Hangi Besinler Çiğ Yenilmeli?

Güncellenme tarihi: 01.11.2016
Yiyecekleri pişirme şeklimiz kalori değerlerini de etkiliyor. Örneğin, bazı sebzeler çiğ yenildiğinde daha sağlıklıyken bazılarının da besin değerleri pişince açığa çıkabiliyor. Kızartma olmadığı sürece sebze yemek her durumda sağlıklı. Harvard Üniversitesi’nin uzmanları pişmiş yiyecekleri tükettiğimizde daha çok kalori aldığımızı söylüyorlar. Buna göre çiğ gıdalarla beslenen insanlar ise daha kolay kilo verebiliyor. Neden mi? Pişmiş yiyecekler yumuşamış ve işlem görmüş olduğu için vücudumuz bunları sindirmek için daha az enerji harcıyor. Fakat çiğ tükettiğimizde vücudumuz daha fazla zorlanıyor ve kalori yakıyor. Bu yüzden örneğin daha yumuşak ve kolay sindirilebilen beyaz ekmek yerine daha yoğun olan tam tahıllı ekmeği tercih etmek daha fazla kalori yakmanıza hem de sağlıklı beslenmenize katkı sağlıyor.

Özellikle çiğ yenmesi daha faydalı olan bazı yiyecekler var. Bunlara geçmeden önce şunu da belirtmek lazım: Bazı yiyecekleri de pişmiş halde tüketmek gerekiyor. Mesela çiğ süt yerine pastörize edilmiş süt içmek daha sağlıklı. Havuç, ıspanak ve mantar da pişirildiği zaman içerdikleri bakteriler ölüyor ve antioksidan etkileri artıyor. İşte çiğ tüketilince daha sağlıklı hale dönüşen besinler...
11326
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.