Gluten Alerjisi Olanlara Glutensiz 4 Nefis Tarif
.
Gluten, insanlar tarafından çok sevilen ve bolca tüketilen ana tahıl buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein çeşididir. Gluten alerjisi olanlar bu üç tahılı içinde bulunduran ekmek, makarna, bulgur, irmik, kek, börek, kurabiye ve benzerleri yiyecekleri tüketemez. Bu da hayatlarından birçok lezzetli yemeğin çıkarılması anlamına gelir. Ancak neyse ki ekmekten kısıra kadar glutensiz hazırlanabilecek birçok tarif bulmak mümkün.Kaynak Fotoğraflar:Hürriye Arşiv
GLUTENSİZ EKMEK
Malzemeler: 1 paket kuru maya, laktozsuz süt, 1 yumurta, toz şeker, tuz, zeytinyağı, glutensiz unHazırlanışı:1 paket kuru mayayı ılık su ile karıştırıp mayalanması için bekletirken, ayrı bir kapta oda sıcaklığındaki yarım su bardağı laktozsuz sütü, 1 yumurtayı, 1 tatlı kaşığı toz şekeri, yarım tatlı kaşığı tuzu ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıyoruz. İyice karıştırdıktan sonra 3 su bardağı glutensiz un ve beklettiğimiz mayayı ekleyip, yoğuruyoruz. Yağlanmış bir kabın içine koyuyor, üstünü streçle kapatıp 20 dakika daha mayalanması için bekletiyoruz. 20 dakikanın sonunda 200 dereceye ayarlı fırınımıza koyuyoruz. Ekmeğimizin kuru olmaması için ayrı bir kabın içine su koymayı unutmuyoruz. 35-40 dakika sonra ekmeğiniz hazır
GLUTENSİZ BÖREK TARİFİ
Malzemeler:1 yumurta, yoğurt, tereyağı, glutensiz un, karbonat, tuzHazırlanışı:Yumurtanın beyazı, 2 yemek kaşığı yoğurt ve 50 gram tereyağını karıştırıyoruz. Ardından, 300 gram glutensiz un, 1 tatlı kaşığı karbonat ve tuz ekleyip kulak memesi kıvamına gelene dek yoğuruyoruz. Hamuru parçalara ayırdıktan sonra içine istediğimiz malzemeyi ekleyip, şekil veriyoruz. 1 yumurtanın sarısını ve çok az zeytinyağını bir kapta karıştırıyor ve böreklerimizin üzerine sürüyoruz. 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun!
GLUTENSİZ ISLAK KEK TARİFİ
Malzemeler:3 yumurta, 1 su bardağı şeker, yağ, süt, glutensiz un, vanilya, kabartma tozu, kakaoHazırlanışı:3 yumurtayı karıştırma kabına kırıyoruz. 1 su bardağı şekeri de üzerine ekleyip köpürene dek karıştırıyoruz. Yarım bardak yağ ve yarım bardak sütü ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. 1 bardak glutensiz un, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu ve 3 yemek kaşığı kakaoyu ekliyoruz. Hepsini iyice karıştırıp, önceden yağlanmış bir cam kalıba döktüğümüz kek karışımını 180 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişiriyoruz.Kekimizin pişmesine yakın sosunu hazırlamak için, tencereye koyduğumuz yarım çay bardağı yağı, bir su bardağı sütü, 1 su bardağı şekeri ve 2 yemek kaşığı kakaoyu kaynayana kadar karıştırıyoruz. Fırından çıkardığımız sıcak kekimizi dilimleyip ardından sıcak sosumuzu döküyoruz. İşte glutensiz kekimiz hazır!
GLUTENSİZ KISIR TARİFİ
Malzemeler:Karabuğday unu, tuz, karabiber, pul biber, biber salçası, domates salçası, limon, zeytinyağı, nar ekşisi, taze soğan, maydanoz, marul, sivri biber, domatesHazırlanışı:1 su bardağı karabuğday ununu tuz, karabiber, pul biber ve istediğiniz diğer baharatları bir kapta karıştırıyoruz ve üzerine sıcak su ekliyoruz. Ağzını kapatıp yarım saat bekletiyoruz. Beklettiğimiz karışımı iyice yoğurduktan sonra 1 tatlı kaşığı biber salçasını, 1 tatlı kaşığı domates salçasını, bir limon suyunu, biraz zeytinyağını, tercihen nar ekşisini ekleyip, tüm malzemeler karışana dek yoğurmaya devam ediyoruz. Küçük küçük doğradığımız 2 taze soğanı, 5 dal maydanozu, 2-3 yaprak marulu, tercihen 1 sivri biber, 1 domatesi ekliyoruz. Son kez karıştırıyoruz ve işte şişirmeyecek ve alerji yapmayacak kısırımız hazır!