Bir Avuç Dutun 9 Faydası
Hem lezzetli hem de tam bir sağlık deposu olan dut, günde bir avuç tüketildiğinde sağlığa tahmin bile edemeyeceğiniz faydalar sağlıyor.
Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, dutun faydaları ve tüketiminde dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi verdi. Günde bir avuç dut tüketmenin 9 faydası...
İçeriğindeki resveratrol ile anti-aging kaynağıdır. Yapılan çalışmalar, resveratrolün kan basıncını düşürdüğünü ve kalp hastalığı riskini azaltabildiğini göstermektedir.
Demir içeriği sayesinde, vücudun oksijenden zengin kan hücrelerini taşımaya yardımcı olarak yorgunlukla da savaşmaktadır.
Yine içeriğindeki kalsiyum; kemik ve diş sağlığı için faydalıdır.
Yine içeriğindeki kalsiyum; kemik ve diş sağlığı için faydalıdır.
Besin değeri açısından benzer olmakla birlikte içeriklerindeki etkin maddeler farklılık gösterebilmektedir. Özellikle beyaz dutun kanda yüksek mikrop oranının düşürülmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Diyabet ve böbrek hastaları için porsiyon sınırlaması olmalı
Dut meyvesi C, A ve K vitamini, beta karoten, alfa karoten, lif, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Aynı zamanda diğer meyvelere oranla demir içeriği daha yüksektir.
Dut meyvesinin glisemik indeksi yüksektir. Yani kan şekerini hızlı yükseltici etkisi vardır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarının kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Yanında kuruyemiş ya da süt ürünleri ile birlikte de tüketilmesi faydalıdır.
Dondurucuda saklayabilir, kurutarak kışın da tüketebilirsiniz
Dut, çok narin bir meyve olduğu için ezilmesini engellemek amacıyla sert bir saklama kabında muhafaza edilmelidir. Taze dut meyvesi yıkanmadan, buzdolabında 1-2 gün bekleyebilmektedir.
Fazla ısı ve güneş ışığından uzak tutmak ömrünü uzatacaktır. Dutu yıkarken de akan musluk altında ezilmeyecek şekilde bir kabın içinde yıkamakta fayda vardır.
Bunaltıcı sıcaklara serinletici tarifler
Taze veya kuru dut müslilerde tercih edilebilmektedir. Aynı zamanda meyve haliyle ya da dut reçeli olarak yoğurda karıştırıp tatlı ihtiyacı karşılanabilmektedir. Karadut suyu da tatlı ihtiyacını kesecek doğal, şifa deposu bir içecektir. Smoothie tariflerinde de tatlandırma amacıyla kullanılabilmektedir.
Yaz sıcaklarında serinlemek isteyenlere dut ile hazırlanabilecek lezzetli ve pratik bir smoothie tarifi;
Malzemeler:
1 bardak dondurulmuş veya taze karadut
2 avuç baby ıspanak ya da semizotu
1 yemek kaşığı ay çekirdeği
5 çiğ badem
Birkaç yaprak taze nane
200-250 ml. süt ya da badem sütü
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Afiyet olsun!
Kaynak Fotoğraflar: Alamy, Ingimage, Pexels, Pixabay
1 bardak dondurulmuş veya taze karadut
2 avuç baby ıspanak ya da semizotu
1 yemek kaşığı ay çekirdeği
5 çiğ badem
Birkaç yaprak taze nane
200-250 ml. süt ya da badem sütü
Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Afiyet olsun!
Kaynak Fotoğraflar: Alamy, Ingimage, Pexels, Pixabay
22
San Sebastian Cheescake | Mucize Lezzetler
Mucize Lezzetler'in bugünkü menüsünde San Sebastian Cheescake var! (Sponsorlu İçerik)