2016 Yılının Trend Besinleri
.
Amarant
Doğal glütensiz besinlerden biri olan amarant, binlerce yıldır Azteklerin yetiştirip tükettiği bir protein ve lif kaynağı. Amaratı süper besin yapan en önemli özellikleri içerdiği amino asitlerle güçlü bir protein, kalsiyum, magnezyum ve bakır deposu olması. Kinoaya benzeyen amarant, A, B, C, E ve K vitamini bakımından oldukça zengin bir besin. İnternette bulunabileceğiz amarant tohumu, tıpkı diğer benzer tahıllar gibi haşlanabiliyor, salatalara veya çorbalara eklenebiliyor.
Kaktüs Suyu
Dikenli incir olarak da bilinen kaktüs meyvesi oldukça iyi bir C vitamini kaynağı. Kaktüs meyvesinden elde edilen kaktüs suyu hem susuzluğa iyi geliyor hem de enerji veriyor. Kaktüs suyu, içeriğindeki liflerle sindirime yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor. Aynı zamanda çok iyi bir antioksidan olan kaktüs suyu kolesterolü de düşürüyor.
Hint Ayvası
Tropikal bölgelerde yetişen Hint ayvası, C vitamini bakımından oldukça yüksek, kilo vermeye yardımcı, lezzetli bir meyve. Ülkemizde Antalya ve Alanya civarında yetişen bu meyve bazı manavlarda ve internette bulunabiliyor. İçerdiği farklı türlerdeki B vitamini, doğal antidepresan görevi görüyor ve astım hastalarının özellikle tüketmesi tavsiye ediliyor.
Siyah Fasulye
Bildiğimiz fasulyenin daha küçük, siyah ve biraz daha sert hali olanı siyah fasulye, A ve B vitaminleri yönünden çok güçlü bir süper besin. B2, B3, B6, B9 vitaminlerini içermesi kanser türleriyle savaşmada ve özellikle kolon kanseriyle mücadelede çok etkili. Siyah fasulyenin kolon sağlığıyla ilgili bir diğer etkisiyse içerdiği bütirik asit. Bütirik asit, bağırsakta bulunan bir çeşit faydalı bakterinin beslenmesini ve daha iyi çalışmasını sağlıyor.Siyah fasulye kanda yavaş hareket ederek, sindirim sistemini çalıştırıyor ve tok tutuyor. Siyah fasulyeyigastrit hastası olanlar da rahatlıkla tüketebilirler. Marketlerde bulabileceğiniz veya internetten satın alabileceğiniz siyah fasulyenin yemeği, piyazı ve farklı yemek tarifleri olabiliyor.
Firik bulguru (Freekeh)
Doğu Akdeniz ve Güneydoğu mutfağının en eski besin kaynaklarından biri olan firik bulguru (buğday firiği de deniyor), yeşil buğday başaklarının ateşle buluşmasıyla elde ediliyor. Bildiğimiz bulgura göre daha iri taneli ve yeşil renkte oluyor. Firik bulgurunu süper besin kategorisine sokan en önemli özellik, diğer tahıl ürünlerine göre daha düşük glisemik endekse sahip olması. Firik bulguru tıpkı bir probiyotik gibi sindirimdeki sağlıklı bakterileri arttırıyor.Vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek olan firik bulguru, protein ve yüksek lif içeriğiyle tokluk hissi veriyor. Özellikle kilo vermek isteyenler ve diyet yapanlara öneriliyor. Firik bulguru bildiğimiz bulgur pilavı gibi pişiriliyor, et yemeklerinin yanına yakışıyor ve çok lezzetli oluyor. Marketlerde firik bulgurunu bulabilirsiniz.
Kurt üzümü (Goji berry)
Tadı yaban mersinine benzeyen kurt üzümü, ince çalı şeklinde bir bitkinin meyvesi. Kökeni Asya’ya dayanıyor, Tibet ve Çin’de binlerce yıldır tıp alanında kullanılıyor. Kurt üzümü ülkemizde de yetiştiriliyor. Yaş meyve veya kuru meyve şeklinde tüketilebiliyor. Kurt üzümünün aynı zamanda çayı da yapılıyor. Enerji veren, kuvvetlendirici bir besin olduğu için sporcuların veya çabuk iyileşmek isteyen nekahat dönemindeki hastaların yemesi tavsiye ediliyor. Kurt üzümü hipofiz bezlerindeki büyüme hormonu salınımını hızlandırıyor. Yüksek tansiyon ve uykusuzluğa iyi geliyor. Cinsel isteği arttırıyor ve cinsel güce iyi gelen bir meyve olarak biliniyor .
Siyah Pirinç
Siyah pirinç, beyaz ve kırmızı pirince göre daha sağlıklı bir besin. Siyah pirinç, yasaklı pirinç olarak da biliniyor. Çünkü geçmiş zamanlarda siyah pirinç yalnızca Çin Hanedanı tarafından üretilip, tüketilebiliyormuş. Bu pirincin tekrar sofralara gelmesi ise yakın tarihte İtalyanların siyah pirinç tohumunu uzun çabalar sonucunda yeniden üretmesiyle olmuş. Özellikle son 7-8 yıldır yerli firma girişimleriyle marketlerde bulunabiliyor.Peki, bu süper besinin faydaları neler? Öncelikle bu da glisemik endeksi çok düşük bir tahıl ve hem tokluk hissi yaratıyor hem de kilo vermeye yardımcı oluyor. Siyah pirinç çok güçlü bir antioksidan ve lif kaynağı. En önemli özelliği ise içeriğindeki bu vitamin ve minerallerle diyabet, kanser ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olması. Siyah pirinç doğal olarak glüten içermiyor .
Lucuma
Peruluların yüzlerce yıldır tükettikleri bu yumurta şeklindeki tropik meyve tam bir sağlık kaynağı. Lucuma, B3 vitamini, demir ve lif bakımından çok zengin. Aynı zamanda lucuma, tıpkı bildiğimiz havuç gibi çok iyi bir beta-karoten kaynağı. Göz sağlığımız için gerekli olan beta-karoten, hücre yenilenmesine katkıda bulunarak kansere karşı bir kalkan görevi görüyor. Lucuma’nın bir diğer özelliği de tıpkı şekere alternatif stevia gibi doğal tatlandırıcı olması. Lucumayı smoothie veya tatlı tariflerine toz olarak katabilir ve böylece kan şekerinizi yükseltmeden tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Lucuma, yaş meyve veya paketlerde toz haline satılıyor. Ülkemizde henüz satışı çok yaygın değil.
Maca
Maca kökü, cinsel gücü arttırması ve enerjiyi yükseltmesiyle biliniyor. Doğal hormon düzenleyici olan maca, böbrek üstü bezlerindeki salgıları kontrol eden beyindeki hipotalamusu uyararak hormonları düzenliyor. Bu yüzden özellikle kadınlarda depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltmada çok etkili rol alıyor. Maca, cildi gençleştiriyor ve saç dökülmesini önlüyor. Toz halinde satılan maca, içeceklere ve tatlılara eklenebiliyor .
Huş özsuyu (Birch water)
Huş ağacının özsuyu şu sıralar dünyada trend oldu. Huş özsuyu veya İngilizce adıyla Birch sapolarak da adlandırılan bu su, Huş ağacının içinden özsuyunun çıkarılmasıyla elde ediliyor. İlkbahar aylarında özel bir yöntemle ağacın özsuyu çıkarılıyor ve paketleniyor.Birch water'ın mucizevi birçok faydası bulunuyor: Karaciğer hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor bunun yanı sıra egzama, ve migrene iyi geliyor. Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı oluyor ve selülitlerin azalmasında oldukça etkili. Şu anda İngiltere ve Amerika’da çok popüler olan bu suyun henüz ülkemizde satışı bulunmuyor.