyu ve limon suyunu ekleyin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocaktan alıp kremayı ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar blender’dan geçirip bir taşım daha kaynatın. Kabak çekirdeği içini hafif kavurun. Çorba kaselerinin üzerine zeytinyağı gezdirin. Kavrulmuş kabak çekirdeği içi ve biberiye ile süsleyerek sıcak servis yapın.
BALKABAĞI ÇORBASI
Malzemeler5 bardak tavuk suyu, 1 buçuk çay kaşığı tuz, 4 bardak püre halinde balkabağı, 1 kaşık doğranmış taze maydanoz, 1 orta boy ince kıyılmış soğan, yarım çay kaşığı kekik, 1 diş ince kıyılmış sarımsak, yarım bardak krema, 5 tane karabiber.HazırlanışıDoğranmış taze maydanoz haricindeki tüm malzemeyi bir tencereye koyun ve yarım saat boyunca kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Daha sonra bu karışımı ocağın üstünden alın ve bir karıştırıcı yardımıyla tüm malzemeyi homojen hale gelene kadar karıştırın. Çorbanız kıvamlı bir püre olduğunda yeninden ocağın üstüne koyun ve içine kremanızı dökerek bir 5 dakika daha karıştırın. (Dilerseniz krema ilave etmeyebilirsiniz.) Daha sonra kâselere dökün ve üzerine taze kıyılmış maydanoz serperek servis edin. Afiyet olsun!
BALIK ÇORBASI
Malzemeler1 kefal ya da levrek, 2 soğan, 1 havuç, 2 kaşık kırık pirinç, 1 kaşık tereyağı, 2 diş sarımsak, yarım demet maydanoz, yarım limon suyu.HazırlanışıBalıkları soyup temizleyin ve dört beş parça olacak şekilde bölün. Bir tencereye atıp, içine bölünmüş soğan, havuç, patates, sarımsak ve maydanozu ekleyip, üzerine limon suyunu koyun ve 5-6 bardak su koyup 45 dakika pişirin. Daha sonra ateşten alıp suyunu süzün. İçine yıkadığınız pirinçleri ekleyip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Limonlu terbiyenizi hazırlayıp, ılıtarak çorbaya ekleyin. Kâselere alın ve üzerine kıyılmış maydanoz koyarak servis edin.
KÖZ PATLICAN ÇORBASI
Malzemeler: 4 patlıcan, 2 kaşık un, 1 bardak süt, 1 bardak et suyu, 1 kaşık tereyağı, su, tuz, muskat. Üzeri için krema.Hazırlanışı:Öncelikle patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup doğrayın. Tereyağını eritip, unu ekleyin ve kavurun. Üzerine patlıcanları dökün ve kavurmaya devam edin. Et suyunuzu ve sıcak suyu da ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra ise süt, muskat ve tuzunu koyup karıştırın. Servis ederken üzerine krema koyarak süsleyebilirsiniz.
KEREVİZLİ MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:1 adet kereviz, 1 adet patates, 1 adet soğan, 1 adet havuç, 1 su bardağı kırmızı mercimek, tavuk suyu, tuz, su. Üzeri için 1 tatlı kaşığı salça, 1 kaşık tereyağı.Hazırlanışı:Patates, havuç, kereviz ve soğanı doğrayın ve sıvıyağda kavurun. Öncelikle soğan ve havucu koyup, sonra patates ve kerevizi kavurmalısınız. Kavurduktan sonra üstüne mercimeği ekleyin ve kavurmaya devam edin. Üzerine tavuk suyunuzu ve sıcak suyunuzu ekleyin, tuzunu koyun ve kaynatın. Sebzeler piştikten sonra blender’dan geçirin. Servis etmeden önce üzerine erittiğiniz tereyağı ve salçayı koyabilirsiniz.
BADEMLİ BROKOLİ ÇORBASI
Malzemeler:500 gram brokoli, 1 soğan, 1 kaşık zeytinyağı, 4 bardak su, 1 patates, 50 gram file badem, 100 gram krema.Hazırlanışı:İri bir şekilde doğranmış soğanları zeytinyağına atın ve kavurun. Üzerine patates, brokoli ve havucu doğrayarak atın ve çevirmeye devam edin. Üstüne su koyun, karabiber ve tuzu dökün ve yumuşayana kadar pişirin. Sebzeler pişince blender’dan geçirin ve tekrar ocağa alıp kaynayana kadar pişirmeye devam edin. Üzerine krema ve bademlerle süsleyip servis edin.