İçkilerin alkol ve kalori miktarları
.
BİRAAlkol hacmi: Yüzde 3.5 ile 5Kalori: 500 ml için 170 kalori
İyi bir folat kaynağıdır. Yetişkinlerin günde alması gereken folat miktarı 200 mcg iken, bu oran doğum yapmış kadınlarda 400 mcg'dir. 500 ml'sinde 68 mcg folat bulunur. Ayrıca 500 ml birada günlük önerilen niasinin onda biri bulunur.
BAILEYSAlkol Hacmi: Yüzde 18Kalori: 50ml için 160 kalori
İrlanda viskisi ve krema karışımı olan bu içki, doymuş yağ açısından zengindir. Bir ölçü Baileys, 2 çikolatalı bisküviye eş değerdir. Yüksek kalorili olmasına rağmen, tatlı olması fazla içilmesini engelleyebilir. Ayrıca içinde bulunan krema da alkol emilimini yavaşlatır.
BEYAZ ŞARAPAlkol Hacmi: Yüzde 12Kalori: 125 ml için 93 kalori
Kırmızı şaraba göre insanı akşamdan kalma bırakması ihtimali daha düşüktür. 3 küçük kadehten fazla içilmezse, akciğerleri koruduğuna dair araştırmalar var. İçerdiği antioksidanlar akciğer dokusuna zarar veren zararlı moleküllerin oluşmasını önler. Ancak midede asit üretilmesine de sebep olabilir ki bu da bulantıya sebep olur.
KIRMIZI ŞARAPAlkol Hacmi: Yüzde 10 ile 15Kalori: 125 ml için 85 kalori
Dengeli tüketildiğinde sağlığınız için en yararlı olan alkollü içkidir. Kırmızı şarapta ayrıca beyaz şaraba oranla, daha fazla potasyum, demir ve antioksidan da bulunur. Günde bir ila iki kadeh kırmızı şarap, yetişkinlikte başlayan şeker hastalığına, kalp rahatsızlıklarına ve Alzheimer'a iyi gelir. Ayrıca daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Buna karşılık kırmızı şarabın yaratacağı akşamdan kalmalık, beyaza göre daha şiddetli olur.
BRANDY (KONYAK)Alkol Hacmi: Yüzde 40Kalori: 25 ml için 60 kalori
Diğer rengi koyu alkollü içecekler gibi brandy de şiddetli bir akşamdan kalmalık yapar. Ancak kalitesi ne kadar yüksek olursa, sağlığınız için de o derece yararlı olur. Bunun sebebi damıtılma aşamasında ürettiği antioksidanlardır. Ayrıca bilim adamlarına göre, 30 ml'lik kaliteli bir brandy, tavsiye edilen günlük C vitaminine denk miktarda antioksidan sağlar. Kalp krizlerini ve trombozu engeller ve serbest radikalleri bloke eder.
VİSKİAlkol Hacmi: Yüzde 40Kalori: 25 ml için 55 kalori
Kırmızı şarap gibi antioksidan özellikler taşır. Yapılan bir araştırma, az miktarda tüketimin kalp hastalıklarına iyi geldiğini göstermektedir. Ayrıca kalp krizi ve katarakt riskini azalttığı da belirlenmiştir. Geçen sene Glasgow'daki bilimsel bir konferansta ise malt viskinin, karadut ve nar gibi yumuşak meyvelerde de bulunan ellajik asit içerdiğinden, kansere iyi gelebileceği ortaya konulmuştur. Ancak akşamdan kalma hali oldukça şiddetli olacaktır.
ŞAMPANYAAlkol Hacmi: Yüzde 12Kalori: 125 ml için 93 kalori
Şampanya içmenin hiçbir faydası olmadığı gibi bazu dezavantajları da vardır. Köpüklü olduğundan alkol kana daha çabuk karışır. Baş dönmesine sebep olmasının sebebi de gene köpüklü olmasıdır; çünkü bu, hem nefes almanıza, hem de alkol almanıza neden olur. Köpük ve alkol bir araya geldiğinde, reflü ve mide yanmasına sebep olabilir.