İş Yerinde Sağlıklı Beslenmenin 8 Yolu
.
Uzm. Dyt. Emel Arslan İş Yerinde Sağlıklı Beslenmenin 8 Yolunu Anlatıyor:
Sağlıklı iş yeri; “işçilerin ve yöneticilerin sağlık, güvenlik ve iyilik halini ve iş yerinin sürdürülebilirliğini tanımlanmış gereksinimlere dayanarak korumak ve geliştirmek için sürekli bir iyileştirme sürecini kullanarak iş birliği yaptıkları” bir iş yeridir. Şüphesiz ki çalışanlar günlerinin büyük bir bölümünü iş yerinde geçirmektedir. Dolayısıyla sağlıklı bir iş yeri, insanların daha sağlıklı olmalarına yardımcı olan en önemli unsurlardan biridir. Ve sağlıklı bir iş yerinin de en önemli kriterlerinden biri sağlıklı beslenmedir. Beslenme Şekli İş Yerindeki Performansı EtkiliyorSon yıllarda yapılan araştırmalar, beslenme şeklimizin iş yerindeki performansımızı etkilediğini göstermektedir. Yediğimiz gıdalar gün içindeki enerji ve dayanıklılığımız ile fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarımızı önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca özellikle gelişmiş toplumlarda yediğimiz yiyecekler ile kalp hastalıkları, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklar arasında önemli bir ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Kaynak Fotoğraflar:Pixabay, Ingimage
Peki İş Yerinde Sağlıklı Beslenmek İçin Neler Yapmalıyız?
1-DÜZENLİ YEMEK YİYİNÇalışanların en büyük hatalarından biri düzensiz yemek yemek ve uzun süreli aç kalmaktır. Bu süre zarfında kan şekeri düşer ve bu sebeple konsantrasyon azalır, dikkat dağılır ve bilinç zayıflar. Yani gün boyu zihinsel fonksiyonlarımızın düzgün çalışmasını istiyorsak mutlaka düzenli yemek yemeli ve ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, taze sebze ve meyveler, yoğurt, süt ve tam tahıllı gıdalar gibi sağlıklı yiyeceklerle ara öğünler yapmalıyız.
2-MUTLAKA PROTEİN VE LİF AĞIRLIKLI BİR KAHVALTI EDİN
Poğaça, börek, açma gibi yüksek karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler yerine yumurta, az yağlı peynirler, ceviz/badem/fındık gibi yağlı tohumlar, bol yeşillik ve tam tahıllı gıdalardan oluşan protein ve lif içeriği yüksek bir kahvaltı ile güne başlayın. Bu sayede enerjimiz gün boyu yüksek olacaktır.
3-RAFİNE KARBONHİDRATLARDAN VE İŞLENMİŞ GIDALARDAN UZAK DURUN
Beyaz unlu gıdalar, şeker, tatlılar, bisküvi gibi yiyecekler kan şekerinin daha hızlı düşmesine sebep olur. Ayrıca rafine karbonhidrat tüketimi vücuttaki B grubu vitaminlerin düzeyini düşürdüğü için yorgunluk, uyku hali ve asabiyet gibi durumlar ortaya çıkar. Rafine karbonhidratlar yerine tam tahıllı gıdalar, taze sebze ve meyveler, yulaf gibi lif içeriği yüksek karbonhidratlar tercih edilmelidir.
4-ÖĞLE YEMEKLERİNE DİKKAT
Ofis çalışanları öğle yemeklerinde genellikle fast food tarzı yiyecekler ya da kebap çeşitleri gibi yüksek yağlı yiyecekleri yemeyi tercih ederler. Bunun yerine ızgara çeşitleri yanında salata ya da ızgara sebzeler, pirinç yerine bulgur, karabuğday, kinoa, kepekli makarna gibi sağlıklı karbonhidratlar ve az yağlı yoğurt ayran tercih edilmelidir.
6-BOL BOL SU İÇİN
Su düzgün beyin fonksiyonları için oldukça önemlidir. Vücudun hidraysan düzeyindeki %1’lik bir azalma performansımızda %20’lik bir azalmaya yol açabilir. Ayrıca susuzluk kişiyi gergin ve sinirli yapar, konsantrasyonu azaltır.
7-ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNİ AZALTIN
Ofis çalışanları sürekli dinç ve uyanık kalmak adına sürekli çay ve kahve tüketirler. Ancak çay ve kahve fazla tüketildiği takdirde fazla kafein bilinenin aksine stresi artırır ve dikkati dağıtır. Ayrıca bazı vitamin ve minerallerin de emilimlerinin azalmasına neden olur. Siyah çay ve kahve yerine yeşil çay, bitki çayları ve su tercih edilmelidir.