Son dakika… Filistin tasarısı BM’de onaylandı: Üyelik BM Güvenlik Konseyi'ne sunulacak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2024 18:31

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda bugün oylanan Filistin’in BM üyeliğini içeren karar tasarısı, 9 hayır oyuna karşı 143 “evet” oyuyla kabul edildi. Kararda, Filistin’in üyeliğe “uygun” olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı, "BM Genel Kurulu'nun, Filistin'in BM çalışmalarına daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılımına olanak sağlayacak kararını memnuniyetle karşılıyoruz" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu bugün Filistin için toplandı. New York’taki 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda Filistin’in üyeliğini içeren karar tasarısı 9 hayır oyuna karşı 143 “evet” oyuyla kabul edildi. ABD'nin ve İsrail'in hayır oyu, 25 ülkenin ise çekimser oy kullandığı tasarıda, Filistin’in üyeliğe “uygun” olduğu belirtildi. Kabul edilen tasarıda, şu anda BM’de sadece gözlemci konumunda olan Filistin’e üyelik dışında ek hak ve ayrıcalıklar tanınması ile üye devletler arasında oturma, önerilere destek olma hakkı verildi. BM Güvenlik Konseyi’ne de çağrı yapılarak, geçtiğimiz ay ABD’nin “hayır” oyuyla reddedilen Filistin’in tam üyelik talebinin “olumlu bir şekilde yeniden değerlendirilmesi” tavsiye edildi.

“DÜNYA FİLİSTİN HALKININ YANINDA”

Haberin Devamı

BM Genel Kurulu’ndaki oylamanın ardından açıklama yapan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin’in BM’de tam üyelik için çalışmaya devam edeceğini söyledi. Abbas, “Kararın kabul edilmesi, dünyanın Filistin’in yanında, İsrail’in işgalinin ise karşısında olduğunu gösteriyor” dedi.

ABD'DEN KARARA TEPKİ

ABD’nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood ise, BM nezdinde alınacak “tek taraflı” tedbirlerin iki devletli bir çözümü ilerletmeyeceğini söyledi. Wood, “Oyumuz Filistin devletine karşı olduğumuzu yansıtmıyor. Bunu desteklediğimizi ve ilerletmeye çalıştığımızı çok açık bir şekilde ifade ettik. Bu oylama, devletin ancak taraflar arasında doğrudan müzakereleri içeren bir süreçle kurulabileceğinin kabulü anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

CNN Türk Vaşington Temsilcisi Yunus Paksoy, gelişmeye ilişkin detayları şöyle aktardı:

Bu gelişmeyle Filistin'in Birleşmiş Milletler’deki gündem maddeleri hakkında konuşma hakkı olacak. Kendi adına Genel Kurul'a tasarı sunma hakkı olacak. Bir de karar tasarısında bir tavsiye var. ABD’nin vetosuyla bu reddedilmişti. Yeni bir tavsiye niteliğinde bu karar. BM Güvenlik Konseyi’nin ne zaman görüşeceğini, onaylayıp onaylamayacağını bilmiyoruz. Bu kararla gözlemci statüsündeki Filistin yeni haklara sahip oldu. Filistin tam üye olarak kabul edilmedi. BM Genel Kurulu, BM Güvenlik Kurulu'na gözden geçirilsin diye bir öneride bulundu.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "BM Genel Kurulu'nun, Filistin'in BM çalışmalarına daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılımına olanak sağlayacak kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu karar, uluslararası toplumun ezici çoğunluğunun, Filistin halkının kendi devletine sahip olma hakkına ve iki devletli çözüme verdiği güçlü desteği bir kere daha ortaya koymuştur. Bu vesileyle, tüm uluslararası toplumu İsrail’in Gazze’de uyguladığı vahşeti durdurmak için somut adımlar atmaya ve Filistin Devleti’ni tanımaya çağırıyoruz" denildi.

BAKAN TUNÇ: BM'DE KABUL EDİLEN TASARI ÖZGÜR FİLİSTİN İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun, Filistin'in BM üyeliğinin BM Güvenlik Konseyi'nde tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı ilave haklar tanınmasını talep eden karar tasarısını kabul etmesi özgür Filistin için önemli bir adımdır. Ülkemizin yanı sıra 80'e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısının 143 evet oyuyla kabulü, Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerin 7 Ekim’den bu yana işgalci İsrail tarafından soykırıma uğrayan Filistin’e desteğini göstermesi açısından önemlidir" ifadelerini kullandı.

'İSRAİL'İN SALDIRILARI SON BULMALIDIR'

Bakan Tunç, 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığının kabul edilmesi gerektiğini belirterek, "1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin devletinin varlığı kabul edilmelidir. Filistin halkı kendi ata yurtlarında, insan onuruna yakışır şekilde yaşamalıdır. Gazze ve Refah bölgesinde çocuk, kadın, sivil demeden 35 bin Filistinliyi öldüren, 78 binden fazla Filistinliyi yaralayan İşgalci İsrail’e karşı uluslararası mekanizmalar artık gereğini vakit kaybetmeden yapmalıdır. İnsan haklarını yok sayan, uluslararası hukuku görmezden gelen, savaş suçu işleyen ve soykırım yapan İsrail’in saldırıları son bulmalıdır. İsrailli yetkililer Uluslararası Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarılmalı, gereken ceza verilmelidir. İşgalci İsrail Devletinin Uluslararası Adalet Divanınca verilen tedbir kararına uyması sağlanmalıdır Türkiye olarak, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarında yanlarında olmaya, dünyada adaleti ve hakkaniyeti savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!