Bu Bitkileri Tüketirken Dikkat!
.
Bitki Çayının Zararı Olmaz Demeyin!
Evet, yanlış okumadınız! Sayfalar dolusu prospektüsleri yüzünden zararlı olduğuna kanaat getirmeye çalıştığınız ilaçlar yerine tercih ettiğiniz bitkiler, bazen yarardan çok zarar getirebilir! Hastane Derindere Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy’dan hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen ve çok tüketilen bitkilerin yararlarının yanı sıra zararlarını öğrendik…
Sinameki Yaprakları:
İçerisinde bulunan antrakinonlar sayesinde bağırsakları çalıştırma konusunda etkilidir. Ara sıra oluşan kabızlığın kısa süreli tedavisinde iyi bir seçenek olabilir. 10 yaş altı çocuklarda kullanılması önerilmez. Crohn, ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarında sebebi bilinmeyen karın ağrısı söz konusu olduğunda kesinlikle kullanılmamalıdır.
Sinameki yaprakları uzun süre kullanıldığında kabızlığın daha da kötüleşmesine neden olur. Hipokalemi ve kardiyak bozukluklara yol açabilir. Ayrıca antiaritmik ilaçlarla, bazı diüretiklerle meyan kökü ile etkileşime girer.
Tüberküloz, lökozis, kollajenozis, MS, AIDS gibi ilerleyen ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyen hastalıklarda kullanılmamalıdır. Kadınların Tüketmesi Gereken 10 Besin!
Isırgan Kökü:
Bazı zayıflama çaylarında da bulunan ısırgan, genellikle diüretik olarak kullanılır. Benin prostat kanserinin ağrılı idrar, sık idrara çıkma, gece idrara kalkma gibi tedavisinde kullanılır. Bu bitkiyi kullanmadan önce idrar yapmada görülen güçlüklerin altta yatan nedeni mutlaka hekim tarafından belirlenmeli ve cerrahi gibi diğer tedavi yöntemlerine gerek duyulmadığı ortaya konmalıdır. Mide-bağırsak şikayetlerinin yanı sıra cilt reaksiyonlarına da neden olabilir.
Karayılan otu:
Sıcak basması, aşırı terleme, uyku bozuklukları gibi menopoza bağlı tedavisinde yardımcıdır. Östrojene bağlı tümörlerde kullanılması konusunda dikkatli olunmalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmaması gerekir. Mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir.
Yeşil Çay:
Zayıflamaya yardımcı bir bitkisel ürün olarak hem tek başına hem de karışım olarak çayların içerisinde yer alır. Yapılan araştırmalar; metabolizma üzerine ciddi olumlu etkilerinin yanı sıra, önerilen dozdan fazla tüketiminin karaciğere zararlı etkilerinin olduğunu da göstermektedir.