Türkiye’den AB’ye Kıbrıs tavrı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den AB’ye Kıbrıs tavrı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2024 07:00

Avrupa Birliği’nin (AB) son zirvesinde ilişkilerin geleceğine yönelik alınan kararlardan rahatsızlığını gizlemeyen Türkiye, tepkisini nokta atışlarıyla pratikte de göstermeye başladı. Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de üye yapıldığı 2004 genişlemesinin 20’nci yıl kutlamalarına katılmama kararı aldı. Karar, 29 Nisan’daki etkinliği düzenleyecek olan AB Dönem Başkanı Belçika’ya resmen iletildi.

Haberin Devamı

Ankara’nın tepkisi sadece kutlama etkinliğine katılmama kararı almakla kalmadı. Aralarında Türkiye’nin de yer aldığı, genişleme sürecindeki tüm ülkeleri AB bakanlarıyla bir araya getirecek gayriresmi nitelikli Genel İşler Konseyi toplantısı bağlamındaki çalışma kahvaltısına katılımın seviyesinin düşürülmesine karar verildi. Normalde Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın temsil etmesi öngörülen toplantıda, yapılan değerlendirmeler sonrası Türkiye’yi Fidan yerine AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı’nın temsil etmesine karar verildi.

Ankara’nın yaklaşımında, son AB Zirvesi’ndeki Türkiye kararlarının beklentilerin de ötesinde zayıf kalması ve ilişkilerin Kıbrıs müzakereleriyle ilişkilendirilmesi belirleyici oldu. Dışişleri Bakanlığı, AB Zirvesi’nin Türkiye kararlarına ilişkin açıklamasında, “AB ile diyaloğumuzu, mütekabiliyet çerçevesinde, AB’nin önümüzdeki dönemde Türkiye’ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alacağız” ifadelerini kullanmıştı.

 

BAKMADAN GEÇME!