Birbirinden Lezzetli Diyet Tarifler
.
Unsuz Vişneli Cheesecake (Low Carb, Glutenfree) Tarifi İçin Malzemeler
Yarım kilo labne (az yağlı)5-6 tatlı kaşığı şeker (veya 5-6 adet tatlandırıcı)1 yumurtaYarım paket sade vanilyalı puding tozu (yada 1 tatlı kaşığı mısır nişastası ve bir paket vanilya)2-3 yemek kaşığı su1 yemek kaşığı pembe toz içecek 1 kâse dondurulmuş vişne (mevsiminde taze de olur)Nefis Unsuz Vişneli Cheesecake (Low Carb, Glutenfree) Tarifi YapılışıÖncelikle tatlandırıcı/şeker ve puding tozunu karıştırma kabımıza alıp biraz su ile eritiyoruz. üzerine yumurtayı kırıp karıştırıyoruz. Labnesini ilave edip krema haline gelene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.2-3 yemek kaşığı karışımdan alıp ayrı bir kâseye koyup üzerine pembe toz içecek ekleyip karıştırıyoruz. Tabanda farklı bir görüntü sağlamak için. Pembe karışımı tepsimizin tabanına sürüp özerine vişneleri dağıtıyoruz.En son üstüne kalan karışımı döküp düzlüyor ve 200 derece fırında 45 dakika pişiriyoruz.
Bakliyat Türlüsü Tarifi
MalzemelerYarım su bardağı nohut (haşlanmış)Yarım su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)Yarım su bardağı börülce (haşlanmış)Yarım su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)1 soğan2 domates2 diş sarımsakYarım çay bardağı zeytinyağı1 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı biber salçasıSıcak suTuzKarabiberKıyılmış maydanozHazırlanışıSoğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Rendelenmiş domates, sarımsak ve salçaları ekleyerek birkaç dakika yüksek ateşte pişirin. Haşlanmış mercimek, börülce, nohut ve fasulyeleri ekleyip 2 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. 25-30 dakika pişirip servis tabağına alın. Maydanoz ile süsleyerek sıcak ya da ılık servis yapın.
Fırında Peynirli Patates
Malzemeler:4 orta boy patates3/4 fincan köy peyniri1/4 fincan süt2 yemek kaşığı yağsız yoğurt1 doğranmış yeşil soğan3-4 kaşık baharat4-5 damla acı biber sosu2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesanYapılışı:Patatesleri çatalla deldikten sonra bir saat kadar 200-210 derece fırında pişirin. Çatal kolayca batıyorsa fırından çıkarın.Patatesleri uzunlamasına ikiye bölün. Kaşık yardımıyla içini oyun. Parmesan haricindeki tüm malzemeleri karıştırın ve içini doldurun. Üzerine parmesan serpin ve 15-20 dakika daha fırında pişirin. Üzeri kızarınca fırından çıkarın.
Kuru Meyveli Yulaflı Şekersiz Kurabiye
Malzemeler:1 su bardağı Hindistan cevizi rendesiyarım su bardağı ceviz kırığıyarım su bardağı kuru yaban mersini1 su bardağı yulaf ezmesi1 su bardağı tam buğday unuyarım su bardağı zeytinyağı1 tatlı kaşığı karbonat3 yemek kaşığı bal3-4 yemek kaşığı suYapılışı:Hindistan cevizi rendesi, tam buğday unu ve yulafı derin bir kase içinde karıştırın. Karbonat, kuru yaban mersini ve ceviz kırıklarını ekleyerek tekrar karıştırın.Zeytinyağı, bal ve suyu ekleyerek hamuru sıktığınızda dağılmayan bir kıvam alıncaya kadar yoğurun. Hamuru ister elinizle ister dondurma kaşığıyla porsiyonlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin 180 derece önceden ısıttığınız fırında 10 dakika kurabiyeler kızarıncaya kadar pişirin. Ilık ya da soğuk servis yapın.
Bulgurlu ve Meyveli Tatlı Tarifi
MalzemelerYarım su bardağı pilavlık bulgur1 su bardağı light süt1 tutam tuzYarım çay bardağı light kremaYarım su bardağı light yoğurt2 yemek kaşığı toz tatlandırıcı1 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu2 su bardağı karışık orman meyvesiHazırlanışıSüt ve tuzu bir tencereye alın ve orta ateşte ısıtın. Bol suyla yıkanmış ve suyu süzülmüş bulguru ekleyip kapağı kapalı olarak yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Krema, yoğurt, rendelenmiş portakal kabuğu ve toz tatlandırıcıyı bir kapta çırpın. Bulguru ekleyip karıştırın. Kaselerin diplerine meyvelerin yarısını paylaştırın. Üzerine bulgurlu karışımı paylaştırın ve en üste meyveleri ekleyin. Servis yapın.
Erişteli Yoğurt Çorbası
Malzemeler1 su bardağı nohut5 su bardağı sıcak su1 su bardağı et ya da tavuk suyuTuz1 su bardağı kepekli erişte1 su bardağı light yoğurt1 yemek kaşığı tam buğday unu2 tatlı kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı kuru naneHazırlanışıNohutları bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Üzerine su ekleyip 1 gece bekletin. Suyunu değiştirip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Su ve et suyunu kaynamaya bırakın. Tuz ve erişteleri ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin. Nohutları ekleyin ve 15 dakika daha pişirin. Bir kasede yoğurt ve unu iyice karıştırın. Çorbanın suyundan 1 kepçe kadar ekleyerek çırpın ve bunu çorbaya yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. 15 dakika pişirin. Ayrı bir tavada tereyağını eritip nane ile karıştırın ve çorbaya ekleyin. Sıcak servis yapın.
Pişmeyen Kek
Malzemeler5 adetgünkurusu kayısı1 su bardağı dut kurusu1 su bardağıfındık3 yemek kaşığıyulaf ezmesi2 yemek kaşığıfıstık ezmesi (şeker ilavesiz)1/2 çay bardağıyarım yağlı süt1 yemek kaşığıkakao1 yemek kaşığırendelenmiş hindistan ceviziYapılışıKahverengi kayısı kurularını küçük küpler halinde doğrayın.Her bir malzemeyi ayrı ayrı mutfak robotunun içine alın. En ufak parçasına gelene kadar mutfak robotunda çektirin. Tüm malzemeyi bir araya getirip son bir kez mutfak robotunda karıştırın. Ufak bir tepsiye sıkıştırarak yayın. Buzdolabına kaldırdığınız keki en az 2 saat kadar dinlendirin. Dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Kinoalı Somon Tarifi
Malzemeler1 çay bardağı kinoa2 parça füme somonBir tutam karabiberDefne yaprağıBiberiyeKuru soğanLimonHazırlanışıKinoayı iki çay bardağı ılık su ile iki saat ıslanmaya bırakın. Somona az tuz ve karabiber ekleyin. Soğanları, limonu, biberiyeyi ve defne yapraklarını sırasıyla dizip tencerenin kapağını kapatın. Servisten önce karıştırıp tabağa alın.
Mantar Sote
Malzemeler:1 paket kültür mantarı (400 gr)1 adet kırmızı kapya biber1 adet sarı kapya biber1 adet çarliston biber3-4 yemek kaşığı zeytinyağı1 adet orta boy soğan1 diş sarımsakTuzKarabiberİsteğe göre 10-15 adet çeri domatesYapılışı:Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın. Mantarları hızlıca sudan geçirip boyuna 4 parçaya bölün ve kenara ayırın. Kapya biberleri ve çarliston biberin saplarını çıkartıp boyuna 2 parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarttıktan sonra istediğiniz büyüklükte doğrayın. Yağı tavaya alın. Üzerine soğan,sarımsak ve bibeleri ekleyerek 2-3 dakika kadar yüksek ateşte soteleyin. Sotelediğiniz biberleri bir tabağa alın, tavaya biraz yağ ilave ederek doğradığınız mantarları üzerine ekleyin. Mantarları 3-4 dakika kadar soteledikten sonra üzerine biberleri ilave edin. Tuz ve biber ile tatlandırıp 2 dakika daha soteleyin ve ocaktan alarak servis edin.
Fırında Sardalaya
Malzemeler1 kilogramsardalya balığı2 adetorta boy kuru soğan3 dişsarımsak300 gramcherry domates1/4 demetmaydanoz1 adetorta boy limon2 yemek kaşığızeytinyağı1 çay kaşığıince çekilmiş deniz tuzu1 tatlı kaşığıtaze çekilmiş tane karabiber1 adetdefne yaprağıNasıl Yapılır?Baş kısımlarını aldığınız sardalyaların iç kısımlarını dikkatli bir şekilde temizleyin. Bol suda yıkadığınız balıkların iç kısımlarını tuzlayıp fazla sularının süzülmesi için süzgeçte bekletin. Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları ortadan ikiye bölüp piyazlık olarak ince ince dilimleyin. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını bol suda yıkayıp fazla suyunu aldıktan sonra incecik kıyın. Ayıklanmış sarımsakları halka halka doğrayın. Cherry domatesleri ortadan ikiye kesin. Ortadan ikiye kestiğiniz limonun suyunu sıkın. Piyazlık doğranmış kuru soğanları fırın tepsisine yayın. Sarımsakları ekleyin. Ayıklanmış ve tuzlandıktan sonra fazla suyu süzülmüş sardalyaları kuru soğanlar üzerine açık bir şekilde yerleştirin. Ortadan ikiye bölünmüş cherry domatesler ve defne yaprağını fırın tepsisine alın. Zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu, incecik kıyılmış maydanoz yaprakları, balıkları tuzladığınızı unutmadan damak tadınıza göre ekleyeceğiniz ince çekilmiş tuz ve taze çekilmiş tane karabiberi küçük bir kapta karıştırın. Hazırladığınız sosu balıkların üzerine eşit olarak gelecek şekilde gezdirin. Üzerine yağlı bir kağıt kapatıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Balıkların üzerinde bulunan yağlı kağıdı alıp pişirme işlemini 10-15 dakika daha sürdürün. Fırından çıkardığınız balıkları ılık ya da soğuk olarak sevdiklerinizle paylaşın.
Zencefilli Havuç Çorbası
Malzemeler2 yemek kaşığızeytinyağı2 adetsoğan5 adethavuç1 adetpatates2 adetküp şeker büyüklüğünde taze zencefil5 su bardağı su1 tatlı kaşığıtuz1 tatlı kaşığıiri çekilmiş karabiberPişirme ÖnerisiDilerseniz patates ve havucu haşlayarak karışıma ekleyebilir ve böylece kullanılan yağ miktarını azaltabilirsiniz.Nasıl Yapılır?Soğanı yemeklik doğrayın. Patates ve havucu da aynı büyüklükte garnitürlük boyutunda olacak şekilde doğrayın. Zeytinyağını derin bir tencerede kızdırın. Soğanları kavurun. Patates ve havucu da soğanlarla beraber kavurmaya devam edin. Sarımsak ve zencefili aynı havanda döverek ezin. Soğan, patates ve havuca zencefil ve sarımsağı ilave edin.Üzerine yavaş yavaş suyu dökün. Tuz ve karabiberi de ilave ederek kaynamaya bırakın. Havuç ve patates iyice yumuşayınca el blenderı yardımıyla çorbayı pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çekin. 5-6 dakika daha kaynamaya bırakın. Altını kapatın ve kekik, biberiye veya dereotuyla servis edin.
Pirinçli Tavuk Sarma
Malzemeler1 su bardağı pilavlık pirinç4 parça tavuk göğüs eti2 su bardağı suYarım soğan40 gr kaju fıstığı2 yemek kaşığı ince doğranmış taze fesleğenYarım çay kaşığı zerdeçalYarım çay kaşığı taze rendelenmiş muskatTaze çekilmiş karabiberTuz1 yemek kaşığı zeytinyağıYarım tatlı kaşığı tereyağıHazırlanışıTavuk etlerini bıçakla açtıktan sonra et döveceği ile inceltin. Tuz, karabiber serpiştirin. Pirinçleri bol suyla yıkayıp süzün. 1 yemek kaşığı yemeklik zeytinyağı ile yarım yemek kaşığı tereyağını eritin. Yemeklik doğranmış soğan ile kaju fıstıklarını 2-3 dakika kavurun. Pirinci ilave ederek karıştırmaya devam edin. Fesleğen hariç tüm baharatları, tuz ve suyu ekleyin. Kapağı kapalı olarak pilav suyunu çekinceye kadar pişirin. Pilav tamamen suyunu çekince, ateşi kapatıp fesleğenleri ekleyin ve soğumaya bırakın. İnceltilmiş tavuk etlerinin içlerine pilav doldurup alüminyum folyo ile sıkıca sarın ve uçlarını kapatın. Fırın kabına dizip yarısına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Fırından çıkarttığınız tavukları folyodan çıkartın ve az tereyağı eklediğiniz yapışmaz tavada birkaç dakika kızartın. Dilimleyerek sıcak servis yapın.*Bu tarif Lezzet dergisinden alınmıştır.