Aşkınız tartıda ağırlık yapmasın…
.
Kadınların erkeklere göre daha duygusal oldukları bilinen bir gerçek. Duygusal olmaları sebebi ile yaşamları ve yaşamlarının önemli bir parçası olan beslenme düzenleri de duygularından bir o kadar etkileniyor. Örneğin âşık olan bir kadın, yemeden içmeden kesilirken, sevgilisinden ayrılmış bir kadın soluğu buzdolabının önünde alıyor. Hatta bazı kadınlar 3 dilim çikolatalı kekten veya 1 paket çikolatadan sonra kendilerine geliyorlar.
Aslında bu durum bize duygularımızın beslenmemizi ciddi anlamda etkileyebileceğini de göstermiş oluyor.
Bilimde bu duruma duygusal yeme bozukluğu
adı verilir. Aynı zamanda bu durum tıkanırcasına yeme sendromu adı verilen, adeta tıka basa çok kısa sürede aşırı miktarda besin tüketimi durumu ile birlikte de kendini gösterebilir. Duygusal yeme bozukluğu, baş edilemeyen stres, aşk, üzüntü ve keder gibi duygularla birlikte seyredebilir. Burada yaşanan açlık değil, üstesinden gelinemeyen duygulardır. Aşk, birçok kadında başlangıçta kısa süreli bir iştahsızlık yaparken, sonrasında eğer problemli bir ilişkinin içindeyse kadın duygusal yeme atakları geçirmeye başlayabilir. Duygusal yeme ataklarında, genelde kişinin arzu ettiği besinler yüksek karbonhidrat içeren şekerli ve unlu, çikolata, pasta, kek gibi yiyecekler olur. Genelde duygusal yeme atağı sonlandığında kişinin hissettiği duygu vicdan azabı olmaktadır.
Eğer âşıksanız, kendinizi heyecanlı ve içi içine sığmaz hissediyor ve iştahınız kesiliyor ise; sağlığınızın olumsuz etkilenmemesi ve daha dingin ve huzurlu hissedebilmek için;
- İştahsızsanız… En azından dört ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et çeşitleri ve sebze-meyve ve tahıl grubu besinlerden azar azar ve sık aralıklarla tüketmelisiniz. Tek çeşit beslenmekten kaçınmalısınız.
- Tam tahılları ve kuru baklagilleri sofranızdan eksik etmeyin…
Tam tahıllı ekmeklerde ve bezelye, barbunya, nohut gibi kuru baklagillerde yüksek oranda bulunan B vitaminlerinin sinir sisteminiz açısından önemli olduğunu unutmayın. B vitamini yetersizliği olan kişilerde, depresyona daha sık rastlandığı bilimsel bir gerçektir.
Eğer üzüntü, stres veya keder sebebi ile iştahınızın açıldığını hissediyor, tokken bile atıştırıyor, sebepsiz bir şekilde kendinizi buzdolabının önünde buluyorsanız;
- Farkına varın… Yeme ihtiyacınızın aslında açlıkla ilgili olmadığının farkına varmalı ve hangi duygunuzun sizi buzdolabının önüne çektiğini kendinize itiraf etmelisiniz.
- Tatlı isteğinizi masum seçenekler ile durdurun…
Bir kupa sıcak çikolata veya sahlep içmek ya da bir adedi 100 kaloriyi geçmeyen tam tahıl barlarını tüketerek kendinizi durdurun.
- Tarçın kullanın…
Bilimsel çalışmalar, tarçının tatlı isteğini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bitki çaylarınızı içerken içinde kabuk tarçın bekleterek ya da sütünüze veya yoğurdunuza 1 silme çay kaşığı toz tarçın ilave ederek sizde tarçının bu olumlu etkisinden faydalanabilirsiniz.